Tasarruf genelgesi ihracatçıyı vurdu

Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve ihracatçı birliklerine gönderilen tasarruf tedbirleri genelgesi, ihracatçılar arasında büyük tartışmalara neden oldu. İhracatı artırmak için yapılan organizasyonlara yönelik bütçe kısıntılarının yanlış olduğunu savunan ihracatçılar, bu tedbirlerin revize edilmesi gerektiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı'nın tasarruf tedbirleri, ihracatçıların iş süreçlerini olumsuz etkileyebilir. İhracatçılar, bu tedbirlerin revize edilmesini bekliyor. İhracatı artırmak için yapılan organizasyonlara bütçe kısıtlamalarının yanlış olduğunu savunan ihracatçılar, bu tedbirlerin ihracat hedeflerine ulaşmalarını zorlaştıracağını belirtiyor.

İhracatçılardan İtirazlar Yükseliyor

Yaklaşık iki hafta önce iletilen tasarruf tedbirleri listesinde yer alan bazı maddeler, ihracatçıların tepkisine yol açtı. İhracatçılar, kamuda tasarruf tedbirlerini doğru bulmakla birlikte, kendilerine iletilen bazı önlemlerin ihracatı artıracak etkinlikleri olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Bir ihracatçı, organizasyonlarda host/hostes harcaması yapılmaması tedbirinin uygulanmasının, personelin iş yükünü artıracağını ve bunun mobbing olarak algılanabileceğini söyledi. “Bu tedbirin uygulanması durumunda personelimizi, uzmanlarımızı çalıştırmak durumunda kalacağız. Personelin görevi bu değil. ‘Bize mobbing yapılıyor’ diyerek şikayetçi olabilirler. İtirazlar yapıldı, umuyoruz gerekli düzenlemeler de yapılır” dedi.

"Kuru Pasta İkram Edin"

Bir diğer ihracatçı, kararların ortak istişare ile alınması gerektiğini belirtti. “Bu dönemde daha fazla ihracata odaklanmamız, proje üretmemiz lazım. Bu tip kararlar üyeleri de uzaklaştırıyor. Bugün bir çalıştay yapsak, tasarruf tedbirlerine göre yemek değil, kuru pasta ikram etmemiz lazım. Ödül töreni yapsak, sertifika vermemiz isteniyor. İhracatçıların ihracat bedellerinden yapılan kesintiler bütçemizi oluşturuyor ama onlar için bile harcayamıyoruz. Bizim ihracatımızı artırmamız gerekirken bunları konuşuyor olmak üzücü” ifadelerini kullandı.

"İhracatçı Birlikleri Pasifleşiyor"

İhracatçı birliklerinin pasifleştiğini savunan bir başka ihracatçı ise, “Eskiden ihracatımızı geliştirmek için kendi aldığımız kararları uyguluyor, bütçelerimizi bu minvalde harcıyor, başarılı sonuçlar elde ediyorduk. Bugün ise birlik başkanına da yönetim kuruluna da gerek kalmadı. Bu süreç böyle işleyecekse bizler kendi şirketlerimizle ilgilenelim, birlikleri de bakanlık yönetsin. Bizlerin de personelden farkı kalmadı. En azından şirketlerimize daha fazla katkı sağlarız” dedi.

TİM Başkanı'ndan Açıklama

Geçen hafta perşembe günü yapılan basın toplantısında TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Tasarruf tedbirleri Türkiye genelinde uygulanıyor. Dolayısıyla Bakanlık bize de gönderdi. Biz de itiraz ve düşüncelerimizi ortaya koyduk. Onlara ilettik. Ortak noktada buluşacağımıza inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

TİM'in Diğer Kurumlardan Farkı

Tasarruf önlemlerinin ihracatçılara gönderilmesi, “Neden tüm kararlar sadece ihracatçılara uygulanıyor” serzenişlerine neden oldu. Ancak, 5910 Sayılı Kanun’a tabi olan TİM ve ihracatçı birlikleri, bütçe ve harcamalarda bakanlık onayına tabi. Diğer meslek örgütü kuruluşları ise harcama yaparken izin almak durumunda değil. Dolayısıyla tasarruf tedbirlerinin TİM’e gönderilmesinin sebebi kuruluş esasıyla ilgili.

Dikkat Çeken Maddeler

Ekonomim gazetesinden İmam Güneş'in haberine göre Tasarruf tedbirleri listesinde dikkat çeken maddeler arasında şunlar yer alıyor:

  • TİM ve Birlikler tarafından organize edilen ödül törenlerinde maliyeti yüksek olmayan, hatıra amaçlı sertifika benzeri dokümanlar verilecek.
  • Tasarım yarışmaları, TİM ve Birlik hizmet binaları veya kamu kurumlarının binalarında gerçekleştirilecek. Yer kirası, dekorasyon, kokteyl ve yemek gibi ilave harcamalara yer verilmeyecek.
  • Genel Sekreterler dışında hiçbir çalışan ve personele cep telefonu tahsis edilmeyecek.
  • Günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak.

 

 

Bakmadan Geçme