Pandemi Döneminde İhracata 'İlaç' Oldu

İlaç ve eczacılık endüstrisi, pandemi döneminde sergilediği ihracat performansıyla göz doldurdu. Sektör, 2020 yılında ihracatını yüzde 26,8 oranında artırarak 1,8 milyar dolara çıkardı. Böylece, sektörün Türkiye'nin genel ihracatındaki payı ilk defa yüzde 1'in üzerine çıktı. Bu yılın ilk 6 ayında ise sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 büyüyerek 896 milyon doları aştı.

İlaç ve eczacılık endüstrisi, pandemi döneminde sergilediği ihracat performansıyla göz doldurdu. Sektör, 2020 yılında ihracatını yüzde 26,8 oranında artırarak 1,8 milyar dolara çıkardı. Böylece, sektörün Türkiye’nin genel ihracatındaki payı ilk defa yüzde 1’in üzerine çıktı. Bu yılın ilk 6 ayında ise sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 büyüyerek 896 milyon doları aştı.

Merve Yiğitcan'ın haberine göre yüksek üretim kapasitesi ve ileri teknoloji kullanımıyla büyümesini sürdüren Türk ilaç ve eczacılık sektörü, ihracat performansıyla göz dolduruyor. Özellikle pandemi yılı olan 2020’de sektörün ihracatı yüzde 26,8 artarak 1,8 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı.

İhracattaki bu artışla, sektörün Türkiye’nin genel ihracatının içindeki payı ilk defa yüzde 1’in üzerine çıktı. Katma değeri yüksek ilaç endüstrisinin ihracatta yaşadığı bu atılım, ihracatın ithalatı karşılama oranını da tarihinin en yüksek seviyesine ulaştırdı.

İlacın dış ticaret açığı içindeki payı yüzde 13,9’dan yüzde 7,6‘ya geriledi. İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası'nın (İEİS) DÜNYA için derlediği verilere göre, ilaç hammadde ithalatı ve ilaç bitmiş ürün ihracatı incelendiğinde ilaç endüstrisinin ülke ekonomisine sağladığı katkı daha net şekilde görülüyor.

2020 yılında 815 milyon dolar tutarında hammadde girişine karşın 1,79 milyar dolar bitmiş ürün ihracatı gerçekleştirildi. Bu alandaki ihracat lehine olan denge her geçen gün daha da büyüyor.

İlaç ithalatında bitmiş ürünlere olan ihtiyacın yurt içi üretim imkanlarıyla karşılanması sağlandığında endüstrimiz ihracatını ve dış ticaret açığının azalmasına katkısını artıracaktır.

 

Bakmadan Geçme