Pala Hacı Berberin 60 Yılık Sırrı Ne?

Horasan ilçesine bağlı Heyder köyünde dünyaya gelen 5 çocuk babası 35 torun sahibi Hacı Kırmaç (76), ilçede berberlik yapıyor. Namı Diğer Pala Hacı...12 Eylül darbesinden sonra darbe lideri ve cumhurbaşkanı Kenan Evren, Horasan ziyareti sırasında Hacı Kırmaç'ı görür ve ona bu ismi takar.

60 yıldır bıyıklarını kesmeyen Erzurum’un Horasan ilçesinde yaşayan Hacı Muhammet Kırmaç, daha önce Türkiye bıyık şampiyonu olmuştu. Kırmaç her ay bıyıklarının bakımı için 500 TL harcadığını söylüyor.

Hergün onlarca kişiyi traş eden Kırmaç, 1 buçuk metrelik uzun bıyıkları ile ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra siyasilerin de ilgi odağı haline gelmiş.

Rûdaw’a konuşan Kırmaç, “Ankara’da bir yarışma oldu. Abdullah adında bir adam kısacık bıyıkları ile birinci oldu. Onu görünce içim yandı. O bıyıklarla birinci olmuşsa bana ne olmuş dedim. Ben bu bıyıklara 60 yıldır hizmet ediyorum. Her ay bıyıklarımın bakımı için 500 TL harcıyorum” dedi.

Hacı Kırmaç, 1996’da düzenlenen yarışmada Türkiye bıyık şampiyonu oldu. O, bıyıkları nedeniyle bir çok ödül aldığını da söylüyor.  

“Horosanlı Pala” olarak tanınan Kırmaç, “Bana bıyıklarını ne zaman keseceksin diyorlar. Bu durumda bıyıklarımı kesmem. Ancak Hacca gidersem keserim. Yoksa ölene kadar da kesmem” diye konuştu.

Hacı Kirmaç'ın dükkânı her gün müşteri dolu. Kimi arkadaşı, kimi turist, kimi traş için kimi ise fotoğraf çekmek veya şarkılarını dinlemek için geliyor. Arkadaşları ve meslektaşları da Kırmaç’ın dostluğundan gurur duyduklarını ifade ediyor.

 Rudvaw'ın haberine göre 12 Eylül darbesinden sonra darbe lideri ve cumhurbaşkanı Kenan Evren, Horasan ziyareti sırasında Hacı Kırmaç'ı görür ve ona “bundan sonra adının Pala Hacı” der ve lakabı öyle kalır.

Bakmadan Geçme