Pazar Tatilinde Sektör Oyuna mı Geldi ?

Ankaralı Kuaför ve Güzellik Salonu İşletmecilerine Kötü Haber: Valilik Pazar Tatili Kararının Arkasında Duruyor'

Bir süredir Ticaret Bakanlığı'nın kararıyla uygulanan pazar tatilini protesto eden Ankaralı kuaför ve güzellik salonu işletmecilerine kötü haber geldi. Esnafhabertv.com haber merkezine ulaşan bilgiye göre, Ankara Valiliği kararın arkasında duruyor. Kararın gözden geçirilmesini isteyen yüzlerce esnafın dilekçesi ise mevzuata takılarak işleme konulmadı. Bu konuda dilekçe sahiplerine yazılı bildirimde bulunulacağı öğrenildi.

Peki Neden?

Ankara Valiliği, kararını yasadan alıyor. Hangi yasa? 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un çalışma saatlerini belirten 13. Maddesi. Kanun hükmü açık:

Çalışma Saatleri MADDE 13 – (1) Mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar ve benzeri hususlar gözetilerek perakende işletmelerin bir kısmının veya tamamının çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine yetkili idarenin görüşü alınmak suretiyle vali tarafından belirlenebilir. Esnaf ve sanatkâr işletmelerinin çalışma saatlerinin belirlenmesinde, meslek kuruluşunca ilgili esnaf ve sanatkâr odasının görüşü alınır.
(2) Üst meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine, faaliyet kollarına göre perakende işletmelerin çalışma saatlerinin bölge veya ülke düzeyinde belirlenmesine Bakanlık yetkilidir.

Ayrıca Valilik, Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasını da göz önünde bulunduruyor. Bakanlık, 01 Temmuz 2024 tarihinde yapılan "Berber, Kuaför ve Güzellik Salonu Çalışma Saatlerine İlişkin Basın Açıklaması"nda şu ifadelere yer verdi:

“Berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecilerinin büyük çoğunluğunu barındıran sektör paydaşları tarafından Ticaret Bakanlığımıza iletilen talep ve öneriler titizlikle değerlendirilerek ülke genelinde tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması yönünde Ticaret Bakanlığımızca 18 Ağustos 2022 tarihinde karar alınmıştır.”

Valilik Kararı Kendi Başına mı Aldı?

Ankara Valiliği, kararı aralarında Danıştay’a iptal davası açan Ankara Kuaförler, Güzellik Salonu İşletmecileri ve Manikürcüler Esnaf Odası’nın da bulunduğu beş meslek örgütünün talebi üzerine aldı.

Karar Şu Şekilde:

Ankara Valiliği, pazar tatiliyle ilgili kararını 27.09.2022 tarih ve 78545/25 sayılı Valilik oluru ile almıştır. Bu karar, aşağıdaki meslek kuruluşlarının yönetim kurulu kararlarına dayanmaktadır:

Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu’nun 12.07.2024 tarihli kararı

Ankara Kuaförler, Güzellik Salonu İşletmecileri ve Manikürcüler Esnaf Odası Yönetim Kurulu’nun 12.07.2024 tarihli kararı

Ankara Ticaret Odası Kuaför ve Güzellik Salonları Meslek Komitesi’nin 12.07.2024 tarihli kararı

Beypazarı Berberler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkârlar Yönetim Kurulu’nun 12.07.2024 tarihli kararı

Polatlı Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Yönetim Kurulu’nun 12.07.2024 tarihli kararı

6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 13. Maddesinin 1. Fıkrası gereğince, ilimizde erkek berberlerinin pazar günü, kadın kuaför ve güzellik salonlarının ise salı günü kapalı olması kararı 01.07.2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştır.

Ancak, ilgili meslek kuruluşlarının pazar günü kapalı olması yönünde müşterek tekliflerinin olduğu görülmüştür. Bu itibarla, Valilik makamı tarafından alınan karar iptal edilmiş ve ilimizde faaliyet gösteren berberler, kuaförler ve güzellik salonlarının pazar günü kapatılması kararı alınmıştır.

Pazar Tatilinde Sektör Oyuna mı Geldi ?

Ayıp Değil mi?

Yüzlerce kuaför, güzellik salonu işletmecisini ve manikürcüyü sokağa döküp kapı kapı dolaştıran, pazar tatilinin iptalini isteyen ve ayrıca yargıya başvurarak kararın iptalini talep eden Ankara Kuaförler, Güzellik Salonu İşletmecileri ve Manikürcüler Esnaf Odası, Valilik makamına ve Ticaret Bakanlığı’na başvurmadığı gibi, 12.07.2024 tarihli yönetim kurulu kararını da iptal etmeyerek Valilik makamından geri çekmemiştir. Valilik makamı, kanun gereği meslek mensuplarını değil, meslek örgütlerinin resmi taleplerini ve yazılı beyanlarını dikkate alıyor. Esnaf ve sanatkâr çırpındığıyla, bağırdığıyla kaldı.

Vatandaş Şikayeti Yok

Öte yandan, pazar günü çalışmak isteyenlerin en büyük gerekçelerinden biri, haftanın son günü yapılan düğünlerde gelin başı ve damat tıraşı hizmetinin yapılamamasıydı. Ancak, bu hizmeti alamayıp mağdur olduğuna dair vatandaşlardan bir tane bile resmi kurumlara başvuru yapılmadığı ortaya çıktı.

Bakmadan Geçme