Servis Esnafı Komisyonlardan Şikayetçi

Okul servis ücretlerine yapılan yüksek zamlar, velileri zor durumda bırakırken, servis esnafı ve okul yönetimleri arasındaki gerginliği artırdı. Artan maliyetler ve yeni düzenlemelerle birlikte, servis esnafı neredeyse hiç zam görmezken, arada kalmış durumda.

Servis Esnafı Komisyonlardan Şikayetçi

Servis ücretlerine yapılan zamların, servis esnafının cebine girmediğini belirten İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Günhan Sinar, “Bize yüzde 16 artış yapıldı, ama bazı okullar ve tur şirketleri yüzde 100’e varan zamlar yaptı. Bu zamlar servisçilerin cebine girmiyor, fark komisyonculara gidiyor. Özel hizmet diyerek ekstra para isteyenler de var ama araba aynı araba” diyerek tepkisini dile getirdi.

Korsan Servislere Dikkat!

İstanbul’da yaklaşık 2 bin korsan servis olduğu tahmin ediliyor. Velilerin servis seçerken çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Günhan Sinar, “Korsan servislerde denetim yok. Bizde şoförün alkol, uyuşturucu, sabıka kaydı kontrolleri yapılıyor. Korsanlarda veliler çocuğunu kime emanet ettiğini bilmiyor. Her türlü olumsuzluk yaşanabilir. Veliler aracın plakasını kontrol etsin; plaka 34 LA-LZ olmalı. Bu plakaya sahip şoförler ve araçlar denetleniyor” uyarısında bulundu.

Bazı veliler, kendi çocuklarıyla birlikte birkaç çocuğu da okula taşımayı planlıyor. Bu durumun korsan taşımacılık kapsamına girip girmediği konusunda tereddütler var. Maddi bir çıkar olmadığı sürece bu durumun yasal bir engeli olmadığını belirten İbrahim Güllü, “Ancak para karşılığı yapılması halinde vergisel yükümlülük doğacaktır” uyarısında bulundu.

Fahiş Servis Ücretleri Velileri Zorluyor

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında yaklaşık 19 milyon öğrenci için ders zili 9 Eylül’de çalacak. Okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri ise 2 Eylül’de uyum programına başlayacak. Okulların açılmasına kısa bir süre kala, veliler uygun fiyatlı servis bulma telaşına düştü. Ancak, bazı okullarda servis ücretlerine yüzde 100'ü aşan oranlarda yapılan zamlar, veliler için büyük bir maddi yük oluşturuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aldığı karar doğrultusunda, okul servis ücretleri için 0-1 kilometre arası mesafe ücreti yüzde 16 zamla aylık 1.931,40 TL olarak belirlendi. 1-3 km mesafe için 2.068 TL, 3-5 km için 2.234 TL, 15-17 km için 3.712 TL, 23-25 km için ise 4.519 TL oldu. Ayrıca, okul öncesi eğitim, ilkokul ve ortaokul öğrencilerini taşıyan servislerde taşıma ücretine en fazla yüzde 35 rehber personel ücreti ilave ediliyor. Bu durumda, 0-1 km mesafede ücret 2.607 TL’ye çıkıyor.

Hukukçular Uyarıyor: 'Fazla Ücretleri Geri İsteyebilirsiniz'

Fahiş servis ücretleri karşısında velilere izlemesi gereken yolları anlatan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü, "UKOME tarafından belirlenen ücret tavan sınır olup, bunun üstünde ücret talep edilemez. Tarifenin üzerine çıkıldığında veliler, UKOME’ye bildirsinler ve servis hizmeti aldığı işletmeye itirazlarını yazılı olarak bildirsinler. Bu bildirimde, UKOME tarifesinin üzerinde bedel ödenmek istenmediği belirtilmeli ve bir kopyası da velide kalmalıdır. Sonrasında tüketici hakem heyetine başvurarak, bu ekstra ödenen ücretler geri istenebilir" dedi.

Bazı servis şirketlerinin, araç takip sistemi ve kamera gibi ek hizmetler nedeniyle ek ücret talep ettiğini belirten Güllü, “Kabul etmeyen velilere ‘öğrenciyi taşımam’ diyorlar. Böyle bir hakları yok. Eğer veli bu hizmetleri talep ediyorsa ekstra ücret ödeyebilir. Velinin talebi yoksa, UKOME tarifesi uygulanmak zorunda” diye konuştu.

 

Bakmadan Geçme