Ticaret Bakanı Muş : Destekler Sürecek

Mayıs ayı ihracat verilerinin açıklandığı değerlendirme toplantısında konuşan Mehmet Muş, pandemi sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatta yaşanan olumlu seyrin devam ettiğini, normalleşmeyle ihracatta hızlanma beklenmekle birlikte desteklerin de sürdürüleceğini söyledi. Mayıs ayı ihracat verilerinin açıklandığı değerlendirme toplantısında konuşan Mehmet Muş, “Normalleşmeyi eskiye dönüş olarak görmüyoruz.

Pazara giriş desteği, sanal fuar ve pazarlama destekleri, kolay ihracat ve sanal akademi ile ihracat ve ihracatçı sayısını artırmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Muş, Eximbank’ın Asya Kalkınma Bankasından sağladığı 150 milyon dolar kredinin, yüzde 5’inin kadınları; Dünya Bankası garantisi ile sağlanan 120 milyon Avro kredinin en az yüzde 10’unun kadınlara, yüzde 70’inin KOBİ’lere verileceğini açıkladı.

Mehmet Muş, pandemi sonrası döneme hazırlık yapıldığını belirterek, “Birçok tüketici alışkanlığında değişikliğin kalıcı olacağını düşünüyoruz. Yeni ürünlerden pazarlamaya kadar yenilikler olacak. Girişimcilere dönüşümde liderlik etmeye devam edeceğiz. Dünya sürdürülebilir, dijital yeşil ekonomiye geçiş aşamasındadır. Bunun gerisinde değiliz. Asya, Afrika ve Avrupa’ya yakınlığımızı daha etkin kullanmak, ayrıca Türkiye’nin tedarik gücünü sürdürmek geliştirmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

Mehmet Muş konuşmasında, Türkiye’nin ihracat artışında en fazla Pazar payına sahip olan Avrupa’nın da etkisinin bulunduğunu kaydederken, küresel görünüme yönelik değerlendirmelerinde, son dönemdeki küresel toparlanmadaki bölgesel farklara işaret etti. Mehmet Muş, Avrupa’nın Asya bölgesinden daha yavaş toparlandığını belirtirken, COVID-19 virüsü mutasyonu, aşı tedarik sorunları, kamu borçlarının yüksekliği ve lojistikteki sorunları risk unsuru olarak sıraladı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yüzde 7 seviyesindeki ilk çeyrek büyümeye net ihracat katkısının yüzde 1,1 puan olduğunu, yatırımların 2,9 puan katkı verdiğini ve toplam büyümenin yüzde 41’inin yatırımlardan kaynaklanmasının gelecek dönemi üretim ve istihdam artışı anlamına geldiğini vurguladı.

Büyümeyi dengeli olarak niteleyen Muş, “İhracattaki ivme, cari açığın kapanması ve daha fazla üretim ve istihdama dönüşmesi açından büyük önem taşıyor. Bizler ihracata dayalı ekonomik büyüme için çalışmaya devam edeceğiz. 2021’de ekonomimizdeki yükselişe şahit olacağımıza inancımız tamdır” diye konuştu.

Bakmadan Geçme