Padişahların Yediği Şemdinli Balından Yedin mi Hiç?
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşayan Azat Yılmaz üçüncü kuşaktan bu yana balcılık yapıyor.
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde yaşayan Azat Yılmaz üçüncü kuşaktan bu yana balcılık yapıyor.
Azat Yılmaz, Hakkari yaylalarındaki çiçeklerden elde edilen efsane Şemdinli balının inceliklerini esnafhabertv.com a anlattı.
İşte röportajın önemli noktaları:
Padişahlardan gelen gelenek
Hakkari Şemdinli doğumluyum. 1992’den beridir bu işin içindeyim, aile geleneği bu işin içindeyiz. Şemdinli balı gerçekten Türkiye de eşi benzeri olmayan, 3 bin rakımın üstünde oluşan 200 çeşit çiçekten yapılan bir bal. En büyük özelliği yüksek kesimlerde oluşan kaliteli çiçeklerden yapılmasıdır. Aynı zamanda padişahlar zamanından çok güzel saklanan bir bal. Hediye edildiği için biz o geleneğe de ta o zamandan beri devam ediyoruz.
‘En büyük sıkıntılarımızdan biri biraz sahipsiz olmamız!’
En büyük sıkıntılarımızdan biri biraz sahipsiz olmamız. Burada ki Arıcılar Birliğidir Bal Birliğidir gerçekten üretene sahip çıkmıyor. Bizim yılda en fazla 20-30 tonluk bir üretimimiz var. Şemdinli geneli dediğimiz zamansa yaklaşık 100-150 tona kadar garantili bal üretimi var. Tam net bir sayı veremem ama Şemdinli de şuan 900 den fazla bal üreten arıcımız var.
Soğuk Havalarda Bal Tüketimine Dikkat!
Havalar soğuyor. Havalar soğuduğu için bizim bütün insanlarımıza buradan çağrımız; bal tüketin, balı gördüğünüz yerde alın balsız bir kış geçirmeyin. Bir insan hiç bal tüketmiyorsa bunun sıkıntısını yaşar ama bal tüketen bir insan mutlaka iyi bal la kötü balın tadını ve kokusunu mutlaka alır.