Temassız ödeme yaygınlaştı

Pandeminin ortaya çıkışıyla birlikte Dach ülkelerinde temassız ödeme tercihleri iki yılda yüzde 40 oranında arttı. Uzmanlar bu trendin gelecekte de devam edeceğini öngörüyor.

Almanya, Avusturya ve İsviçre’de üç çeyrekten uzun bir süre sonra temassız alışverişler hızlı bir ivme yakaladı. Üç ülkede pandemi öncesi rakamlara göre temassız ödemeler yaklaşık yüzde 40 artış gösterdi.

Dach Bölgesi olarak da bilinen bu bölgede yakın zamana kadar tüketiciler yoğunlukla nakit alışverişleri tercih ediyordu ve temassız ödemelere şüpheyle yaklaşılıyordu. Ancak bölgedeki tüketiciler pandeminin de etkisiyle son iki yılda temassız ödemelere oldukça etkileyici bir hızda geçiş yaptılar.

Ödeme işlemleri şirketi Nets’in rakamlarına göre Haziran 2019’da bölgedeki genel temassız işlemlerin sadece %40 oranında yapılıyordu. Şimdiyse ortalama temassız işlem oranı Almanya’da yüzde 77, Avusturya’da yüzde 82 ve İsviçre’de yüzde 80 olarak gözüküyor.

Finextra’nın haberine göre Nets Ticari Hizmetler CEO’su Robert Hoffmann konuyla ilgili açıklamasında, “Pandemi Dach Bölgesi’nde istikrarlı büyüme trendlerini hızlı bir şekilde artırdı. Almanya, Avusturya ve İsviçre’nin önünde sonunda temassız ödeme yöntemlerini yüksek seviyelerde benimsemesi kaçınılmazdı. Ancak bu tip katalizörler olmadan şu anki seviyelere ulaşmamız yıllar alırdı” ifadelerine yer verdi.

Dach Bölgesi oldukça dijitalleşmiş bir toplum olmasına karşın iki yıl öncesiyle karşılaştırıldığında temassız ödemeleri benimseme konusunda oldukça büyük bir gelişme kaydetmiş gibi görünüyor. Bu ilerleme Dach ülkelerini Nordik ülkelerle aynı seviyeye taşıyor. Ocak 2020’de Nordik ülkelerde temassız ödeme tercihleri %56 seviyesindeydi. Bu oran Ocak 2021’de yüzde 75’e kadar yükseldi. Norveç bu alanda olağanüstü bir gelişme göstererek Ocak 2020’deki yüzde 35’lik temassız ödeme oranını Ocak 2021’de yüzde 79’a taşıdı.

Hoffman bu eğilimin gelecekte de devam edeceğini öngörüyor. Yeni nesil SoftPOS işlemlerinin yaygınlaşmasıyla da yükseliş eğiliminin destekleneceğini düşünüyor.

Ödeme sistemleri şirketi CEO’su, ''Giderek artan müşteri odaklı ürün ve çözüm geliştirme süreçleri, ödemelerin daha akıllı ve daha dijital hale dönüşmesi anlamına geliyor. Tüketicilerin mobil uygulamalar üzerinden ödeme yapmasına izin veren yeni SoftPOS çözümleriyle, manyetik şeritlerin ve EMV temas çiplerinin yalnızca nakitsiz ödemelerde istisnai durumlar için kullanıldığını veya tamamen kaybolduğunu göreceğiz. Ödemelerin geleceği temassız olacak" açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme