Peki Esnaf Ne Yapsın?

KKTC'de pahdemi nedeniyle dükkanların açılış saatleri tartışma başlattı. Ticaret Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Başkanı karşı karşıya geldi.

KKTC Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Başkanı Kemal Altuncuoğlu, KKTC Ticaret Odası’nın Parakende mağazalarının çalışma saatlerinin düzenlemesine ilişkin önerisine sert tepki gösterdi. Altuncuoğlu “Ülke gerçeklerini düşünün” dedi.

Altuncuoğlu açıklamasında KKTC Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz'i hedef alan açıklamasına şöyle devam etti: 

“Ticaret Odası Başkanı açıklama yapmış bu açıklamayı yaparken neye dayanarak yaptı anlamadık? ‘İş yerleri saat 10’da açılsın 6’da kapansın’ diye bu açıklama hiç yerinde bir açıklama değil. Bugün öyle meslekler var ki gecenin yarısında ürünlerini dağıtmak zorundadır. Örnek olarak fırıncılar gecenin 3’ünde yola çıkar, bakkallara marketlere ekmeklerini vermek için…Bunun gibi size onlarca iş ismi verebilirim. Ama tabi ki başkan kendi iş yerini saat 9’da açar onun için hiçbir şey değişmez. Bu açıklamaları yaparken ülke gerçeklerini ve ekonomiyi düşünmek lazım.” 

Ticaret Odası açıklaması Neleri İçeriyordu?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ticaret Odası 18 Ocak günü “İş Dünyasına Çağrı: ‘Perakende Mağazalarının Çalışma Saatlerini Düzenleyelim’ başlığıyla yapılan çağrısında şu görüşler belirtilmişti:
”Kısmi Kapanma’nın karar alındığı ülkemizde, sağlık tedbirlerine destek olmak amacıyla, iş dünyasına, iş yerlerimizi bu hafta için  sabah 10:00’da açıp, 18:00’da kapatmamızı öneriyor ve çağrı yapıyoruz.
Ülkemizde artış göstermeye başlayan vakalar nedeniyle ‘Tam Kapanma’ ile karşı karşıya olduğumuzu unutmamalı, bu süreç içerisinde önlemlerimizin tam olduğuna dikkat etmeliyiz. Birinci görevimizin sağlıkla birlikte ekonomimizi de ayakta tutmak olduğunu unutmamamız gerekmektedir.
İş yerlerimizin çalışma saatlerinin düzenlenmesi ve daha kısa süreli (10:00 – 18:00), dönüşümlü çalışma saattlerine dönmesi bir çok artıyı beraberinde getirecektir.
– Öncelikle yoğun olan sabah ve akşam trafiğini  engelleyecektir.
– Düzenlenecek yeni çalışma saatlerinin pandemi sürecinde ön saflarda risk altında çalışan emekçi çalışanlarımızın moral ve motivasyonunu yükselteceği unutulmamalıdır.
– Kamu ve özel sektör çalışanlarının farklı saatlerde iş yerlerinde olmaları ve iş giriş- çıkış saatlerinin farklı olması ‘kalabalık’ market alışverişlerinin de önüne geçecektir.
– Çalışanların işlerini erken bitirip evlerine erken dönmeleri bu süreçte oldukça önemlidir.
Bunlarla birlikte işyerleri sahipleri ve çalışanları, hem de halkımız  ‘sosyal mesafe – maske- hijyen’  kurallarına harfiyen uymalıdır. Uymayanları uyarmalıdır.
Sağlık herşeyin üzerinde gelir ve iş dünyası olarak bu sorumlulukla kimsenin sağlığını riske atmadan çalışmasına özen göstermemiz gerekmektedir.
 

Bakmadan Geçme