Tedarikçiler Gelişmelerden Umutlu

Salgın, çip krizi ve hammadde fiyatlarındaki artışa rağmen otomotivciler bu yıldan umutlu.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, yeni görevi sonrası ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. Saydam’a bu ilk toplantısında koltuğunu devraldığı eski Başkan Alper Kanca da eşlik etti.

Ayşe Yücel'in haberine göre tedarikçiler, gündemlerindeki tüm problemlere rağmen bu yıl 2020’ye göre bir iyileşme bekliyor. Ana sanayide çip krizi kaynaklı üretime ara verilmesi sektörü endişelendirse de firmalar bu sorunu aşmak için yıllık izinleri erkene çekti. Ana sanayide olduğu gibi tedarik sanayisinde de çarkların ikinci yarıda hızlanması ve kayıpların telafi edilmesi bekleniyor.

FİYAT ARTIŞINADA ETKİSİ OLACAK

Albert Saydam, iyileşme beklentisinin pandeminin ilk günlerinde söylenen ‘2019’u 2021’de yakalarız’ söyleminden biraz olmasına rağmen yaşanan sorunlar karşısında mevcut tablonun olumlu olduğu vurguladı.

Saydam, “Son 3 yılda dünya, Avrupa ve ülkemizde üretim daralmıştı. Bu yıl otomotiv üretiminde 2020 yılına göre ortalama yüzde 13’lük bir küresel büyüme bekleniyor. Bu da 87,2 milyon adetlik bir üretime tekabül ediyor.

Avrupa’nın da aynı şekilde yüzde 14 oranında üretimde büyüyeceği ve 19,4 milyon adet üretim gerçekleştireceği tahmin ediliyor. Türkiye ise Avrupa’dan üretim ve satış anlamında pozitif olarak ayrışıyor. Özellikle ağır vasıtadaki artış bizi umutlandırıyor.

Çünkü, ağır vasıta demek hareket ve ticaret anlamına geliyor. Tahminlerine göre ülkemizin bu yıl geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 büyüyerek 1,1 milyon adetlik üretime imza atması bekleniyor” dedi.

ihracat tarafına bakıldığında otomotivcilerin ocak-mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine oranla gelirlerini (7,6 milyar dolar) yüzde 10,3 artırdığı görülüyor. Tedarik sanayisinin ihracatı ise yüzdesel anlamda daha da fazla.

Buna göre, ocak-mart döneminde tedarik sanayisinin ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,1 artarak 2,9 milyar dolar seviyesine ulaştı. Saydam, “Biz tedarik sanayisi olarak çeşitli ürünlere ve çeşitli ülkelere ürün verdiğimizden dolayı ana sanayi üreticilerinden daha az etkilenebiliyoruz.

Sıçramalarımızı da bu bağlamda daha çok yapabiliyoruz” dedi. Bu yıl tedarik sanayisinin toplam ihracatı 11,5 milyar dolar olarak yukarı yönlü revize edildi. Geçen yıl bu rakam 9.4 milyar dolardı. Ana sanayi ile birlikte 2021’de 31,5 milyar dolarlık ihracata ulaşılarak 2019 yılındaki 32 milyar dolar çizgisine yaklaşılacağı öngörülüyor. Bunda parite ve emtialardaki fiyat artışının da etkisi olacak.

İNDİRİM BEKLİYORUZ

Tedarik sanayicilerinin, ana sanayicilerden en büyük beklentilerinden biri 2021 indirim taleplerinden vazgeçilmesi. TAYSAD'ın son anketine göre, üyelerin yüzde 64,8 gibi önemli bir kısmı yaşanan gelişmelerden, maruz kaldıkları verimlilik ve kapasite kayıplarından dolayı ana sanayinin bu yılki indirim taleplerinden vazgeçmesi gerektiğini ifade ediyor.

Bakmadan Geçme