Özel Halk Otobüsçü Esnafı İsyanda

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş,' ulaşım zammı her yıl UKOME kararıyla güncellenebilir. UKOME tarafından değerleme oranına göre bu zam yapılsa bizde sürekli zam isteyen taraf olmayız. Bizler de zam istemekten yorulduk. Esnafında dileği UKOME'nin değerleme oranına göre her yıl toplu ulaşımda da fiyat güncellemesi yapmasıdır.' dedi

Ankara'da ulaşıma zam kapıda. EGO Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından geçtiğimiz günlerde yaptığı duyuru ile artan maliyetlere karşı sabit tutulan toplu taşıma bilet ücretlerinde zam yapılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

EGO, toplu taşıma ücretlerinin tam bilet 3.5TL'den 4.5 TL'ye, öğrenci aylık abonmanın 60 TL'den 75 TL'ye, indirimli öğrenci biletlerinin ise 1,75 TL'den 2,5'TLye olacak şekilde UKOME toplantısının ardından yapmayı planladıklarını açıkladı.

Bu konuyla ilgili ankaramasasi.co'unulaştığı Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş, yaptığı açıklamada çıkacak karara uymak zorunda olduklarını belirtirken, Ankara Büyükşehir Belediyesinden de ücretsiz ve indirimli taşıma konusun da destek beklediklerini ifade etti. 

Soydaş, "Bizim oda olarak fiyat belirleme gibi yetkimiz yok. Dolayısıyla UKOME' den çıkacak karara biz uymak zorundayız. Bizi kurtaran fiyat 6.5 TL zaten EGO'dan yapılan açıklamada bunu görmüşsünüzdür. Bizim zam beklentimiz olsa da karar merceği olarak karar verecek UKOME. Ama söz konusu artış yetersiz kalacak." dedi.

" Bu durum baya sarstı camiayı"
Çok sayıda araç satan kişi olduğunu belirten Soydaş, "Salgın ve artan maliyetler nedeniyle araçlarını satanlar çok oldu. Sırf yılların emeği var, 40 yıllık bir sektör buda. Borçlanarak, ciddi kredi borçları var. EGO'ya da birçok şeyleri de ödeyemiyor esnaflar. Ruhsat paralarını ödeyemiyorlar. Dolayısıyla satan çok oldu Bu zam açıklamasından önce. Evini satanlar üstüne aracını satanlar oldu. Emeğimizi kaybetmeyelim bir şekilde çalışalım diye. Kamu hizmeti yaptığımız için. Bu durum baya sarstı camiayı." şeklinde konuştu.

"Ben göz ardı edileceğini düşünmüyorum "
Esnafların ayakta tutulması gerektiğini aktaran Şoydaş, "Ankara Büyükşehir Belediyesinden devamında gelecek desteklerle ki, esnafın içinde olduğu durumu biliyorlar. Böyle bir teklif Büyükşehir Belediye Meclis'inde geldiğin de de  tüm gruplar bu konuya destek veriyor. Bunun için de esnafı da ayakta tutmak lazım. Esnaf toplumun bir parçası geçimini bu işten sağlayan binlerce insan var. Çalışanlar,  aileleri, bakıma götürdüğünüz tamirhanesin den temizlik yapan personele kadar ciddi bir sektörü ayakta tutmak lazım. Dolayısıyla ben göz ardı edileceğini düşünmüyorum. Belediye Meclisi'nde tüm grupların desteği ile ilave destek kararı çıkacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

"Belediyelerin önünü açtık"
Ücretsiz ve indirim  taşıma konusunda destek beklediklerini dile getiren Soydaş, "Türkiye Büyük Millet Meclis'inde geçtiğimiz hafta bir kanun çıktı. Belediyeler, kendilerinden izin ve ruhsat almak koşuluyla çalışan Özel Halk Otobüslerini ücretsiz ve indirimli taşımayla ilgili destekleyebilirler diye. Yani belediyelerin önünü açtık. Şimdi, Ankara Büyükşehir Belediyesi destek vermeye karar aldığında o kanuna göre ücretsiz ve indirimli taşımayı destekleyebilir. Hem ücretsiz sayımız çok fazla. Birde ilave indirimli taşıma var. İkisini de destekleyebilir belediye. Bütün veriler elektronik ücret toplama sistemine göre belediyenin elinde. Gider kalemleri de belli. Çünkü, belediye de otobüs işlettiği için maliyetlerini biliyor bu araçların. Akaryakıtını, personel giderlerini, yedek parça, sigorta ve kasko hepsini bildiği için gelir ve gider dengesindeki adaletsizliği görecektir belediye ona göre de yorum yapacak. Ve Ücretsiz ve indirimli taşıma konusun da esnaflarımız beklentisine duyarsız kalınmayacağını düşünüyorum."

"Bu sektörü de ayakta tutacak tedbirler alınır"
Soydaş,Meclis'e geldiğin de de zaten böyle bir konu belediyemiz için de tüm gruplarda esnaflarımızın için de bulunduğu durumu bildikleri için destek veriyorlar. Belediye başkanımızın da bu konu da çaba içerisinde olduğunu biliyoruz esnaflarımız da destek verin ayakta kalsınlar diye. İnşallah bu sektörü de ayakta tutacak tedbirler alınır. Aslında ulaşım zammı her yıl UKOME kararıyla güncellenebilir. UKOME tarafından değerleme oranına göre bu zam yapılsa bizde sürekli zam isteyen taraf olmayız. Bizler de zam istemekten yorulduk. Esnafında dileği UKOME’nin değerleme oranına göre her yıl toplu ulaşımda da fiyat güncellemesi yapmasıdır." 

Mansur Yavaş zamlar ile ilgili ne demişti ?
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yeni otobüslerinin teslimat lansmanı programında yaptığı konuşmada, "ulaşım fiyatlarında zam yapmama konusunda direniyoruz" demişti. Yavaş, normal şartlarda ulaşım ücretinin 6 TL olması gerektiğini eklemişti. 


Ankara'da taksilere zam gelmişti
Geçtiğimiz günlerde ise, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Yönetim Kurulu onayı ile Ankara'da taksiler için yeni ücret tarifesi 17 Aralık Cuma gününden itibaren uygulanılarak, bu kapsamda taksimetre tarifelerinde taksiye indi/bindi ücreti 15 TL, açılış ücreti ise 6 TL olarak düzenlendi.

Bakmadan Geçme