Ombusdmanlık Kurumu'ndan SGK'ya Sürpriz karar

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), bütün kesimleri ilgilendiren ilginç bir karara imza attı

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), bütün kesimleri ilgilendiren ilginç bir karara imza attı.Kuruma başvuran bir vatandaş prim borcunu ödediği halde  Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından 15 yıl öncesine ait  1800 lira borç çıkarıldığırıı ve faiziyle beraber 19 bin lira istediğini mal varlığına haciz konduğunu belirtti.

KDK'den yapılan açıklamaya göre sürec şöyle işledi.

SGK'nin ödemeyi yaptığına dair başvurucudan dekont istedi. Başvurucu kendisinin ise bunca yıldır dekontları saklamadığını ve bankaların 10 yılın ardından dekontları tutmadığı için kopyasını temin edemediğini belirten başvurucu, KDK'den daha önce ödediği borcundan dolayı yapılan kesintilerin iadesini ve aylığı üzerindeki kesintiye son verilmesini istedi. Ancak sonuç olumsuz çıktı ve maaşından kesinti başladı. 

 KDK daha sonra, SGK'den konuyla ilgili bilgi istedi.SGK'den gelen yazıda, borcun ödendiğine ilişkin kanıt olmadığı ve cebri icra kesintisine 15 gün içinde itiraz edilmediği için kararın kesinleştiği belirtildi.

Konuyu değerlendiren KDK, yaptığı araştırma, inceleme ve mevzuat taramasının ardından tavsiye kararı verdi. 

KDK'nın tavsiye kararında, söz konusu borcun ödendiğine ilişkin ispat yükünün her ne kadar borcu ödediğini iddia eden kişiye ait olsa da prim borcunun zaman aşımına uğradığı, borç halinin ilgili idare tarafından gözetilmesi gerektiği, ödeme emri gönderilerek kesintiye başlanmasının hakkaniyetle bağdaşmayacağı vurgulanan kararda, başvuranın emekli aylığından yapılan cebri icra işleminin geri alınması tavsiye edildi.

Bakmadan Geçme