Üç kuruş Kazanıyordun o da vergiye gidecek !

Bu yeni düzenleme, hem satıcıların hem de müşterilerin fiş ve fatura konusundaki sorumluluklarını artırarak kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmeyi hedefliyor. Artık fiş vermeyen de almayan da ağır bedel ödeyecek.

Fiş Vermeyen de Almayan da Ağır Ceza Ödeyecek

Alışverişte fiş veya fatura kesmeyen esnafa ağır cezalar geliyor. İlk ihlal 10 bin lira, her tekrarda ceza katlanacak. Fiş almayan müşteriler de 5 bin lira ceza ödeyecek.

Meclis'e sunulan yeni vergi paketiyle kayıt dışı ekonomiyle mücadele için yeni cezalar yolda. Hem esnafa hem de müşteriye yönelik cezalar artırılıyor.

Yeni Düzenleme Neleri Getiriyor?

  • Fiş Vermeyen Esnafa Ağır Ceza: Şu anda 3 bin 400 lira olan ceza, ilk ihlalde 10 bin lira olacak. İkinci tespitte 20 bin lira, üçüncüde 30 bin lira, dördüncüde 40 bin lira, beşincide 50 bin lira ve altıncı ve sonrakilerde 100 bin lira ceza uygulanacak.
  • Fiş Almayan Müşteriye de Ceza: Fiş almayan müşterilere 5 bin lira ceza kesilecek.
  • İhbar Durumunda Cezadan Muafiyet: Müşteri, 5 iş günü içinde satıcının fatura düzenlemediğini vergi dairesine bildirirse ceza kesilmeyecek.

Yanıltıcı Belgeler İki Kat Ceza Getirecek

Son dönemde satıcıların fiş yerine müşterilere adisyon gibi belgeler vermesi, müşterilerin de bunları fiş olarak kabul etmesi durumunda, satıcılara iki kat özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu durumda ödenmesi gereken ceza tutarı iki katına çıkacak.

Bakmadan Geçme