Turizm Trafiği İçin Aşı Diplomasisi
Türk turizm sektörü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı 'aşı' diplomasisine başladı. Turiste temas eden tüm sektör çalışanların aşılama sürecinin bu ay sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Turizm çalışanlarının aşılanma oranı ise yüzde 70'i geçti.
Turizm sektörü temsilcileri, çalışanların aşılanmasının tamamlanmasıyla uluslararası düzeyde rekabet avantajı elde edeceklerini söylüyor. Türkiye’nin turizm sezonunu başlatmak üzere harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, güvenli turizm sertifikasını anlatmak için başta Rusya, Almanya, İngiltere olmak üzere turist gönderen ülkelerle yoğun temasa başladı.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, kamu otoritelerinin uluslararası düzeyde turizm trafiğinin açılması yönünde yoğun çabaları olduğuna dikkat çekerek, turizm sektörü çalışanlarının öncelikli aşılama programına alınmasının sektör açısından moral olduğunu ve Türk turizmi için uluslararası düzeyde çok önemli bir pazarlama aracı olacağını belirtti.
Tam kapanma kararıyla birlikte vaka sayılarının düşürülmesini beklediklerini ifade eden Eresin, şunları kaydetti: “Nisan 2021 tarihi itibariyle turizm çalışanlarının tam teşekküllü aşılaması başlatılmıştı. Aşılama programı havayolları, havaalanları, konaklama tesisleri, seyahat acenteleri, restoran/kafe, tur ve transfer araçları, deniz turizmi tesisleri, temalı parklar, kongre ve sanat merkezleri çalışanlarının yanı sıra profesyonel rehberleri de kapsıyor.
Ülkemizdeki tüm turizm personelinin aşılamasının mayıs ayı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Sektör çalışanlarının aşılanması gerek yerli, gerek yabancı misafirlere yönelik çok önemli bir farkındalık oluşturacak.
Aşılamaların hızlanmasıyla tam kapanma sonrası normal hayatımıza, normal iş akışına dönebilmek en büyük umut ve arzumuz.”
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır da turizm çalışanlarının aşılanmasının rakiplerde yavaş giden aşılanmaya karşı bir avantaj olduğunu belirterek:
“Turizm, 50 sektörü ayakta tutan, birçok kişiye istihdam sağlayan, bölge esnafını destekleyen cari açığı azaltan bacasız sanayidir. Turizm için yapılan adımlar ülke ekonomisine en büyük katkıdır. Biz aşılama ile birlikte hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Aşılamayı iyi anlatırsak rakiplerimizin de önüne geçeceğimize inanıyorum” diye konuştu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Aylık 7.5 milyar dolar gelir elde ettiğimiz ve feda edemeyeceğimiz turizm sezonuna 20 gün kaldı. Turist rezervasyonlarının hızlanması için 5 bin vaka hedefine ulaşmamız şart" ifadesini kullandı.