Erkan Mumcu'dan ' Tek Adam Rejimi ' Eleştirisi
Politik Adam programında Fehmi Çalmuk'un konuğu olan Eski bakan ve Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Erkan Mumcu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne eleştirilerde bulundu.
AK Parti hükümetlerinde sırasıyla Kültür ve Turizm Milli Eğitim Bakanlığı görevlerinde bulunan Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Erkan Mumcu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni "Bu bir tek adam rejimi...Bu Birinci Meşrutiyet monarşisindeki padişahın yerine seçilmiş bir padişah atamaktan başka bir şey değil." sözleriyle eleştirdi.
Erkan Mumcu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni eleştirirken bu sistemle gelen Cumhurbaşkanı’nı ‘seçilmiş padişah’ olarak niteledi.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde demokrasiden söz edilemeyeceğini öne süren Mumcu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Cumhuriyeti belli safalara ayıracaksak, Cumhuriyet’in biraz meşruti sistemlere yaklaştığı, hatta birinci meşrutiyete yaklaştığı, bir geri dönüş, bir tek adam iradesinin, milli egemenlik iradesinin üstünde bir yere konulması süreci bana sorarsanız.
Yani bunun bir demokratik, temsili sistem olduğunu daha doğrusu ileri demokratik bir sistem olduğunu maalesef söylemek mümkün değil .Her şeyden önce Cumhurbaşkanı’nı seçecek olan iradenin doğrudan doğruya millet, yani seçmen iradesinin olması çok önemli.
Parlamento tarafından seçilen Cumhurbaşkanı ile doğrudan millet iradesiyle geniş halk kitlelerinin seçimiyle seçilen Cumhurbaşkanı’nın iradesi arasında bir farkın oluşacağı kuşkusuz. Bu irade farkı bu güç farkı dikkate alındığında, iki şey gözetilebilinir.
. Ya anayasal düzenin istikrarını emniyetini gözetecek bir Cumhurbaşkanlığı rolü, yahut yürütmeyi kuracak, yürütmede istikrarın sembolü olacak, bir Cumhurbaşkanlığı rolü.
Bu ikisi de mümkün, bu ikisi de çeşitli demokratik ülkelerde deneyimlenmiş, başarılı çözümler.
Biz her ikisini de yapabilirdik ama benim tercihim yürütmede istikrarı tesis edilmesi bakımından yürütmeyi de tayin eden bir başkanlık formülünde kurgulanmasıdır, işletilmesidir.”
KURGU ANTİ DEMOKRATİK
Sistemin uydurma bir sistem olduğunu iddia eden Mumcu
Bu konudaki görüşlerini şöyle sıraladı:
“Şimdiki modelin model denecek tespiti yok. Bu bir tek adam rejimi. Bu Birinci Meşrutiyet monarşisindeki padişahın yerine seçilmiş bir padişah atamaktan başka bir şey değil.
Bundan dolayı kimse gücenmesin. Bu ne Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsıyla ilgili bir mesele, orada Recep Tayyip Erdoğan değil de Fehmi Çalmuk otursaydı, ya da Erkan Mumcu otursaydı daha demokratik olmayacaktı.
Çünkü kurgu anti demokratik. Çünkü bütün güçlerin bir adamın elinde toplandığı rejime demokratik bir rejim demek imkanı yok.
Bu meşruti bir rejim. Seçilmiş monarşi demek mümkün mü bilmiyorum ama böyle bir şey. Dolayısıyla biz cumhuriyetin ilke ve hedeflerinden uzaklaşamaya radikal bir şekilde 12 Eylül’de başladık.
12 Eylül’ün davet ettiği bir süreç ve bir sonuç olarak şimdiki yarı başkanlıkta denemez, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen bana göre uydurma ve zaten de uymayan bir sistem durumuna geldik ve Türkiye bunun bedelini 3 yıldır çok ağır ödüyor.Ödemeye de devam edecek.”
DARBELER DIŞ DESTEKLİ PROJELER
Türk siyasi tarihindeki darbeler hakkında da konuşan Erkan Mumcu hepsinin dış kaynaklı olduğunu belirterek şöyle dedi:
“Darbe tarihini güncel siyasi çıkarlarımıza göre sömürmekten ve her gün başka bir şeye benzetmekten vazgeçelim. Bu darbe girişiminlerinin tamamı dışarının projeleridir.
Tamamı Türkiye siyasetini yeniden dizayn etmek isteyen emperyalist güçlerin tasarımlarıdır ve yerli araçları kullanmalarıdır. Tamamı. İstinasız tamamı.
Bir kere bunu görmeden Türkiye siyasetini konuşmak da anlamak da mümkün değil.
60 Darbesi dışarıdan güdümlü bir darbedir, 80 Darbesi dışarıdan güdümlü bir darbedir, 28 Şubat tamamen dışarıdan güdümlü merkezi sivil operasyon aygıtı asker olan postmodern bir darbe girişimidir.
27 Nisan bir darbe girişimi değildir. Bir askeri müdahale varsa çok önceden olmuş, 27 Nisan onun yasının tutulduğu gündür.”
27 NİSAN BİR MUHTIRA BİLE DEĞİLDİR
27 Nisan’ın hükümete değil askere yapılan sivil bir darbe olduğunu ifadelerini kullanan Mumcu, sözlerine şöyle devam etti;
27 Nisan bildirisi bir muhtıra bile değildir. Ona muhtıra hürriyeti kazandırarak siyasi fırsat devşirdiği için sonradan amiraller bildirisine de aynı şeyi yapmak istedi Ak Parti medyası.
O safada Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayı olmadı, olamadı. Her ne kadar ‘Kardeşim Abdullah’ diye takdim ettiyse de o takdirindeki yüz ifadesine bakanlar, kardeşiminin en anlama geldiği o yüz ifadesinden okurlar. Abdullah Gül’ün siyasi patronajına bir devir açıldı. Onu durdurmaya mutedil değildi.
27 Nisan’la ilgili size daha ileri bir şey söyleyeyim. Aslında 27 Nisan’da bir darbeye maruz kalan, bir postmodern sivil darbeye maruz kalan askerlerdir.
Çünkü daha öncesinde, bunların belgeleri mutlaka çıkacak, askerler ve Tayyip Erdoğan arasında Vecni Gönül’ün Cumhurbaşkanlığı konusunda bir mutabakat var.
Fakat bu her ne kadar Tayyip Erdoğan iradesine uygun olsa da orada bir kayyum isteyenlerin iradesine uygun değil. Dolayısıyla 27 Nisan dediğimiz sürecin mağdurları ile kazananlarını doğru ayırt etmek gerekir."