O esnafa fiyat ve peşinat indirimi müjdesi

TOKİ tarafından Samsun'un Toybelen mahallesinde yapılan sanayi sitesinde dükkan sahibi olmak isteyen esnafa fiyat ve peşinat indirimi ile birlikte vade uzatması yapıldı.

TOKİ tarafından Samsun'un Toybelen mahallesinde yapılan sanayi sitesinde dükkan sahibi olmak isteyen esnafa fiyat ve peşinat indirimi ile birlikte vade uzatması yapıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında esnaf odası temsilcileri ve kentsel dönüşüm nedeniyle taşınacak olan Gülsan Sanayi Sitesi temsilcileri ile toplantı yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu’nun da yer aldığı görüşmeye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da telefonla bağlanarak katıldı.

Şehrin büyümesi ile birlikte kent merkezinde kalan Gülsan Sanayi Sitesi' nin TOKİ tarafından dönüştürülerek Toybelen mahallesinde inşa edilen yeni sanayi sitesine taşınacağını hatırlatan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, “Bir süredir devam eden çalışmalarımızın, esnafımızla paylaşılmasını içeren bir görüşme yaptık. Onlara müjdeli haberlerimiz var. Bugün kendileriyle bu müjdelerimizi paylaştık. Hakikaten sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’de büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleşmekte. Bunun fikri boyutları olduğu kadar aynı zamanda şehrimize yansıyan, şehirlerimize ve ülkemize yansıyan fiziki bir değişim ve dönüşüm tarafı da var. Bunun en önemlisi de belki şehirlerimizdeki sağlıksız ya da riskli olarak değerlendirebileceğimiz alanların değişimi ve dönüşümü var” ifadelerini kullandı.

Çok daha nitelikli ve sağlıklı koşullarda esnafın çalışması gerektiğine inandıklarını dile getiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, “Uzun yıllardır devam eden ama sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir döneminde de hızla hayata geçme noktasında iradenin gösterildiği bir alan burası. Öncelikli olarak Gülsan Sanayi Sitesinin Toybelen mevkiine taşınması, orada çok daha nitelikli bir şekilde sanayinin artan kaliteyle devam edecek olması başlı başına çok güzel bir çalışma. Fakat bu arada esnafımızla yaptığımız görüşmelerde onların hakikaten birtakım şartların kolaylaştırılmasıyla, iyileştirilmesiyle birlikte taşınma sürecinde çok daha rahat edecekleri, belki iş kapasitelerini büyütecekleri ve aynı zamanda verdikleri emeğin de karşılığını daha güzel alabilecekleri ortama geçerken gönül rahatlığıyla bunu yapmak için bizlerden birtakım iyileştirmeler talep etti” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Gülsan Sanayi Sitesi esnafının taleplerini ilettiklerini de kaydeden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan şunları söyledi:
“Esnafımız bize 5 ana başlıkta bir iyileştirme talebiyle gelmişti. Başvuru sürelerinin uzatılmasından peşinat ve ara ödemelere yapılacak bir yeni düzenlemeye, bir fiyat indirimi talepleri vardı. Başvuruyla ilgili kura süreci mi yoksa öncelikle bir başvuru olsun mu, bu konuda soru işaretleri vardı. Taksitlendirmeyle ilgili yeni talepleri vardı. Biz de bu noktada bundan 1,5-2 ay önce bir iyileştirme yapmıştık ama bunun yetmeyeceğini söyledikleri noktada yeni bir çalışmayı başlattık. Gülsan esnafının yeni yerlerine daha kolay şartlarda geçebilmeleri için fiyatta bir indirim sağladık. Onun dışında 60 ay olan vadeyi 84 aya çıkardık. Diğer taraftan yüzde 25 olan peşinatı yüzde 10'a indirmiştik ama onu 7.5 ve 7.5 olmak üzere altı aylık ödemeler vardı. O ödemeleri de başvuru sırasında yüzde 10 peşinat, arkasından bir yıl sonra yüzde 5'lik bir ödeme yapacaklar ve dükkanları teslim edildiği günde diğer yüzde 5'i ödeyecekler. Arada başka bir ödeme olmayacak. İnşallah dükkanlarını aldıktan sonra da taksit taksit ödemeye devam edecekler. Yani 84 ay 7 yıl boyunca. Ardından kura usulüyle tercih edilecek ve kuraya göre belli olacak sonuçlar."

Samsun Esnaf Odaları Birliği Başkanı Eyüp Güler ise, esnaf için açıklanan 84 ay vade, yüzde 10 peşin sonrasında 1 yıl sonra yüzde 5 peşin ve en son dükkan tesliminde yüzde 5 ödeme yapılacağını belirterek, "Bundan sonra başka bir ödeme yok. Herkes dükkanına geçtikten sonra kira öder gibi taksit ödeyecek. 100 metrekare, 200 metrekare ve 300 metrekare dükkanlarda indirim yapıldı. Bu çok sevindirici bir sonuç. Herkes rahatlıkla dükkan sahibi olabilir" dedi.

Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın da, “Milletvekillerimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ ile görüşme yaparak yeni düzenlemeler sağladı. En son geldiği şekliyle birlikte güzel ve müjdeli haberler almış olduk. Bunun için emek sarf eden AK Parti Genel Başkanımız Çiğdem Karaaslan ve Samsun milletvekillerimize çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme