Pandemiden Önce de Böyledik: Hijyen İlk Kuralımız

Uluslararası Güzellik Federasyon Başkanı Nuran Şahin güzellik odaları ve güzellik uzmanlarının yaşadığı problemleri ve pandemi sürecini esnafhabertv ye değerlendirdi.

 www.esnafhabertv olarak pandemi sürecinde  Güzellik Uzmanları ve Güzellik Salonu esnafının yaşadığı sıkıntıları ortaya çıkarmak için Uluslararası Güzellik Federasyon Başkanı  Nuran Şahin'e editörümüz Tolga Yılmaz sordu  Nuran Şahin cevapladı.

İşte röportajdaki  o sorular ;

EŞİT DAVRANILMASINI  BEKLİYORUZ

Pandemi sürecinden nasıl etkilendiniz ?

Şuan güzellik salonlarının kapanması doğru bir şey değil çünkü aynı işlemi yapan güzellik salonları , polikinlikler  işlemlerine devam ederken güzellik salonlarını kapattılar. Kapatılması gerekiyorsa her yer kapatılsın bu noktada bize haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Açılması gerekirse açılırız. Bu noktada virüsü yayan biz gibi gözüküyormuşuz ama biz mesleğimizin gereği eldivenimizi , maskemizi zaten pandemi süreci öncesinde de kullanıyorduk.Bizim mesleğimizin çalışma gereği bunu yapmamız gerekiyordu. Fakat esnafımız mağdur durumda.Bizim esnaflarımız kadınlarda oluşmasından dolayı 1 kişi 5 kişiyi etkiliyor. Bir işyeri 6 kişiden oluşuyorsa  geri kalan esnafın ne kadar mağdur olduğunu siz düşünün.

GÜÇLÜ OLAN HAYATTA KALIR

Sektörde yapılan mücadelelerde eşitlik olduğuna katılıyor musunuz ?

Gücünüz varsa sektörde daha fazla söz hakkınız var.Biz esnafları merciler kaale almıyorlar diye düşünüyorum. Ama umudumuz var ben inanıyorum ki Cumhurbaşkanımız bu duruma el atmasıyla 2017’de bize sahip çıktığı gibi sahip çıkacaktır.

VERGİLER ÖTELENSİN SALONLAR DOLMUYOR

Ekonomik olarak beklentileriniz neler ?

Bu dönemde kapandık herkes mağdur. KDV’ler ve vergilerimiz ertelenmesi gerekir ama bunları krediler vererek değil. Bu şekilde insanlar maddi olarak acı çekmemiş olur. Krediler veriliyor, vergiler öteleniyor ama açılır açılmaz insanlar salonlara dolmuyor.

Pandemi sürecinde ekonomik sebeplerden dolayı intihar eden güzellik uzmanları hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Tabi üzülüyorum bir aile ferdi olarak çocuklarınız var. Onlara ekmek götüremediğiniz düşünün... Ya da onların karınlarını doyuramadığınızı düşünün,. Çareniz yok. Bu durumda insan çekip gitmeyi düşünüyor. Biz bunlarla ilgili "geçecek , bitecek,  olacak  her şey  yerli yerine oturacak  diyoruz" ama nereye kadar . Biz de ulaşmaya çalışıyoruz üyelerimizle....Fakat üzücü bir durum.

STERİLİZASYON BİZİM İŞİMİZ

Güzellik salonlarının kapatılması dışında bir tavsiyeniz var mı ?

Biz dernekler federasyonu olarak "maske takalım, eldiven takalım, sosyal mesafe uyalım, hijyen kurallarına uyalım" dersem anlamlı olmaz çünkü biz pandemiden öncede böyleydik. Biz insanların pandemi sürecinde kullandığı maskeyi biz pandemiden öncede kullanıyorduk.Bizim çalışma şeklimiz buydu ve güzellik uzmanları olarak doktorlardan sonra tene müdahale eden tek meslek grubuyuz. Biz insanlarla birlikte sterilizasyonu çok iyi biliriz. Bizim zaten eğitimde  sterilizasyon ve hijyen ilk kuralımızdır.

DEVLETİMİZ ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLSUN

Federasyon başkanı olarak üyelerinizle temas halinde misiniz ?

İnanın en çok üzüldüğüm konulardan biri budur. Telefonlarım akşama kadar hiç susmuyor .Yönetim kurumumuz ile birlikte her birimiz zoom dan bağlanarak bir çözüm bulmaya çalışıyoruz.Ramazan ayında akşam iftar açacak’lar bir taraftan ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye çalışıyoruz.Bir taraftan sıkıntıları olanların sıkıntılarını çözmeye çalışıyoruz. Biz whatsaap , telegram  grublarımızda sürekli temas halindeyiz. Bu hesaplardan birebir hep temas halindeyiz. Şu süreçte 24 saat bir aradayız diyebilirim umarım devletimiz bir çözüm bulur diye düşünüyorum.

Bakmadan Geçme