Palandöken'den Ekonomik Reçete

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, artan zam oranları ve bu zamların enflasyona etkisi üzerine bir basın açıklaması yaptı. Palandöken, fiyatların düşmesi ve zamların önüne geçilmesi için üretim miktarının artırılması gerektiğini vurguladı.

"Yaz Fiyatları ve Enflasyon Sorunları"

Yaz döneminde özellikle meyve ve sebze fiyatlarının düşmesi beklenirken yükseldiğine dikkat çeken Palandöken, “Yaz ayında doğalgaza zam geldi. Bundan sonraki süreçte elektrik, doğalgaz, petrol gibi ürünlere zam yapıldıkça enflasyon muhakkak artar. Ancak sorun, bu yaz mevsiminde fiyatların düşmemesi ve navlun hizmetlerinin yükselmesidir. Özel bir akaryakıtın ticari araçlara verilmemesinden kaynaklanan navlun maliyetleri ortaya çıktı. Dolayısıyla vatandaş yaz aylarında her şeyin ucuzlayacağını beklerken fiyatların artması gerçekten düşündürücü. Öte yandan dengesiz fiyat politikaları da ürün fiyatlarını artırıyor. Bir pazarda 20 lira olan domatesin başka bir pazarda 40 liraya satılması hem haksız rekabet oluşturuyor hem de vatandaşın cebini yakıyor” dedi.

"Üretim Yetersizliği ve Şehirleşmenin Etkileri"

Türkiye'nin en önemli sorununun yüksek enflasyon olduğunu ve bunun ancak üretimin artmasıyla çözülebileceğini belirten Palandöken, “Fiyatların gerileyebilmesi için başta üretimin artması lazım ama üretimi artıracak alan kalmadı. Büyükşehirlerin etrafı beton yığını oldu. Kendi kendine yeten büyükşehirler, büyükşehir statüsündeki şehirler ve ilçeler imara açılarak tarım arazilerinin üretimini sonlandırma noktasına getirdi. İnsanların artık kendi yakınlarında navlun ücreti ucuz olan kendi bahçeleri beton yığını oldu. Dolayısıyla fiyatların düşmesini beklemek zor olacak. Büyükşehirlerin ve belediyelerin bu konuda duyarlı olması lazım. Kendi tarım arazilerini Tarım Bakanlığı ile birlikte koordine ederek en azından orada yetişebilecek sebze meyve gibi ürünlerin en yakın mesafeden temin edilmesi gerekiyor. Şehir nüfusu arttıkça kırsal kesimde yaşayan veya köyde yaşayanların sayısı çok azaldı. Yani üretici bir toplum, tüketici bir toplum haline dönüştü. Her şeyin fiyatı gün geçtikçe artıyor ama maalesef insanlar da bu artan zamlarla ücretlerin artmasını bekliyor” diye konuştu.

"Zamların Durması İçin Atılacak Adımlar"

Üretimin artırılması için atılacak somut adımların ekonominin yeniden yapılandırılmasına imkan sağlayacağını belirten Palandöken, “Peşinen gelen zamlar ve kontrollü zam dediğimiz elektrik, doğalgaz, akaryakıt denetleme kurulundan geçen zamlar yapılırsa herkes zam yapma furyasına dahil oluyor. Bunun için yapılacak şey enflasyonu düşürmek. En azından ciddi lokomotif durumunda olan zamların durması lazım. Toplumun bu konuda duyarlılığı çok önemli. İsrafa dikkat edilmesi, nakliye araçlarının tarladan sofraya kadar firesiz bir şekilde getirilmesi gerekliliği var. Vatandaş zamları düşünüyor, esnaf ise bu fiyatlar karşısında satışın durduğunu söylüyor. Gelir durumlarındaki bu ücretlere yetişme sıkıntısı da gün geçtikçe büyüyor. İnşallah tarımsal destekler, çiftçiye ve bireysel işletmelere artarak entegre tesislerle yarışacak hale gelmedikçe fiyatların düşmesini beklemek mümkün değil. Her gün artan fiyatlar karşısında vatandaş ne yapacağız, esnaf nasıl rafa mal koyacağız, vatandaş nasıl yiyeceğiz diyor. Bunun için alınacak tedbirler belli” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme