• Haberler
  • Ekonomi
  • Tuğrul Arıkan :Öyle Bir Talep Var Ki O Segment Patlayacak

Tuğrul Arıkan :Öyle Bir Talep Var Ki O Segment Patlayacak

Otomotiv üretiminde düşüşün yaşandığı tek segment olan otobüste, dipten dönüş sinyali geldi.

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, özellikle aşılama sürecini hızlandıran ülkelerden gelen taleplerin, ikinci yarıdan itibaren sektörde büyümeye işaret ettiğini söyledi. Arıkan, “Öyle bir talep birikti ki, patlayacak o segment” dedi.

Otomotivde pandemiden en ağır darbeyi alan segment olan otobüste, toparlanma sinyalleri gelmeye başladı. Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, “Yılın ikinci yarısından itibaren otobüs tarafında hareket bekliyoruz. Özellikle aşılama sürecini hızlandırarak normalleşme adımlarını atan Avrupa ülkelerinden gelen talepler ve açılan ihaleler bupozitif öngörümüzü destekliyor. Hem Avrupa’da hem Türkiye’de öyle bir talep birikti ki, patlayacak o segment” diye konuştu.

Aysel Yücelin haberine göre Türkiye’nin önde gelen ağır ticari araç üreticilerinden Anadolu Isuzu’nun Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, sektörde yaşanan son gelişmeleri DÜNYA’ya değerlendirdi. Şu anda otomotivde tek negatif ayrışan alanın otobüs olduğunu vurgulayan Arıkan, özellikle ihracatta yaşanan düşüşün üretim rakamlarına yansıdığını söyledi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), verilene göre, yılın ilk 4 ayında ürün grubu bazında üretimde tüm segmentlerde artış olurken, otobüste yüzde 36, midibüste ise yüzde 16 oranında azalma olmuştu. Bu segmentteki düşüşün ana nedeni, salgın kaynaklı seyahat engellerinin talebi kısıtlamasıydı.

Bu dönemde otobüs ihracatı yüzde 48 oranında düştü bin adette kaldı. Tuğrul Arıkan, 2021'de şirket olarak otobüs ihracatında geçen yılın yüzde 50 üzerine çıkmayı hedeflediklerini, bu segmentte toplam ihracatta da benzer bir artış olabileceğini belirtti. Sektör, 2020'de 6.9 bin adede yakın ihracat yapmıştı.

Tuğrul Arıkan, 2021’deki olumlu beklentilerini en fazla negatif etkileyebilecek tehlikenin tedarik sıkıntılarının artması olduğunu dile getirerek, “Ticari araçları da etkileyen mikro çip sorunu, tedarik sıkıntılarından sadece bir tanesi. ,

Sac, plastik, kauçuk aliminyum gibi hammaddelerde sorunu var. İnanılmaz, yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışları söz konusu.

Bir de hem maliyeti hem tedariki etkileyen konteyner sıkıntısı devam ediyor. Bütün bunlar kalıcı mı, geçici mi bunu yönetmeye çalışıyoruz. İşimin yüzde 30’u tedarik zincirini yönetmekle geçiyor.

Kolay olmasa da bu sorunların tek kalıcı çözümü yerlileşmeyi sağlamak” açıklamasını yaptı. Arıkan gündemlerindeki diğer önemli iki konunun da yıkıcı teknolojiler ve Yeşil Mutabakat olduğunu söyleyerek;

 “Üretimde yerlilik payını ve Avrupa’da rekabetçi kalabilmek için daha fazla geç ihtiyaç duyulan gerekli çalışmaları yapmalıyız” dedi.

Bakmadan Geçme

Esnaf Haber TV - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0538 483 25 53
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!