Toros Dağları'ndan Japonya'ya gönderiyor

Toros Dağları'nın yüksek kesimlerindeki sedir ormanlarında yetişen ve Japonya'ya ihraç edilen 'sedir mantarı' köylülerin ekmek kapısı oldu.

Karaman'ın Sarıveliler ilçesine bağlı Dumlugöze köyünde yaşayanlar, sonbahar aylarını dört gözle bekliyor.

Etrafı sarp dağlar ve sedir ormanlarıyla kaplı Dumlugöze'de sonbaharın ilk yağmurları ile mantar mesaisi başlıyor. Sabanın erken saatlerinde 10-15 kilometre yürüyerek mantar toplamaya giden köylülerin mesaisi havanın kararmasıyla sona eriyor.

Köye gelen tüccarlar tarafından satın alınan mantarlar Antalya'da tesislerde temizlenip sınıflandırıldıktan sonra uçakla Japonya'ya gönderiliyor. Japonların oldukça ilgi gösterdiği sedir mantarına bu yüzden Japon mantarı da deniyor.

KİLOSU 70 İLE 90 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR"

Dumlugöze Köyü Muhtarı Mehmet Akkol, sedir mantarının eylül ayının sonlarından başlayarak, aralık ayı sonuna kadar toplanabildiğini söyledi.

Yağışlara bağlı olarak mantarın bazen çok, bazen de az yetiştiğini ifade eden Akkol, şunları kaydetti:

"Çok olduğu zaman fiyatlar düşük olur. Az olduğu zaman da fiyatlar yükselir. Şu anda köydeki tüccarlar mantarı kalitesine göre 70 lira ile 90 lira arasında alıyor. Buradan tüccarların topladığı mantarlar önce Antalya'ya götürülüyor. Orada tesislerde temizlenen ve paketlenen mantarlar Japonya'ya ihraç ediliyor. Bu mantarı en çok Japonlar tüketiyor. Antalya bu işin merkezi. Çok narin bir ürün olduğu için yurt dışına hava yolu ile gönderiliyor."

Bakmadan Geçme