Rant için değil esnafı rahatlatan projeler için kafa yorun

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek:  Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanına buradan seslenmek istiyorum: Rant için değil, insanları koruyan, yeniden istihdam alanları yaratan, esnafımızın şu anda, pandemi sürecinde elini rahatlatan, nefes veren projelerle uğraşalım

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek,  "Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanına buradan seslenmek istiyorum: Rant için değil, insanları koruyan, yeniden istihdam alanları yaratan, esnafımızın şu anda, pandemi sürecinde elini rahatlatan, nefes veren projelerle uğraşalım." dedi.

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Zeybek şunları kaydetti:

"Samsun’daki Gülsan Sanayi Sitesi’nin yerinin değiştirilmesi konusunda İYİ PARTİ’nin araştırma önergesi vermesi vesilesiyle konuşuyorum. Tabii, Samsun Türkiye’nin önemli kentlerinden bir yeri. Samsun’da Gülsan Sanayi’nin bulunduğu yer önemli bir yer, şu anda merkezî bir yerde kaldı. Gülsan Sanayi Sitesi’ndeki o dükkanların, iş yerlerinin kaldırılıp bir başka yere devredilmesi, aktarılması doğru mudur? Doğrudur ama rant yaparak değil. Şu anda Gülsan Sanayi Sitesi’nin olduğu yerde arazilerin metrekaresi 4-5 bin lira ama belediye bunu istimlak yoluyla 1.200-1.300 liradan istimlak etti. Burada rant var. Diğer taraftan, Toybelen’de, kurulmak istenen yerde, o sanayi sitesinin olduğu yerde arazi bedelleri 250 lirayla 500 lira arasında değişiyor ama şu anda belediyenin TOKİ aracılığıyla rant elde etmek için yapmış olduğu projede 1 metresi 4 bin liraya satılmak isteniyor. Burada Samsun’un kalkındırılması, sanayicinin güçlendirilmesi, üretimin sağlanması, insanların iş gücünün artırılması, Samsun’un, Türkiye'nin de olduğu yerin… Bir yere getirilmesi için çalışma içerisinde değil, rant var burada, bu rantın durdurulması gerekiyor.

Şu anda Toybelen Sanayi Sitesi’ndeki araziler, 4 bin liradan değil, o bölgedeki arazi koşulları, taşınma durumları itibarıyla, yeni taşınılacak, yeni yapılacak yer için oradaki sanayicilerimize, esnafımıza metrekaresi 1.500-2 bin liradan tahsis edilmelidir. Bu yapılmazsa doğru olmaz. Diğer taraftan, Samsun’da genellikle rant için… Örneğin Ladik Tatlıcak köyünde güneş enerjisi santrali daha önce vatandaşın mera olan yerine yapılıyor,    500-600 dekarlık yer üzerine yapılmak isteniyor. Diğer taraftan Bafra’daki sebze hali kaldırılarak, yeniden rant yaratılarak o bölgede yeni bir sebze hali yaratılıyor. Ben Samsun Büyükşehir Belediyesi rant için her şeyi yapar durumda şu anda. Yani, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanına buradan seslenmek istiyorum: Rant için değil, insanları koruyan, yeniden istihdam alanları yaratan, esnafımızın şu anda, pandemi sürecinde elini rahatlatan, nefes veren projelerle uğraşalım. Onlardan her getiriyi elde etmek için proje peşinde koşmayalım ve bu projelerimizi de Samsun için kullanalım, Samsun’un gelişmesi için kullanalım."

Bakmadan Geçme