Pazarcının Adı Yok
Refik Aksu, ''Tüm girişimlerimize rağmen ne yazık ki pazarcı esnafı tam kapanma sürecinde tezgâh açamayacak. Ancak bütün marketler bu süreçte açık olacak. Vatandaş 300 metrekarelik kapalı alandaki bu marketlerden alışveriş yapmaya mecbur bırakılacak. Fakat 4-8 bin metrekarelik açık alanda kurulan pazarlar tezgâhını açamayacak. Böylelikle marketlerde ciddi bir yoğunluk oluşacak' dedi.
Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, “Ceza hep küçük esnafımıza kesiliyor. İçişleri Bakanlığı genelgesiyle maalesef pazar yerlerimiz kapanmıştır. Tezgah çeşitliliğini 17 gün göremeyeceğiz. Genelgede her meslek var, pazarcı kelimesi yok” dedi.
Haller Federasyonu Başkanı’na da çağrıda bulunan Aksu şöyle devam etti:
“Pazarlar kapatıldıysa siz de kapatın halleri böyle kime hizmet vereceksiniz? Malı yerinden yapan, bulamadığı ürünü halden tedarik eden, 6 aylık çek kesen marketlere mi hizmet vereceksiniz? Beni sokmayan yılan bin yaşasın mantığıyla yürümeyelim. Pazarlar olmasa haller koskoca bir hiçtir.”
Türkiye genelinde 200 bin pazarcının mağdur olacağını, mevsim meyvelerinin, sebzelerinin böylece vatandaşa pazarlar yoluyla ulaştırılamayacağını vurgulayan Aksu, bundan üreticinin de olumsuz etkileneceğinin altını çizdi.
Aksu, pazarcının mağduriyeti karşısında federasyonlarının ve Ziraat odalarının harekete geçmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 gün sürecek ‘tam kapanma’ haline geçileceğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı da yayımladığı genelge ile faaliyet gösterecek işyerlerini ve yasaktan muaf olan kişilerin listesini paylaştı. Ancak yayımlanan genelgede pazarcı esnafının çalışacak kesimler arasında yer almaması tepkileri de beraberinde getirdi. 17 gün boyunca tezgâh açamayacak olan esnaf, ‘marketler açıksa pazarlar da açılsın’ diyerek isyan bayrağını açtı. Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, ‘’Tüm girişimlerimize rağmen ne yazık ki pazarcı esnafı tam kapanma sürecinde tezgâh açamayacak. Ancak bütün marketler bu süreçte açık olacak. Vatandaş 300 metrekarelik kapalı alandaki bu marketlerden alışveriş yapmaya mecbur bırakılacak. Fakat 4-8 bin metrekarelik açık alanda kurulan pazarlar tezgâhını açamayacak. Böylelikle marketlerde ciddi bir yoğunluk oluşacak” dedi.
ZAMLI VE PAHALI ALACAKLAR
Olay gazetesinin haberine göre Önümüzdeki günlerde marketlerdeki ürünlere ciddi zamlar geleceğini belirten Aksu, marketlerin ürünleri doğrudan üreticiden almasına rağmen yüksek fiyat farklarıyla tezgaha koyduklarını söyledi. Aksu, ‘’Vatandaş markete gidecek ancak orada pazarlarda olduğu gibi fiyat ya da kalite seçeneği olmayacak. Market dışında alışveriş yapacakları nokta olmayacağı için bu durum fırsat bilinerek ciddi etiket patlamaları göreceğiz. Yani pazarların kapalı olmasının cezasını pahalı ve zamlı ürün alacak olan halk ödeyecek” diye konuştu.
SATILAMAYAN ÜRÜNLER ÇÖP OLACAK
Pazarcı esnafı ile beraber hal esnafının da ciddi bir dar boğaza gireceğine işaret eden Refik Aksu, şunları kaydetti: ‘’Büyük marketler halden alışveriş yapmıyor. Bir iki tanesi hariç hepsi direkt üreticiden ürün alıyor. Genelgede hallerin açık olacağı belirtilmiş. Ancak pazarcılar kapalı olacağı için hal esnafı da ürünü satacak yer bulmayacak. Onlar da mecburen kepenk indirecek. Bununla beraber Karahıdır, Gürsu ve Orhangazi’de seralar var. Bu seralar da ürünlerini pazarcı esnafına satıyordu. Seracıların da ürünleri çöp olacak.”
BİLANÇO AĞIR OLACAK
Bursa’da 3 bin 500’ün üzerinde pazarcı, 200 civarında da hal esnafı olduğunu anlatan Aksu, 17 günlük kapanmanın bilançosunun ağır olacağının altını çizdi. Binlerce pazarcının kapanma sürecinde ciddi zarara uğrayacağına dikkati çeken Aksu, ‘’Biz kapanmaya karşı değiliz ancak pazarlar kapanıyorsa marketler neden açık? Bütün yoğunluk marketlerde yaşanacak. Bu yoğunlukta insan sağlığı tehlikeye atılmış olmayacak mı? Halkın ucuz ve kaliteli ürüne ulaşabilmesi için pazarların kurulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.