Vatandaş Çareyi Yüksek Faizli Kredide Buldu

Tüketici kredilerinde mart ayıyla birlikte yeniden bir canlanma yaşanmaya başladı.

Merkez Bankası’nın kasımdan bu yana sürdürdüğü parasal sıkılaştırma kredi faizlerinin yüzde 20 ve üzerine çıkmasına neden oldu.

Şebnem Turha'nın haberine göre kasım ve aralık aylarında özellikle tüketici kredilerinde yavaşlama gözlenirken yeni yılla birlikte krediler yönünü yeniden yukarıya döndü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verileri özellikle mart ayı ile birlikte tüketici kredilerinde aylık artışın hızlandığını ortaya koyuyor.

En hızlı artış taşıt kredilerinde yaşanırken ihtiyaç kredisinde de yüzde 2’nin üzerinde aylık artışlar gözleniyor.

Geçen yıl kredi büyümesinde başı çeken kamu bankalarının son dönemde bayrağı yerli özel bankalara devretmesi de dikkat çekti.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da geçen haftaki Enflasyon Raporu sunumunda tüketici kredilerindeki artışa dikkat çekmişti.

BDDK verilerine göre Kasım 2020'de 675.2 milyar lira olan tüketici kredi hacmi Mart 2021'de 692 milyar liraya çıktı. En hızlı yükseliş ise şubat ve mart aylarında yaşandı. 2020 sonuna göre tüketici kredileri yüzde 2,38 artış oldu.

İhtiyaç kredisi talebi ise kasım ve aralıktaki ivme kaybının ardından yeniden aylık yüzde 2’nin üzerinde artış seyrine döndü.

Geçen yıl uygulanan genişleyici para politikası kredi faizlerini tek haneyle tarihi en düşük seviyelerine doğru çekmişti.

Bu dönemde kredi genişlemesinde kamu bankaları başı çekmiş oldukça yüksek bir kredi hacmi yakalanmıştı.

Ardından kasım ile birlikte yeniden sıkı para politikasına dönüş yapılmış ve politika faizindeki artış kredi faizlerini de artırmıştı.

Bakmadan Geçme