Uzaktan eğitime Dünya Bankası kredisinden 23 milyon harcanmış
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitime Dünya Bankası Kredisi'nden 23 milyon TL harcandığı açıklandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesine gelen yanıtta, uzaktan eğitime Dünya Bankası Kredisi’nden 23 milyon TL harcandığı açıklandı. Gelen yanıtta ayrıca 2021 Mart ayının 3. haftasına kadar 660 bin tabletin dağıtılmasının hedeflendiği belirtildi.
Adıgüzel, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine gelen yanıtı kamuoyu ile paylaştı. Bakan Selçuk tarafından yanıtlanan önergede şu bilgilere yer verildi:
“500 Bin Tablet Dağıtıldı”
-Koronavirüs salgını sebebiyle ortaya çıkan uzaktan eğitim sürecinde 500 bin öğrencinin teknolojik imkan ile uzaktan eğitime erişimi sağlanmıştır. Bakanlıkça dağıtımı yapılan tablet bilgisayar sayısının tedarik sürecine bağlı olarak 2021 Mart ayının 3. haftasına kadar 660 bin adedi geçmesi hedeflenmektedir. Tablet bilgisayarların yanında, 4.5 GSM hatlı 25 GB kotalı internet paketi dağıtımı da tamamlanmıştır.
-Türkiye’de Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi ile sağlanan kredi “Acil Durumlarda Bağlantı ve Bilişim Teknolojileri Altyapısı”, “Güvenli ve Kaliteli Dijital İçerik” ve “Eğitim Teknolojilerinin Güçlendirilmesi için Kurumsal Kapasite” bileşenlerine yönelik olarak kullanılacak olan Dünya Bankası Kredisi’nden, 12 Mart tarihi itibariyle yaklaşık 23 milyon TL harcama yapılmıştır.
“EBA’nın Günlük Kapasitesi 3 Milyon”
-EBA canlı ders altyapısı aynı anda 250 bin sınıfta çevirim içi ders yapabilecek kapasiteye ulaşmıştır. 30’ar dakika olarak gerçekleştirilebilen canlı dersler, gün içerisinde 18 farklı zaman diliminde hizmete sunulmaktadır. Bu doğrultuda günlük 3 milyon canlı ders gerçekleştirilebilmektedir.
“10 Yılda Bir Arpa Boyu Yol Gidilemedi”
Adıgüzel, gelen yanıta ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bilindiği üzere geçtiğimiz Haziran ayında Dünya Bankası uzaktan eğitimi desteklemek adına 160 milyon dolar krediyi onaylamıştı. Verilen yanıtta bunun yaklaşık 23 milyon TL’sinin bugüne kadar harcandığı belirtilmektedir. Şimdiye dek yalnızca 500 bin tablet dağıtılmış, oysa yine MEB verilerine göre en az 2,5 milyonu aşkın öğrenci EBA’ya hiç erişememiş, 6 milyon öğrenci EBA’yı etkin kullanamamış, 8,5 milyon öğrenci ise dersleri küçücük cep telefonu ekranından takip etmeye çalışmış. Yine kırsalda yaşayan 1,5 milyon çocuğun yaşadığı bölgede internet altyapısı yok. Özetle, bugüne kadar dağıtılan tablet sayısının ve internet altyapısının mevcut ihtiyaca cevap vermediği ortadadır.
Yine örneğin; Bakanlık okullardaki internet altyapısını Fatih Projesi kapsamında yürütüldüğünü ifade ediyor. Ancak veriler 10 yılda bir arpa boyu yol gidemediğimizi gösteriyor. 81 ilde Fatih Projesi kapsamındaki toplam 47 bin 300 okulun sadece %46’sında etkileşimli tahta, %31’inde ise fiber altyapı bulunuyor. Lebalep kongreler ile pandemi süreci uzatanlar, uzaktan eğitime uzak kalan, 1 yıldır sınıf yüzü göremeyen öğrencileri, öğretmenleri görmezden gelmeye devam ediyor. Oysa bir ülkenin en öncelikli, en hayati konusu çocukların, gençlerin yarınla umutla bakabilmelerini sağlayabilecekleri bir eğitime erişebilmeleridir.”