Nargileci ve Kahvecilerin Vergi Borcu Ertelensin

14 aydır kapalı olan nargile salonu işletmeleri, kahvehane esnafı, bar ve eğlence mekanları işletmecileri, gece kulüpleri işletmecilerinin iflasa sürüklendiği belritilerek kanun teklifi verildi.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, salgın nedeniyle 14 aydır kapalı olan nargile salonu işletmeleri, kahvehane esnafı, bar, eğlence mekanları ve gece kulüpleri işletmecilerinin mevcut ve 2021 yılı içinde doğacak olan SGK prim borçları ile KDV hariç vergi borçlarının 1 Ocak 2022 tarihine kadar faizsiz ertelenmesi için kanun teklifi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, salgın nedeniyle aralıksız 14 aydır kapalı olan nargile salonu işletmeleri, kahvehane esnafı, bar ve eğlence mekanları işletmecileri, gece kulüpleri işletmecilerinin iflasa sürüklendiğini belirterek, 2021 yılı içinde doğacak olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçları ile Katma Değer Vergisi (KDV) hariç vergi borçlarının 1 Ocak 2022 tarihine kadar faizsiz ertelenmesi için Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanlığı’na (TBMM) kanun teklifi verdi.

‘Nargile işletmeleri koronavirüsün faturasını çok ağır şekilde ödemekte’
CHP’li Polat şunları kaydetti:

“Nargile işletmeleri, koronavirüsün faturasını çok ağır şekilde ödemektedir. Sektör tamamen iflasa sürüklenmektedir. Yalnızca İstanbul’da bu sektörde hizmet veren 2 bin 382 işletmenin bulunduğu, personelleri, aileleri ile birlikte sektör tedarikçileri de dahil edildiğinde; tüm Türkiye’de yaklaşık bir buçuk milyon insanın sektör sayesinde yaşamını sürdürdüğü tahmin edilmektedir. Pandemi öncesinde bahar ve yaz aylarına hazırlık olarak nargile işletmeciliğine dahil olan franchise alanlar veya küçük işletme sahiplerinin 4 bin 590 TL tutarındaki ‘Nargile Sunum Belgesi’ alma zorunluluğu, diğer işletme türlerinden farklı olarak nargile sektörünü olumsuz yönde etkilemiştir.

Nargileciler TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) ruhsatlarını yenileyebilmek için 4 bin 590 ödemiş ancak pandemi sebebiyle iş yerlerini açamamışlardır. İşletmeciler ve sektör emekçileri hayatlarını idame ettirmekte zorlanmaktadırlar. Ülkemiz kültürünün önemli bir temsilcisi olmasıyla yalnızca yerel kitleler değil, yabancı turistler için de önemli bir kültür halini alan nargile, turizmin yeniden canlanması için çaba sarf edilen şu günlerde, en kötü senaryoda dahi yabancı turiste yönelik olarak yeniden destek bulmayı hak etmektedir.”

Bakmadan Geçme