Türk Dil Kurumu'nun Esnaf Tanımı İsyan Ettirdi

Türk Dil Kurumunun Esnaf tanımı esnafları ayağa kaldırdı. TDK esnafı " argo kötü yola sapmış olan kadın: Esnaftan bir kadın" diye açıklayınca büyük tepki gördü. İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Terlan Kaya "TDK Sözlüğünden bu kelimeleri çıkarmalı ve Türk kadınından özür dilemelidir." dedi.
Konuşu bir dilekçe ile  İstanbul Esnaf ve Sanaıtkarlar Odaları Birliği'ne aktaran Terlan Kaya "  Türk Dil Kurumunun yaşadığımız coğrafya ya adını veren ANA’ya atfen kadını aşağılayan kuruluş amaçlarıyla bağdaşmayan, bilimsellikten ve gerçeklikten uzak aşağıda belirtilen kelimeler milletimiz adına olduğu gibi kurum adına da utanç vericidir. Kurum içinde uygulamaya konan art niyetli bir uygulama olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu. Terlan Kaya'nın dilekçesi su şekilde:
Sayı   : 2020/129                                                                                                        Tarih : 14.09.2020 Konu : TDK Esnaf Tanımı ve Müsait Kelimesi Hk.

 İSTANBUL ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI'NA           1- Türk Dil Kurumunun yaşadığımız coğrafya ya adını veren ANA’ya atfen kadını aşağılayan kuruluş amaçlarıyla bağdaşmayan, bilimsellikten ve gerçeklikten uzak aşağıda belirtilen kelimeler milletimiz adına olduğu gibi kurum adına da utanç vericidir. Kurum içinde uygulamaya konan art niyetli bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. 2- Türk Dil Kurumunun Esnaf tanımı 3. isim, argo kötü yola sapmış olan kadın: Esnaftan bir kadın. Müsait; 2. sıfat, teklifsiz konuşmada tkz. Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın).           3- Türk Dil KurumuTürk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. ...           Türk Dili Tetkik Cemiyetinin amacı, “Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek” olarak tespit edilmiştir.           Mustafa Kemal Atatürk “Ülkesini yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır. Kesin olarak bilinmelidir ki, Türk milletinin dili ve milli benliği bütün hayatında hakim ve esas kalacaktır. Zengin sözlüğümüzün toplandığı gün, milli varlığımız en kuvvetli bir dal kazanacaktır. Yukarıda kurumun uygulaması ile 3. Maddede belirtilen kuruluş ve hedefler uygunluk göstermemektedir. TDK Sözlüğünden bu kelimeleri çıkarmalı ve Türk kadınından özür dilemelidir. Bilginize ve gereğini arz ederiz. Saygılarımızla EKİ: 1. Güncel Türkçe Sözlük Ekran Görüntüsü (2 Sayfa)

Bakmadan Geçme