Sektör Karıştı... Ya Hep, Ya Hiç !

Sektör temsilcilerin beklentileri herhangi bir ayrım yapılmadan ya bütün sektörün kapatılması ya da güzellik salonlarının da berberler ve kuaförler gibi açık bulundurulması.

Kısmi kısıtlama ile birlikte özellikle güzellik sektörü ile ilgili yeni bir tartışma başladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle güzellik salonları kapalı olurken açık bulunan kuaför işletmelerinin içinde güzellik hizmetlerinde verilmesi sektörü ayağa kaldırdı.

 Bu konuyla ilgili genelgenin iptaline ilişkin yapılan girişimlerden sonra şimdi de yerel yönetimlere şikayet üzerine şikayet geliyor.

Sektör  temsilcilerinin Ankara'da Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan ile ardarda görüşmelerinden sonra siyasi partiler başta olmak üzere İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı nezdinde de girişimlerde bulundular.

Doktorlar Değil Kuaförler

Bazı sektör temsilcilerinin özellikle İstanbul Güzellik Uzmanları ve Güzellik Salonu İşletmecileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayşe Aydın'ın doktorları hedef alan açıklamaları da yeni bir tartışmayı başlattıb Sektör temsilcileri güzellik salonlarının ve uzmanlarının hizmet verdiği sektörde polikinlikler marifeti ile hizmet veren doktorların sayısının kısmi kısıtlama kapsamında kuaför dükkanlarında güzellik hizmeti veren esnafla mukayese edildiğinde 20' de 1  oranında olduğunu, asıl tehdidin sektör içinden geldiğini belirttiler. Bu konudaki tartışmalar aynı federasyon çatısı altında bulunan güzellik uzmanları ve güzellik salonu işletmecileri  ile kuaförleri karşı karşıya getirdi.

Belediye Ruhsata Bakıyor

Vergi levhasından hangi NACE kodu yazarsa yazsın eğer belediyeden alınan ruhsat hangi amaca yönelik ise belediyeler onu esas alıyor. Kuaför ruhsatı ile güzellik hizmeti veren esnaf kismi kısıtlamadan muaf. Bazı kuaför dükkanları da artan talep karşısında  geçici olarak güzellik uzmanı istihdam etmeye başladı.

Şikayetler Yağmur Gibi 

Konuyla ilgili  İçişleri Bakanlığı ve yerel yöenetimlere şikayet yayıyor. Ankara ve İstanbul merkezli belediyelerden alınan bilgiye göre Pazartesi gününden itibaren kuaför dükkanlarına denetim yapılacak.

Yargı Yolu Açıldı

Güzellik Uzmanları SPA şletmecileri ve Eğitmenleri Federasyonu Rıfat Kıyıcı, İçişlerine Bakanlığı'na kuaför dükkanınında, hastane ve polikinliklerde güzellik hizmeti verilmesini şikayet etmişti. Bakanlığa haksız rekabetin durdurulması çağrısı yapan Kıyıcı, Kuaför ve Güzellik salonlarının meslek alan ismi güzellik ve saç bakım hizmetleri olmasına da dikkat çekti.

Rıfat Kıyıcı'nın şikayet mektubu şu şekilde:

Kısmi kapanma tedbirleri kapsamında bakanlığımızca yayınlanan genelge ile güzellik salonlarının faaliyetleri ne 17 Mayıs 2021 tarihine kadar ara verilmiştir. Ancak Kuaför ve Güzellik salonlarının meslek alan ismi güzellik ve saç bakım hizmetleri olmasına rağmen güzellik salonlarının faaliyetlerinin durdurulması haksız rekabete yol açmıştır.Kuaför ve güzellik salonlarının ruhsat işlemleri ayrı yürütülmektedir. Ancak Kuaför salonlarında güzellik hizmetleri de verilmektedir.Yine poliklinik ve hastanelerde güzellik uygulamalarının faaliyetlerini devam edilmektedir.Sonuç olarak temel hizmet anlayışında hijyen bir planda olan lazer ve cilt bakım uygulamalarında özel siperlikler kullanarak ek bir takım önlemleri de devreye sokarak hizmet veren güzellik salonları mağdur edilmiştir. Güzellik salonlarının yeniden pandemi kurallarına uyarak açılmasını bu mağduriyetin giderilmesini ve gereğini arz ederim.

RobatX firması Danıştay'a Gitti

Güzellik sektörünün önde gelen  kuruluşlarınında RobatX firması İçişleri Bakanlığı'nın genelgesini Danıtaş'a götürerek iptal başvurusunda bulundu.

Firmadan yapılan açıklamada " Değerli Kullanıcılarımız, RobotX olarak 14.04.2021 tarihli genelge ile getirilen Kısmi Kısıtlama kararı sonucu yaşamış olduğunuz mağduriyeti biz de en az sizler kadar hissetmekteyiz. Bu zorlu süreçte maruz kalmış olduğunuz mağduriyete çözüm bulmak adına Danıştay ve Adana Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde hukuki mücadelemizi başlatmış bulunmaktayız. RobotX olarak bu zor günlerde, vermiş olduğumuz hukuk ve adalet mücadelesiyle de siz değerli kullanıcılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz." denildi. 

İçişleri Bakanlığı karar verecek

Pazartesi günü Bilim Kurulu toplantısının kararından sonra toplanacak Bakanlar Kurulu'nda sektörün pandemi tedbirleri karşısında durumu ele alınacak. Sektör temsilcilerin beklentileri herhangi bir ayrım yapılmadan ya bütün sektörün kapatılması ya da güzellik salonlarının da berberler ve kuaförler gibi açık bulundurulması.

Öte yandan Bilim Kurulu kaynaklı bir bilgi notu da sektörde kulaktan kulağa yayılıyor. Çatı kuruluşları pandemi nedeniyle kısıtlama kapsamına "ten" ile doğrudan temas ettiği için güzellik salonlarının kapanmasını istedikleri yolundaki iddia karşında açıklama bekleniyor. Güzellik salonları işletmecileri, güzellik uzmanları, kuaför ve berberler şu soruya cevap arıyor:

"Bilim Kurulu ya da İçişleri Bakanlığı resmi görüş sordu mu, sordu ise yazılı olarak verilen veya istenilen talepler nelerdir?"

Bu konu İçişleri Bakanlığının genelgesi ile karara bağlanacak.

 

Bakmadan Geçme