Pazarda Virüs mü Satıyorlar?

Bilim insanlarının, açık havada kurulan pazarların marketlere oranla daha az bulaş riski taşıdığını söyledikleri halde, yetkililerin bu uyarıları dikkate almamasının tüketiciye ve esnafa yapılan kötülük olduğu iddiasındalar.

 

Tam kapanma kararında marketlerin açık, pazarlarının kapalı olması pazarcı esnafını ve temsilcilerini isyan ettirdi. Pazarların, emeklisinden asgari ücretlisine kadar her vatandaşın meyve ve sebze ihtiyacını en uygun fiyatlarla karşıladığı yerler olduğunu belirten sektör temsilcileri, uygulamanın, market cirolarında yükselme ve rant sağlamaktan başka bir amaç taşımadığı görüşünde.

Virüs sadece pazarda mı bulaşıyor?

Türkiye'de 300 bin pazarcı esnafı olduğunu hatırlatan Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca, alınan kararın taraflı olduğunu söyledi. Karaca şu açıklamalarda bulundu: “Madem kapama yapılacaktı, neden ocak-şubat gibi üretimin olmadığı bir ayda değil de, üreticinin ürün toplaması gereken mevsimde yapıldı? Virüs, marketlerde bulaşmıyor da, her tarafı açık pazar yerlerinde mi bulaşıyor? Devlet, ekonomik zorluk yaşayan ve perişan olmuş esnafı mı, yoksa onbinlerce şubesi olan market zincirlerini mi ayakta tutmayı yeğliyor? On binlerce şubesi olan zengin kişilerin tezgâhı açık, 8-10 bin lira sermayeli gariban pazarcının ise kapalı. Bu hangi vicdana ve akla sığar?” Yetkililerle görüşmelerini sürdürdüklerini sözlerine ekleyen Karaca, Federasyon olarak verilen kararın ivedilikle geri alınması için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.

Marketler ihtiyacı karşılayamayacak

Dünya Gazetesi'inden Ömer Gören'in haberine göre Alınan kararla hal esnafının da yüzde 40-50 oranında kayıp yaşayacağını ve sadece zincir marketlerle tedarikin sağlanamayacağını dile getiren İstanbul Umum Pazar cılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün de; “Hale giren malların yüzde 80-90’nını pazarcı çekiyor. Haller açık olacak ama tüccar malı yeterince getirmeyecek. Dolayısıyla ürün az olunca, fiyatlar şişecek ve arz talebe göre ürünler yüzde 20-30 marketlerde yükselecek. Çünkü rekabet edecek kimse olmayacak” dedi.

Bakmadan Geçme