Ticaret Bakanlığı'ndan Yiğiner'e: İstifa Et

TŞOF Başkanı seçilen Mehmet Yiğiner'in Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Birliği'ndeki görevinden istifa etmemesi, Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Esnaf camiasını şaşırtan bu hamle, Bendevi Palandöken'in de yakın takibinde. Yiğiner'in makam aracı ve görevde kalma ısrarı krizi derinleştiriyor.

TŞOF Başkanı seçilmesine rağmen, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanlığı'ndan istifa etmeyerek yönetimde kalan Mehmet Yiğiner hakkında Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü harekete geçti. Alınan bilgilere göre, yönetim kurulu toplantısının ardından 30 gün içinde kanunen gerekli değişikliklerin yapılmadığı tespit edilerek Birlik yönetiminden savunma talep edildi.

Bilindiği üzere Mehmet Yiğiner, TŞOF Başkanı seçildikten sonra Ankara Birliği Başkanlığı'nı Hüseyin Ar’a devretmiş, ancak yönetim kurulu üyesi olarak görevine devam etmiş ve makam aracı ile makam odasını kullanmaya devam etmişti. Yiğiner, bu durumu kanunun 54. maddesine dayandırsa da, kanunun 51. maddesi gereği, seçilen başkanların istifa etmesi zorunlu kılınıyor.

Ayrıca, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Birliği yönetimi Salı günü Yiğiner’e TŞOF Başkanlığı’na seçilmesi dolayısıyla bir hayırlı olsun ziyaretinde bulunarak kahvaltı yapacak.

Yiğiner’in Akıl Hocası Fevzi Apaydın mı?

TŞOF Başkanı Mehmet Yiğiner'in esnaf camiasında şaşkınlık yaratan bu tutumunun kaynağının, daha önce TŞOF Başkanlığı yapan Fevzi Apaydın olduğu iddia edildi. Apaydın, başkanlıktan ayrıldıktan sonra yönetim kurulu üyeliğine devam etmek istemiş, ancak Ticaret Bakanlığı'nın müdahalesiyle Samsun Şoförler Odası'ndan istifa etmek zorunda kalmıştı.

Palandöken Yakından Takipte

TESK Genel Kurulu'nda kendisine karşı aday olan Mehmet Yiğiner’in TŞOF Başkanı seçilmesinin ardından, Bendevi Palandöken’in gelişmeleri yakından takip ettiği öğrenildi. Özellikle Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Birliği'nde yaşanan yönetim krizine odaklanan Palandöken, Birlik’in makam aracının TŞOF’a satıldığı iddialarını da araştırıyor. Ayrıca, Ankara Birlik binasının altındaki dükkanların TESK'ten izinsiz olarak satılması konusunda bir dosya hazırlayan TESK'in en büyük dayanağı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Birlik arasında devam eden hukuki süreç.

İşte gündemdeki Madde

5362 sayalı Esnaf Ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun ilgili maddesi şu şekilde.

Organlarda görev alma yasağı Madde

MADDE 51- Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarında denetim ve disiplin kurulu üyeliği bulunanların, aynı kuruluşun yönetim kurulunda görev almaları yasak olduğu gibi, bu kişilerin eşleri, üstsoy, altsoy ve ikinci derecedeki kan hısımlarının da aynı dönemde, bu kuruluşun yönetim, denetim ve disiplin kurullarında görev almaları yasaktır. Farklı mesleklerde faaliyet göstermelerinden dolayı birden fazla odaya kaydı olan esnaf ve sanatkârlar ancak bir odanın yönetim veya denetim kurulunda görev alabilirler. Bu kişiler, odalarda birden fazla yetkili organ üyeliği görevi alamazlar. Ayrıca, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarından herhangi birisinde yönetim, denetim veya disiplin kurulu üyeliği bulunanlar, diğer esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının yönetim, denetim veya disiplin kurullarının en fazla ikisinde daha üye olarak yer alabilirler. Bu kişiler uhdelerinde üç görevden ziyade üyelik bulunduramazlar. Aynı kişi birlik ve federasyon başkanı olamaz.

Başkan, temsil ve ilzam  

MADDE 54 —Oda, birlik, federasyon başkanı ve Konfederasyon genel başkanı, genel kurul tarafından tek dereceli olarak seçilir; bunlar aynı zamanda ilgili esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşunun yönetim kurulu üyesi ve başkanıdır. (İptal ikinci cümle: Anayasa Mahkemesi’nin 30/9/2005 tarihli ve E.: 2005/78, K.: 2005/59 sayılı Kararı ile.) (…) (1)  Genel başkan veya başkanın herhangi bir sebeple görevinden ayrılması durumunda, yönetim kurulu kalan süreyi tamamlamak üzere kendi aralarından birisini başkan olarak seçer.  Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri kendi aralarından, odalarda bir başkan vekili; oda sayısı 50 ve daha az olan birliklerde bir başkan vekili, 51-100 olan birliklerde iki başkan vekili, 101 ve daha fazla olan birliklerde üç başkan vekili; federasyonlarda iki başkan vekili; Konfederasyonda ise dört genel başkan vekili seçer.  Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarını temsil ve ilzama başkan yetkilidir. Başkanın bulunmadığı zamanlarda, yönetim kurulunca yetkilendirilmiş olan başkan vekili temsil ve ilzam görevini ifa eder. Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarını, başkan veya başkan vekili ile genel sekreterin müşterek imzaları bağlar. 

Bakmadan Geçme