• Haberler
  • Ticaret
  • Ticaret Bakanlığı Pazar Talilinde Herkesi By Pass Etti

Ticaret Bakanlığı Pazar Talilinde Herkesi By Pass Etti

Ticaret Bakanlığı'nın pazar tatili kararı, berberler ile kuaförler arasında haksız rekabet yarattı. Meslek örgütleri ve valilikler kararın dışında bırakıldı. Karar sürecinin perde arkası ve sektördeki yankılar gündemde.

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar imzasıyla yayınlanan genelge, sektörde bir kaosu da beraberinde getirdi. Pazar tatili kararından kuaförler ve güzellik salonlarını muaf tutan genelge, bir yandan Ticaret Bakanlığı’nın 1 Temmuz tarihli açıklamasını, diğer taraftan 81 il valiliğini, öte yandan ise berber, kuaför ve güzellik salonları ile ilgili meslek örgütlerini by-pass etti.

Yeni düzenleme ile yalnızca berberlerin pazar günü tatil yapması kararlaştırılırken, ruhsatını kuaför olarak alan erkek berberlerin pazar günü çalışmaya devam etmesi, tam bir haksız rekabet yaratacağı endişesini gündeme getirdi.

Ak Parti İl Başkanları Bakan'a Baskı Yaptılar

Ticaret Bakanlığı'nın bu kararı nasıl ve ne şekilde aldığı tartışılırken, Esnafhabertv.com olayın perde arkasını araştırdı. Kanun, meslek odalarının yazılı beyanlarıyla tatil imkanını ortaya koyarken, birçok valilik hafta tatili konusunda meslek örgütlerinden yazı istedi. Meslek örgütleri ise üyeleriyle yaptıkları oylama sonucu kararlarını bildirdi. Buna rağmen zorunlu tatil kararının hükümet kararı şeklinde lanse edilmesi ve AK Parti tarafından gündeme getirildiğinin belirtilmesi, parti teşkilatlarında tartışma başlattı.

Ticaret Bakanlığı Pazar Talilinde Herkesi By Pass Etti

Bakanlık Herkesi By Pass Yaptı

Ankara ve İstanbul AK Parti il başkanları, kendilerine gelen bireysel müracaatları toplu bir karar olarak Ticaret Bakanı’na iletince ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat üzerinde baskı kurunca, Ticaret Bakanlığı karar aldı. Ticaret Bakanlığı’nın karar aşamasında Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu ve meslek odalarıyla herhangi bir görüşme yapmadıkları ortaya çıktı.

Ticaret Bakanlığı yalnızca esnaf konfederasyonunu, federasyonunu ve odaları bypass etmekle kalmadı; daha önce bu uygulama ile ilgili genelge yayınlayan İçişleri Bakanlığı'nı ve 81 ilin valisini de bypass etmiş oldu. Peki, bu sürece nasıl gelindi?

Tiaret Bakanlığı Duyuru İle Açıklamıştı?

Ticaret Bakanlığı tarafından alınan karara göre berberler, kuaförler ve güzellik salonlarında 1 gün kapalı olma uygulaması başladı. Ancak berber ve işletmelerin hangi günler kapalı olacağına ilişkin yurt genelinde tek bir gün belirlenmedi, bu karar il valiliklerine bırakılmıştı: Açıklama şu şekildeydi:

"Berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecilerinin büyük çoğunluğunu barındıran sektör paydaşları tarafından Ticaret Bakanlığımıza iletilen talep ve öneriler titizlikle değerlendirilerek ülke genelinde tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması yönünde Ticaret Bakanlığımızca 18 Ağustos 2022 tarihinde karar alınmıştır.

Devam eden süreçte kapalı olunacak günün, her ilin sektörel yapısı ve işletme profili ile tüketici tercih ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak Valilikler tarafından belirlenebilmesi amacıyla sektörün geniş katılımının sağlandığı çalışmalar yürütülmüş olup gelinen noktada bu çalışmalar tamamlanmıştır.

Bu doğrultuda, berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olması uygulaması 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek ve bu işletmelerin Valilikler tarafından belirlenen günlerde kapalı olmadığının tespiti halinde Ticaret Bakanlığımızca idari yaptırım uygulanacaktır."

Ancak Ticaret Bakanlığı'nın yeni kararı 1 Temmuz 2024 tarihli kararıyla çelişen bir noktaya vardı. Valilikler devre dışı kaldı.

6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un çalışma saatlerini belirten 13. Maddesi.

Çalışma Saatleri MADDE 13 – (1) Mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar ve benzeri hususlar gözetilerek perakende işletmelerin bir kısmının veya tamamının çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine yetkili idarenin görüşü alınmak suretiyle vali tarafından belirlenebilir. Esnaf ve sanatkâr işletmelerinin çalışma saatlerinin belirlenmesinde, meslek kuruluşunca ilgili esnaf ve sanatkâr odasının görüşü alınır.
(2) Üst meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine, faaliyet kollarına göre perakende işletmelerin çalışma saatlerinin bölge veya ülke düzeyinde belirlenmesine Bakanlık yetkilidir."

Kanuna göre meslek kuruluşları da devre dışı kalmış oldu. Hukuk yoluna yapılan başvurularda kanun açık hükmüne rağmen  meslek odalarının kararı alındığından başvurularda sonuçsuz kalacaktı.Böylelikle  bu karar yargı yolunu da imkansız bıraktı.

İçişleri Bakanlığı'nı Ters Köşe YatırdılarTicaret Bakanlığı Pazar Talilinde Herkesi By Pass Etti

Ankara Valiliği,  Bakanlık, 01 Temmuz 2024 tarihinde yapılan "Berber, Kuaför ve Güzellik Salonu Çalışma Saatlerine İlişkin Basın Açıklaması"nda şu ifadelere yer verdi:

“Berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecilerinin büyük çoğunluğunu barındıran sektör paydaşları tarafından Ticaret Bakanlığımıza iletilen talep ve öneriler titizlikle değerlendirilerek ülke genelinde tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması yönünde Ticaret Bakanlığımızca 18 Ağustos 2022 tarihinde karar alınmıştır.”

Ankara Valiliği, kararı aralarında Danıştay’a iptal davası açan Ankara Kuaförler, Güzellik Salonu İşletmecileri ve Manikürcüler Esnaf Odası’nın da bulunduğu beş meslek örgütünün talebi üzerine tatil  kararını pazar günü olarak değiştirdi.

Karar Şu Şekilde:

Ankara Valiliği, pazar tatiliyle ilgili kararını 27.09.2022 tarih ve 78545/25 sayılı Valilik oluru ile almıştır. Bu karar, aşağıdaki meslek kuruluşlarının yönetim kurulu kararlarına dayanmaktadır:

Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu’nun 12.07.2024 tarihli kararı

Ankara Kuaförler, Güzellik Salonu İşletmecileri ve Manikürcüler Esnaf Odası Yönetim Kurulu’nun 12.07.2024 tarihli kararı

Ankara Ticaret Odası Kuaför ve Güzellik Salonları Meslek Komitesi’nin 12.07.2024 tarihli kararı

Beypazarı Berberler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkârlar Yönetim Kurulu’nun 12.07.2024 tarihli kararı

Polatlı Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Yönetim Kurulu’nun 12.07.2024 tarihli kararı

6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 13. Maddesinin 1. Fıkrası gereğince, ilimizde erkek berberlerinin pazar günü, kadın kuaför ve güzellik salonlarının ise salı günü kapalı olması kararı 01.07.2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştır.

Ancak, ilgili meslek kuruluşlarının pazar günü kapalı olması yönünde müşterek tekliflerinin olduğu görülmüştür. Bu itibarla, Valilik makamı tarafından alınan karar iptal edilmiş ve ilimizde faaliyet gösteren berberler, kuaförler ve güzellik salonlarının pazar günü kapatılması kararı alınmıştır."

İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni Genelge: Berber ve Kuaförler İçin Hafta Sonu Çalışma Düzenlemesi

Ticaret Bakanlığı Pazar Talilinde Herkesi By Pass Etti

Neden Yayınlandı?

İçişleri Bakanlığı, vatandaşların özel günlerinde, özellikle düğün, nişan ve bayram öncesi gibi yoğun dönemlerde, kuaför ve berberlerin ihtiyaçları karşılayabilmesi için bu düzenlemeyi yapma gereği duydu. Mevcut uygulamada, hafta sonu tatil günü olan Pazar günleri kapalı olması gereken bu işletmelerin, özel durumlar için çalışma izni alarak hizmet vermesi sağlanacak. Bu sayede, özellikle düğün ve bayram hazırlıkları gibi yoğun dönemlerde hem esnafın işlerini daha verimli yapabilmesi hem de vatandaşların mağdur olmaması hedefleniyor.

Bu yeni düzenleme, hem işletme sahipleri hem de müşteriler için daha esnek ve ihtiyaçlara yönelik bir çalışma takvimi oluşturmayı amaçlıyor.

Yeni Düzenleme: Berber ve Kuaförler, Özel Durumlarda Hafta Sonu İzinli Olacak

Ramazan ve Kurban Bayramları Öncesi, Eğitim-Öğretim Dönemi ve Özel Günlerde İstisnalar Tanınacak

İçişleri Bakanlığı, Türkiye genelindeki berber, kuaför ve güzellik salonlarına yönelik yeni bir düzenleme getirdi. Yapılan düzenlemeye göre, normalde haftada bir gün kapalı olması gereken bu işletmelere, belirli koşullar altında istisnalar tanınarak hafta sonu çalışma izni verilecek.

Gelin Başı ve Damat Tıraşı İçin Hafta Sonu İzni

Yeni düzenlemeye göre, düğün, nişan ve sünnet törenleri gibi özel organizasyonlar için randevusu olan meslek mensupları, müşterilerinin davetiyesini bağlı bulundukları meslek odasına ibraz etmeleri durumunda hafta sonu iş yerlerini açabilecek. Böylece gelin başı, damat tıraşı gibi hizmetler, ilgili müşteriler için hafta sonu da sağlanabilecek.

Bayramlar ve Okul Dönemi Öncesinde de İstisnalar

Düzenleme sadece özel organizasyonlarla sınırlı kalmayacak. Ramazan ve Kurban Bayramı'ndan bir hafta öncesi ile yeni eğitim-öğretim yılının başlamasından bir hafta öncesi de berber, kuaför ve güzellik salonlarının hafta tatili uygulamasında istisna kabul edilecek. Bu dönemlerde, işletmelerin hizmet verebilmesi mümkün olacak.

İçişleri Bakanlığı, bu düzenlemeyle ilgili valiliklerin kararlarının hızla alınmasını ve ilgili meslek kuruluşlarına bildirilmesini talep etti. Ayrıca, hafta tatili uygulamasının zabıta birimlerince denetlenmesi ve herhangi bir aksaklık yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması istendi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
İLLER İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Sayı: E-26554409-249-80508
Konu: Çalışma Saatleri Hakkında

DAĞITIM YERLERİNE

İlgili Yazılar:
a) Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu'nun 2024/089 sayılı yazısı.
b) Ticaret Bakanlığı'nın 06.08.2024 tarihli ve 00099436692 sayılı yazısı.

Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu’ndan alınan yazıda, ilgi (a) yazı ile; 01 Temmuz 2024 tarihinde uygulamaya başlanan çalışma saatleri ve hafta tatili uygulamasındaki denetimlerde cezai müeyyidelerin belirlenmesi ve bu doğrultuda kolluk kuvvetleri ile zabıtalara yetki verilmesi talep edilmiştir. Ayrıca, bazı valiliklerde özel günler için (düğün, nişan, sünnet düğünü vb.) izin verilmediği ve bu durumun odalar ve üyeler arasında sıkıntılara yol açtığı ifade edilmiştir.

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan ilgi (b) yazıda ise; 16.6.2023 tarihli ve 86219672 sayılı Bakanlık Makamı Oluru ile berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftada bir gün kapanmasına ilişkin uygulamanın 01.07.2024 tarihi itibarıyla başladığı bildirilmiştir. Bu çerçevede, 81 ilde alınan valilik kararlarının 01.07.2024 tarihi itibarıyla geçerli olduğu, ancak söz konusu işletmelerin, illerde bulunan meslek kuruluşlarının görüşleri alınarak; dini bayramlar ile eğitim-öğretim döneminin bir hafta öncesinde veya düğün, nişan vb. organizasyonlarda davetiyenin bağlı bulundukları meslek kuruluşlarına ibrazı üzerine açılması gibi istisnaları ihtiva eden yeni Valilik kararlarının alınmasının mümkün olduğu belirtilmiştir.

Bu kapsamda, yukarıda belirtilen istisnai durumlara ilişkin daha önce alınan Valilik kararlarında bu istisnalara yer vermeyen Valiliklerimizce; berber, kuaför ve güzellik salonlarının kapalı olduğu günlerde, illerde bulunan meslek kuruluşlarının görüşleri alınmak suretiyle:

Ramazan ve Kurban Bayramı’na denk gelen günler dahil olmak üzere, bayramlardan bir hafta öncesinde,

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasından bir hafta öncesinde,

Düğün, nişan (damat tıraşı, gelin başı) ve sünnet töreni için randevusu olan meslek mensuplarının davetiye ile birlikte kayıtlı oldukları meslek odasına bilgi vermesi durumunda, Valilik kararlarından istisna olarak iş yerlerini açabileceklerine ilişkin yeni Valilik kararlarının alınması ve alınacak kararların ivedilikle Ticaret Bakanlığına, Bakanlığımıza ve ilgili meslek kuruluşlarına gönderilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, illerdeki hafta tatili uygulamasının zabıta birimlerince denetimi konusunda belediyelerle gerekli yazışmaların yapılarak uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususunu bilgilerinize saygılarımla arz ve rica ederim.

Mehmet Emin Bilmez
Bakan adına
Vali
İller İdaresi Genel Müdürü
Ticaret Bakanlığı Pazar Talilinde Herkesi By Pass Etti

 

Şimdi Ne Olacak ?

Kaos tartışmaları da tam burada başlıyor. Ankara başta olmak üzere tartışmanın yaşandığı meslek örgütlerinin hiç birini tatilden kuaförler, güzellik merkezlerinin muaf tutulmasına ilişkin  müracaatı yokken, Ticaret odaları kayıtlı  şirket statüsündeki  ki güzellik salonları ve  kuaförler yazılı başvuruda bulunarak pazar günü çalışmaları için izin alırken verilen karar ilginç gelişmeler sahne olacak.

Federasyon ve Meslek Odaları Kararlarından Vazgçmiyor

meslek odaları yetkileri görüşmelerin sürmesi nedeniyle herhngi bir bir açıklama yapmaktan kaçınırken  daha önce yaptıkları yazılı müracaatlarından vaz gçmeyecekleri de öğrenildi. Ticaret Bakan Yardımcısı'nın bir meslek örgütü başkanına " Ak Parti'nin il başkanları çok baskı yaptı. Bakan Bey onları kırmadı" şeklindeki açıklaması da bakanlığın bu konuda siyasete mahkum kaldığını gösteriyor. Mslek örgütleri şimdi Ticaret Bakanlığı'nın kararının kanuna aykırı olması ve haksız rekabeti oluştarması nedeniyle yargıya götürmeye hazırlanıyor.

 

Bakmadan Geçme