Petrolde yükseliş devam ediyor

Petrol, Omikron varyantının küresel talebi olumsuz etkileyeceğine dair endişelerin hafiflemesiyle yükselişini sürdürdü.

New York vadelileri yüzde 1,2 yükselirken Brent Petrol OPEC+’nın üretimi artırma planına sadık kalması sonrası 80 dolar civarına yerleşerek Kasım sonundan beri en yüksek değerine ulaştı.

OPEC+ Salı günü yaptığı aylık toplantısında talebin Omikron varyantına direnmesinin de etkisiyle Şubat ayı için günlük 400 bin varillik üretim artışı kararı aldı. Birliğin analistleri Pazartesi günü yaptıkları tahminlerde rakiplerin üretim miktarındaki düşüşü de dikkate alarak ilk çeyrekte arz fazlası tahminlerini geri çekmişlerdi.

“OPEC+ küresel talebin görünümünün göreceği zararın kısıtlı olacağına dair özgüveni fiyatların yükselemesine neden oldu” diyen Oanda Kıdemli Amerika Piyasa Analisti Ed Moya “Rusya-Ukrayna krizi gibi jeopolitik riskler ve İran ile yürütülen nükleer kısıtlama görüşmeleri de fiyatların yükselişini destekliyor” yorumunda bulundu.

Genel olarak OPEC+ için arz-talep dengesi eskiye nazaran daha iyi bir görünüme sahip. Birliğin üretimi bazı üyelerin arz artırma konusunda güçlük çekmesi nedeniyle beklenenden daha az olacak. Rusya geçtiğimiz ay arz artışı gerçekleştiremezken OPEC üyesi Libya’nın en büyük üretim sahasının kapanması ve boru hattında yaşadığı sıkıntılardan dolayı bu haftadan itibaren üretiminin düşmesi bekleniyor. Piyasa yapısının boğa görünümüne sahip olması da arzdaki sıkışıklığın devam edeceğine işaret ediyor.

Rusya başbakan yardımcısı Alexander Novak Rossiya 24 TV kanalına verdiği röportajda düşük hastane oranlarını göz önünde bulundurarak Omikronun yayılımının petrolün talebini etkilemeyeceğini belirtti. ABN Amro Kıdemli Enerji Analisti Hans van Cleef ise yaptığı yorumda “Her geçen gün üreticilerin zorlandığı bir ortamda en büyük sorun vaat edilen teorik üretim artırımlarının gerçekleştirilmesi olacak” tahmininde bulundu.

Mart vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 1,4 artarak 77,16 dolara yükseldi.

Mart vadeli Brent Petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1,3 artarak 80,04 dolara yükseldi.

Bakmadan Geçme