• Haberler
  • Ticaret
  • Palandöken: TBMM'nin ilk görevi Perakende Yasası Olmalı

Palandöken: TBMM'nin ilk görevi Perakende Yasası Olmalı

TESK Başkanı Palandöken'in açıklamaları, esnafın sermaye karşısındaki isyanını ve mücadele etme zorluklarını gözler önüne seriyor. Perakende yasasının bir an önce çıkarılması gerektiği ve küçük esnafın korunmasının enflasyonla mücadelede kritik bir rol oynadığı belirtiliyor. Bu bağlamda, esnafın taleplerinin dikkate alınması ve haksız rekabetin önlenmesi gerektiği vurgulanıyor.

Haksız Rekabetin Boyutları

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülkedeki haksız rekabetin geldiği noktaya dikkat çekti. Palandöken, "Ülkede haksız rekabet çok ciddi boyuta ulaştı. Tüm sektörler sermayenin elinde. Maalesef perakende yasası bir türlü çıkmıyor. Çıkmayınca da haksız rekabetle birlikte fiyatları regüle edecek mahalle esnafı neredeyse yok noktasına geldi," dedi.

Enflasyonla Mücadelede Esnafın Rolü

Palandöken, enflasyonla mücadelenin en önemli ayağı olan esnaf ve sanatkârların haksız rekabet karşısında dayanacak gücü kalmadığını belirtti. "Artan nüfusa karşı esnaf sayısında büyük bir artış yok. Sokakta kasap, manav kalmadı. Karşılıklı fiyatların ucuzlamasını sağlayacak bir sistem gerekiyor. Öncelikle zincirlerin haftada 1 gün tatil ve açma kapama saati belli olmalı. Bunun için perakende yasası şart," ifadelerini kullandı.

Esnaf ve Çiftçilerin Durumu

Haksız rekabet yüzünden esnafın tezgahtar, çiftçinin ise işçi konumuna geçtiğini söyleyen Palandöken, "Türkiye’de, gelişmiş ülkelerden örneği alınanla hiç uyuşmayan bir haksız rekabet var. Tüm sektörler sermayenin elinde. Esnafı bitirdiler, tezgahtar yaptılar. Çiftçiyi de kendilerine işçi yaptılar. Fideyi veriyor, ürettiriyor. Ondan sonra ürünü toplayıp kendi mağazalarına gönderiyor. Fiyatı da kendisi belirliyor," dedi.

Perakende Yasasının Önemi

Palandöken, Meclis'in tatile girmeden önce perakende yasasının tartışılması gerektiğini vurguladı. "Anayasanın 173. maddesinde olduğu gibi esnaf ve sanatkâr korunmalı. Meclis tatile girmek üzere, bundan sonraki süreçte açılır açılmaz perakende yasası tartışılacak ilk madde olmalı," dedi.

Küçük İşletmelerin Korunması

Palandöken, "Küçük esnafımız enflasyonla mücadelenin olmazsa olmaz ayağıdır. Her şeyi bol olan bir ülkede fiyatları düşürememenin sıkıntısı var. Sorunun çözümü belli. Perakende Yasası acilen esnafın ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmeli. Devletimizin enflasyonla mücadele ederken aldığı tedbirlerin işe yarayabilmesi için önce esnaf ve sanatkârların korunması şart. Küçük işletmeler ayakta kalmalı ki vatandaş fiyatları mukayese edip gerçek indirimin farkına varsın," diye konuştu.

 

 

Bakmadan Geçme