Selde can kaybı 17'ye yükseldi

Sağanak yağış dün Bartın, Sinop, Kastamonu ve Karabük'ü felç etti. Dereler ve çaylar taştı, evleri ve işyerlerini su bastı. Bartın-Karabük yolundaki köprü çöktü. Bartın'da 80 yaşındaki bir kadın kayboldu. Yağışların en çok etkilediği yerlerden biri de Kastamonu Bozkurt oldu. LPG tankeri ve çok sayıda araç suda sürüklendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kastamonu, Sinop ve Bartın'daki selde hayatını kaybedenlerin sayısının 17 olduğunu bildirdi. AFAD ise Bartın'da kaybolan bir kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü duyurdu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, selin etkili olduğu bölgelerdeki valiler ve kaymakamlarla telefon görüşmesi gerçekleştirdi, devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu bildirdi. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, 'Afetin boyutları çok büyük. İlçeye ulaşım sıkıntılı. 72 saat kritik lütfen duyarlı olalım' mesajını paylaştı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, devam eden sağanağın, Kastamonu'nun kuzeyi ile Sinop ve Samsun çevrelerinde geceden itibaren etkisini artırarak yarın öğleye kadar kuvvetli olacağını belirtip vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması yönünde uyarıda bulundu.

Dün sağanak yağış nedeniyle Bartın, Sinop, Kastamonu ve Samsun’da sel meydana geldi. Yerleşim yerlerindeki caddeler nehre döndü. Yollar çöktü, çok sayıda araç ve ev hasar gördü, birçok vatandaş mahsur kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kastamonu, Sinop ve Bartın'daki selde hayatını kaybedenlerin sayısının 17 olduğunu bildirdi.

İşte dakika dakika Bartın, Sinop, Kastamonu ve Karabük'te yaşananlar...

SAAT - 23:45 BAKANLAR SON DURUMU PAYLAŞTI

İçişleri Bakanı Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde açıklamalarda bulundu.

SÜLEYMAN SOYLU: Rize, Arhavi, ondan önce Dereli'de sel felaketleriyle karşı karşıya kaldık. Ama benim gördüğüm en ağır sel felaketi burada. Buradaki tabloyu gördüğüm an hakikaten hem etkilendiğimi hem de bir kıyas olarak o saatten bu saate kadar hep arama kurtarma çalışmaları yaptık ve kendi zihnimde 5 Dereli gibi bir rakam çıkardığımı söyleyebilirim. Dereli'de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 misli bir süreç var burada.

Bozkurt'ta arama kurtarma çalışmalarında sona geldik diyebilmem mümkün ama arama kurtarma ekiplerimiz bu gece çalışmalarına devam ediyorlar. Bu ilçe ikiye bölündü. İlçenin diğer tarafıyla bu tarafındaki ilişki, iletişim, ulaşım bu sabah saat 4-5'e kadar yokmuş zaten. İki ayrı alanda iki ayrı çalışma gerçekleştiriliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın bize açık ve net talimatıdır: "Vatandaşımızı mağdur etmeyin." Vatandaşımızın herhangi bir endişesi olmasın. Devlet buradadır.

Bu tip felaketler olduğu zaman hemen bir değerlendirme yapılıyor, orada herhangi bir santral varsa HES patladı deniyor. Bir patlama söz konusu değil, çünkü patlayabilecek bir şey yok.

MURAT KURUM: Arife teyzemizi arıyoruz. 1 vatandaşımız kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetti. İnşallah önümüzdeki günlerde hızlı şekilde vatandaşlarımızın yaralarını sarıyor olacağız. Kastamonu-Bozkurt'taki afet Dereli'deki afetin katbekat fazlası. Biz hızlı şekilde altyapı hasar tespitlerini başlattık.

SAAT 23:30 - SİNOP’TA SAĞANAK ETKİLİ OLUYOR

Sinop'ta kent merkezinde Korucuk ve Osmaniye mahallerinde çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Belediye ekipleri su taşkınlarının yaşandığı bölgelerde çalışma yaptı. Sel felaketinin yaşandığı Ayancık ilçesindeki sağanak nedeniyle yetkililerce vatandaşlardan özellikle dere ve ırmak yataklarından uzak durmaları istendi.

SAAT 23:10 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait helikopterlerle sel bölgesinde mahsur kalan 353 vatandaşı güvenli yerlere ulaştırdı.

SAAT 21:00 BAKAN KARAİSMAİLOĞLU, SİNOP AYANCIK'TA GÜNDEME İLİŞKİN AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Sinop ilinde maalesef iki vatandaşımız vefat etti ve kendilerine ulaştık. Kayıplarımız için de arama kurtarma çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor.

Geçtiğimiz salı itibarıyla sırf Ayancık ilkesinde 24 saatte 240 kg yağış oldu. Bu çok ender görülen bir yağış miktarı. Bölgede yürütülen arama kurtarma çalışmaları için çok sayıda ekipleri sevk edildi. 398 afetzedenin helikopterlerle tahliyesi dün gece tamamlanmıştır. Enerji konusunda Ayancık merkezde şehrin yüzde 70'ine elektrik verilmiş durumda. Bu gece itibarıyla yüzde 80'ine, yarın da tamamına vermek için yoğun çalışma sürdürüyoruz. 

Kastamonu'da da 3 köprü yıkılmış vaziyette. Bu gece 22 itibarıyla Ayancık merkezde şebeke suyu verme çalışmalarına başlayacağız. Bartın'da Kavlakdibi Köprüsü ve Kumluca-2 Köprüsü yıkılmıştır. Bartın-Karabük yolunun gece saatlerinde trafiğe açılması için yoğun bir şekilde çalışılmaktadır. Yıkılan, hasar gören bütün yollarla ilgili hasar tespit çalışmalarımız tamamlanmıştır. Köylerimizde olan elektrik sıkıntıları nedeniyle bazı bölgelerde haberleşme sıkıntısı yaşıyoruz.

SAAT 20:55 - CAN KAYBI 17'YE YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla can kaybının 17'ye çıktığını duyurdu. Erdoğan paylaşımlarında şu ifadeleri kullandı:

- Kastamonu, Sinop ve Bartın’da gerçekleşen sel felaketlerinde hayatını kaybeden 17 vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Milletimize başsağlığı diliyorum. Selin etkili olduğu bölgelerde tüm kurum ve kuruluşlarımızla yoğun bir çalışma yürütmekteyiz.

- Üç ilimizdeki sel felaketine; 4644 personel, 610 araç, 437 iş makinası, 66 ambulans, 19 helikopter, 3 Mobil Koordinasyon TIR'ı, 24 bot, 18 motopomp ve daha birçok farklı ekipman ve imkân ile müdahale etmekteyiz.

- Sel bölgelerinde mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarmak, kısmen ya da tamamen kapanan ulaşım akslarını tekrar işler hale getirmek ve selin sebep olduğu tahribatla birlikte oluşan mağduriyetlerin tamamını gidermek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. 

- Son günlerde yaşadığımız afetler sebebiyle, 14 Ağustos Cumartesi günü gerçekleştirmeyi planladığımız @Akparti 'mizin 20. kuruluş yıl dönümü etkinliklerini de erteleme kararı aldık. Milletimizin birlik ve beraberliğiyle bu zor günleri inşallah en kısa sürede aşacağız.

SAAT 19:00 - KIZILAY'DAN 11 BİN KİŞİLİK YEMEK HİZMETİ

Sel felaketi nedeniyle Kastamonu'nun Bozkurt ilçesine gelen Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, 3 ilde sel dolayısıyla ciddi yıkım oluştuğunu söyledi.

Türk Kızılay ekiplerinin selden etkilenen 3 ilde vatandaşlara yemek ve içecek dağıttığını dile getiren Kınık, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 11 bin kişilik öğün yemeklerimizi çıkardık. Hem burada çalışan arama kurtarma ekiplerine hem de etkilenmiş vatandaşlarımıza sıcak yemeklerini, kahvaltı ve ikramlık kumanyalarını ulaştırıyoruz. Bir taraftan da tahliye edilmiş ve tahliye edilmekte olan vatandaşlarımız Kredi ve Yurtlar Kurumu, Valiliğimizin, AFAD'ın göstermiş olduğu yerlere iskan ediliyor. Orada da insani desteklerimiz devam ediyor. Diğer taraftan buradaki insanlar ciddi bir psikolojik sarsıntı yaşıyor. Psikologlarımız, Aile Bakanlığı ekipleriyle beraber psiko-sosyal destek sağlıyorlar. Şu an bir taraftan da yoğun bir yardım geliyor. Yardımların koordinasyonu için bölgelerde depolarımız oluşturuldu."

Türkiye'nin farklı bölgelerinde de orman yangınlarının devam ettiğini belirten Kınık, "Şu an sahada 200 kişilik bir ekiple bulunmaktayız. 50 civarında aracımız var. Devletimiz güçlüdür, büyüktür, burada kayıpların yerine konulması noktasında gereken en önemli adımları atacaktır. Biz de milletimizin merhamet eli olarak devletimize destek olmak için ve milletimizle dayanışma için şu an kampanyamız devam etmekte. Vatandaşlarımızdan alacağımız destekle burada etkilenen vatandaşlarımızın her türlü insani ihtiyaçlarını karşılamaya çalışacağız." diye konuştu.

SAAT - 18:50 - KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Batı ve Orta Karadeniz'de devam eden gök gürültülü sağanağın, Kastamonu'nun kuzeyi ile Sinop ve Samsun çevrelerinde geceden itibaren etkisini artırarak yarın öğleye kadar yerel kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Sel, su baskını, yıldırım, heyelan, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

SAAT - 16:45 - SEL FELAKETİNDE ACI BİLANÇO: 11 CAN KAYBI

AFAD, Kastamonu'da 10, Sinop'ta 1 vatandaşın hayatını kaybettiğini duyurdu.

İşte AFAD'dan yapılan açıklama:

Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 10, Sinop’ta 1 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir

SAAT - 15:45 - AZDAVAY'DA SEL NEDENİYLE KÖPRÜ ÇÖKTÜ

Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde sel nedeniyle ilçenin ortasından geçen çayın üzerindeki köprü çöktü.

Dün başlayan şiddetli yağış nedeniyle oluşan sel Azdavay ilçesinin ortasından geçen Devrekani Çayı'nın üzerinde bulunan köprünün çökmesine neden oldu.

Şebeke suyu borularının da geçtiği köprünün çökmesinin ardından ilçenin bir bölümüne içme suyu verilemiyor.

İlçe sakinlerinden İlyas Gügür, AA muhabirine, yağışın bir anda bastırdığını ifade ederek, "Çayda sular bir anda yükseldi. Sel nedeniyle köprünün altındaki ayaklar devrildi. Köprü de bu nedenle çöktü. 33 yaşındayım. Bu yaşıma kadar burada böyle bir şey hiç yaşanmadı. İlk kez böyle bir şey görüyorum." dedi.

SAAT - 15:06 - BAKAN KARAİSMAİLOĞLU'NDAN AÇIKLAMA: AFETİN İZLERİNİ EN KISA SÜREDE SİLECEĞİZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Afet bölgesindeki ulaşım ve iletişim alanlarındaki hasar tespit çalışmalarımızı tamamladık. İhtiyaçların hızlı şekilde giderilmesi için çalışmalarımıza başladık. Afetin izlerini en kısa sürede sileceğiz" mesajını paylaştı.

SAAT - 15:04 - KASTAMONU'DA CAN KAYBI 9'A YÜKSELDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kastamonu'da meydana gelen selde hayatını kaybedenlerin sayısının 9'a yükseldiği belirtildi. Açıklamada, "Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu'da 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir" denildi. Ayrıca, arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

SAAT - 14:53 - BARTIN-KARABÜK KARA YOLU KONTROLLÜ OLARAK ULAŞIMA AÇILDI

Bartın'da sel nedeniyle kapanan Bartın-Karabük kara yolunda ulaşım kontrollü olarak sağlanmaya başladı.

Bahçecik mevkisindeki köprü ve menfezlerde dün sel yüzünden oluşan çökme nedeniyle kapanan yolda Karayolları ekipleri çalışma yürüttü.

Sel birikintileri ve molozların kaldırılmasının ardından yapılan dolgu çalışmasıyla yol yeniden ulaşıma açıldı.

Güzergahta kontrollerini sürdüren polis ekipleri, sürücüleri dikkatli seyretmeleri konusunda uyarıyor.

Ekiplerin bölgedeki çalışmaları sürüyor.

SAAT - 14:05 - KIZILAY BAŞKANI KINIK: 72 SAAT KRİTİK

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, "Kastamonu Bozkurt’ta tahliye ve arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor. Afetin boyutları çok büyük. İlçeye ulaşım sıkıntılı. Lütfen sivil araçlar yolları boşaltsın, iş makinalarına ve ambulanslara geçiş kolaylığı sağlasınlar. 72 saat kritik lütfen duyarlı olalım" mesajını paylaştı.

Bakmadan Geçme