Tokat'ta Biber Gazı ve Jopa Karşı Esnaf Dayanışması

Tokat'ta markaların sahte ürünlerini sattıklarını iddia edilen esnafla polis karşı karşıya geldi. Esnaf çevik kuvvetin biber gazlı ve kalkanlı müdahalesiyle dağıtıldı. Gelen çilingirler olay karşısında bölge terk etti. Hiç bir çilingir polisin baskısına rağmen gelmedi. Olan biber gazı soluyan, jop yiyen esnafa oldu.

Tokat’ta çeşitli markaların avukatları tarafından belirlenen, replika olarak da bilinen tanınmış markaların taklit ürünlerini sattığı iddia edilen esnaflara ürünlerin toplatılması noktasında işlem başlatıldı. Alınan arama kararına istinaden polis ekipleri ile Tokat’ta bir dizi esnafa işlem yapılmasının duyulması ile birlikte, esnaflar Tokat İl Emniyet Müdürlüğü karşısındaki bir mağazanın önünde direnişe başladı.

AVUKATLAT MAHKEMEYE GİTMEMEK İÇİN PARA TALEP EDİYOR

Kısa sürede büyüyen kalabalık fatura karşılığı satın aldıkları ürünlerin sahte olup olmadığının kendileri tarafından denetlenemeyeceği, bu denetimin yetkili bir merci tarafından yapılması gerektiğini, hatta bu ürünleri üretmeye fabrikaların devam ettiklerini ve sorun olarak görünen bu işin çözümünün kaynağında yani fabrikalarda üretimin durdurulması ile sağlanabileceğini söyledi. Tepkili olan Hasan Doğan isimli bir esnaf; “Bu markaların avukatları önce gelip mağazaları geziyorlar. Daha sonra replika olduğunu belirlediği ürünleri hafızalarına kazıyorlar. Sonra da gelip bize 3 bin dolar verin, 10 bin dolar verin gibi tekliflerde bulunuyorlar. Ben fatura karşılığında satın aldığım bir ürünün sahte olup olmadığını bile bilmezken, bunu tespit eden avukatlar bizlerden mahkemeye gitmemek için para talep ediyor. Bu kabul edilemez. Sonra da süreci başlattırıp polisle mağazalarımıza geliyorlar. Biz devletimizi de, polisimizi de seviyoruz. Adalete de güveniyoruz. Burada sistemin işleyişinde bir hata var. Bu ürünü faturayla alan adamdan ne istiyorsunuz? Bu ürünün üretenlere neden bir şey olmuyor? Devletimizden bu konuda destek istiyoruz. Pandemi dönemindeki sıkıntıyı hala atlatamayan esnafa yapılan bu şey reva değil. Devlet büyüklerimizden destek istiyoruz” diye konuştu.

ESNAF BİBER GAZI İLE DAĞITILDI

Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, arama ve işlem yapılacak işyerinin önünde bekleyen esnafın dağılması ve kapıları kilitlenen işletmenin açılması için yoğun çaba harcadı. Uzun süre Polis memurlarının ikna etmeye çalıştığı esnaf, yaşadıkları sıkıntıyı öne sürerek bölgeden ayrılmayacaklarını söyledi. Yaklaşık 2 saat süren bekleyişin ardından, polisin müdahale yapacağı duyuruldu.

Tokat Haber Gazetesi'nin haberine göre bir süre daha dağılması beklenen esnaf, işyerinden ayrılmayınca çevik kuvvet tarafından müdahale edildi. Önce kalkanlarla geri çekilmeye zorlanan esnaf direnince polis eylemci esnafı biber gazı ile dağıttı. Olaylarda direniş gösteren 5 esnaf, polis ekipleri eşliğinde emniyete ifade vermeye ve dosyayı takip eden Cumhuriyet Savcılığına itirazda bulunmaya gitti.

 

Bakmadan Geçme