Uçan ülke değil Merkez Bankasının 128 milyar doları

CHP'li Öztrak: 'Salgında esnaflarımıza yardım hızla verilemedi. Onun yerine esnafa IBAN numarası gönderip, siz onlardan yardım istediniz. Devlete 40 yıl vergi veren esnafa, 40 gün bakamadınız. Vere vere faiziyle borç verdiniz.'

Eski Hazine Müsteşarı CHP Sözcüsü Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkisine dayanıp valilere ve kaymakamlara CHP Genel Başkanı hakkında dava açma talimatı verdiğini belirterek, “Talimatı AK Parti Grubu kürsüsünden, AK Parti Genel Başkanı olarak ama Cumhurbaşkanı yetkilerine dayanarak veriyor. Böyle bir ucubelik olur mu?” diye konuştu.


İçişleri Bakanlığı’nın bir eski CHP milletvekili hakkında açtığı davanın dilekçesinin de matbu hale getirilip devletin vali ve kaymakamlarına gönderildiğini söyleyen Öztrak, “Bu talimatın anlamı açık… Kim devletin memuru, kim kendilerinin kapı kulu onu görmek istiyorlar. Dava açarsan bendensin, dava açmazsan soruşturmayı yersin!” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak bugün CHP Samsun İl Başkanlığı’nda yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:


“Bu ucube rejimle başka şeylerde uçmuş? Döviz uçmuş, faiz uçmuş, hayat pahalılığı uçmuş, işsizlik uçmuş, dükkanın kapısına kilit vuran esnafın sayısı uçmuş gitmiş, arazisini, traktörünü, ineğini Tarım Kredi Kooperatiflerine, bankalara kaptıran çiftçilerin sayısı uçmuş gitmiş. Kayınpeder, damat bir olmuş, “faiz sebep, enflasyon netice”dir demişler. Merkezi Bankası kasasındaki 128 milyar doları uçurmuşlar. Daha dün açıklandı. 2020’de Merkez Bankasının kasasında, bankaya ait tek kuruş döviz kalmamış. Emanet dövizleri ayıkladığınızda, yani başkasından kısa vadeli iade edeceğim sana diye borç aldığınız dövizler ayıklandığında, bankanın kasası 44 milyar dolar açık veriyor.”

Uçan rezervler yüzünden faizleri de uçurdular

“Şimdi uçan rezervleri yerine koymak için faizleri uçuruyorlar. Dünyanın en yüksek politika faizine sahip 10 ülkesinden biriyiz. Bizimle aynı ligde Haiti, Sudan, Kongo gibi ekonomiler var. Peki, bu yüksek faizle, millete “Al bununla idare et” diye verilen borçlar nasıl çevrilecek? Esnaf, iş adamı bunun altından nasıl kalkacak? Çiftçi bunun altından nasıl kalkacak? Bankalarda bugün yakın izlemeye düşmüş 360 milyar liralık kredi var. Üstüne birde 150 milyar liralık da tahsili gecikmiş kredi var. Bunlar nasıl ödenecek bu yıl? Bu yüksek faizle nasıl yatırım yapılacak? Bu arşa çıkmış işsizlik nasıl düşürülecek?”

Terörist damgası yememek için yüksek faize razı oldular

“Şimdi pahalılığın tek sorumlusu olan Saray, depo basarım, polis yolların deyince de, iş alemini, esnafı temsil eden, TÜSİAD, MÜSİAD, TESK, TOBB bir araya geliyor. Sanayici, tüccar ve esnaf kuruluşları, “Merkez Bankası ne yaparsa razıyız, faizden şikayet etmeyeceğiz” anlamına gelen açıklamalar yapıyorlar. Ne oldu? ­Sizin ağa babalarınız düne kadar, “Bu faizle, bu iş gitmez” diyordu. Anlaşılan yarın bir gün “terörist” damgası yememek için, yüksek faize de razı oldular. Bir de istişare istediler. Hala anlamıyorlar, görmüyorlar. Sarayın en çok nefret ettiği şey, istişare… Saray hubris hastalığına tutulmuş sadece kendi aklını beğeniyor. Kendi aklı bir yana, milletin aklı başka bir yana…”

“Verilen para hem az, hem de artık çok geç”


“Bu ucube rejimi halka yutturmaya çalışırken, “Kararlar çok hızlı alınacak”, “İşler çok hızlı yürüyecek” diyordunuz. Ama salgında esnaflarımıza yardım hızla verilemedi. Onun yerine esnafa IBAN numarası gönderip, siz onlardan yardım istediniz. Devlete 40 yıl vergi veren esnafa, 40 gün bakamadınız. Vere vere faiziyle borç verdiniz. Bu süreçte lokantalar, eğlence yerleri, eğlence mekânları, kafeler, kahvehaneler esnaflarımız perişan oldu, kapandı. Dilimizde aylardır tüy bitti. “Esnafın gelir ve ciro kayıplarını telafi edin”, dedik. İskoçya’dan, İngiltere’den, Amerika’dan örnekler verdik. “Dünya ne yapıyorsa, siz onu yapın” dedik. Laf, söz dinlemediler. En sonunda baktılar olmayacak; esnafa, kaybedilen cirolarının yüzde 3’ü kadar bir destek vermeye razı oldular. Ama onu da doğru düzgün veremiyorlar. Çok açık söylüyorum, bu verdiğiniz para çok az, hem de artık çok geç kaldınız. Aslında bütün dünya bu yaşadıklarımızın aynen bir dünya savaşı gibi olduğunu kabul ediyor. Salgın bitince eğer biz esnafımızı ayağa kaldıramazsak o hani hep bahsettikleri yeni fırsatlar geliyor dedikleri var ya, o fırsatları kaçıracağız, savaşı da kaybedeceğiz.”

Bakmadan Geçme