Seramikte Yatırımlar Hız Kazandı

DÜNYA Gazetesi ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nin iş birliğinde gerçekleştirilen 'Sanayide Maden Panelleri' toplantısının ikincisinde 'seramik' sektörü masaya yatırıldı.

Erkan Çakan'ın haberine göre İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, seramik sektörünün ciddi oranda büyüdüğünü ve hem ihracata hem de iç piyasaya önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Erkan Çakan'ın haberine göre seramik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yatırımlarını artırdığını ifade eden Dinçer, bu şirketlerin hammaddeyi yerli kaynaklardan temin etmek istediğini anlattı. Hammaddeyi yurtiçinden tedarik edememeleri halinde ithal etmek zorunda kalacaklarına işaret eden Dinçer, “bu durumda yerli üreticiler hem iç piyasada hem de küresel pazarda rekabet güçlerini kaybederler” dedi.

  Madencilik sektörünün, seramik sektörünün çok önemli bir paydaşı olduğunu ifade eden Dinçer, şöyle konuştu: “Madencilik sektörümüz de yaşanacak bir aksama gecikme tüm sektörleri etkileyeceği gibi seramik sektörünün ihracatını, üretimini olumsuz etkileyecek.

Bunun yaşanmaması için de kendi hammaddemizden öz kaynaklarımızla ürünlerimizi üretmeli ve bunu sürdürülebilir kılmalıyız. Yerli ve yeni kaynaklarımızı da keşfetmeli, özellikle madencilik sektöründe arama faaliyetlerini hem hızlandırmalı hem de geliştirmeliyiz.

Böylece sanayide yapılacak yatırımların devreye girmesini sağlayacak hammadde tedarikini çözmüş olacağız. Şimdiden geleceğin yatırımları için yeni rezervler bulmalı ve hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırmalıyız.” dedi.

VitrA Karo CEO’su Hasan Pehlivan , sektör büyümesiyle birlikte ihtiyaçların da ortaya çıktığını ifade eden Pehlivan, büyümenin olduğu dönemde şirketlerin ciddi yatırımlara gittiğini vurguladı. Özellikle yeni hat yatırımları ve kapasite artışına yönelik yatırımların devreye alındığını vurgulayan Pehlivan, “Şirketler yeni hat yatırımını bir senede devreye alıyor. Bu yatırımla beraber hammaddenin de aynı hızla sağlanması gerekiyor. Bunun için de hammaddenin hızlı bir şekilde çevre hassasiyeti göz önüne alınarak ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Sektörde ithal edilen hammaddenin yurtiçinde karşılanması için de seramik ile madencilik sektörünün endüstriel işbirliğine ihtiyaç var” diye konuştu.

 

Bakmadan Geçme