Libya'nın doğusundaki darbeci milislere destek arayan Hafter, yabancı paralı askerleri ülke topraklarına getirmeye devam ediyor. Fakat Türkiye'nin sahadaki etkin operasyonel faaliyetleri elindeki toprakları bir bir kaybeden darbecilerin, iç çatışmaya başladığı iddia ediliyordu.
Özellikle paralı askerler ile Hafter arasında yaşanan olaylar sonucu anlaşmazlıklar yaşandığı, bu topraklardan çekildiği açıklanıyordu.
16 UÇAK YABANCI ASKERLERİ GÖTÜRDÜ
Yabancı ve paralı askerlerin Libya'dan çekilmesine ilişkin pek çok görüntü ortaya çıkarken, bu zamana kadar 16 uçağın, birlikleri ülkelerine ve farklı üslere götürmek için tahliyeye geldiği ortaya çıkmıştı. Bu tahliye ve geri çekilmelerin arkasında da Hafter ile yaşanan fikir ayrılıkları olduğu iddia ediliyordu.
ABD'li New York Times bu iddiaları doğrular nitelikte bir haber yayınlayarak paralı askerler ile Hafter arasında yaşanan anlaşmazlığa dikkat çekti.
MALTA'YA GİTTİLER
ABD medyasından New York Times (NYT) gazetesinin Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen bir soruşturmaya dayandırdığı haberinde, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter safında savaşmak ve Akdeniz’den Türkiye’nin gönderdiği silahların ulaşmasını engellemek üzere ülkeye gelen 20 paralı askerin, Hafter ile yaşadıkları anlaşmazlık sonucu Libya’da 4 gün kalarak Malta’ya gittiği aktarıldı.
ULUSLARARASI BİRLİK OLUŞTURULDU
Alman haber ajansı DPA, Libya'daki yabancı birliklerin faaliyet alanına ilişkin yayınladığı haberde ilginç bir detaya yer verdi. Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerini durdurmaya çalışan Hafter, batı destekli çok uluslu bir yapıyı da hayata geçirdiği ortaya ortaya çıktı.
Haberde BAE, Ürdün, Malta, Libya, Angola, Botsvana, Güney Afrika ve ABD olmak üzere en az sekiz ülkenin dahli söz konusu ve BAE, Britanya Virjin Adaları ile Malta olmak üzere üç ülkeden en az on şirketin de operasyonda rolü olduğu belirtildi.
BİLİM DELEGASYONU KAMUFLAJI
20 kişilik gruba ilişkin bir diğer detay ise gizli görevde bulunan bu ekibin, Türkiye'nin istihbarat ağına takılmaması adına farklı unvan ve kimliklerle seyahat gerçekleştirmesi oldu.
20 kişilik bu ekip, Haziran 2019'da Ürdün'den kargo uçağıyla Libya'ya gönderildi. Resmi olarak "bilim insanı" statüsü sıfatı ile yolculuk yapan kişilerin görevi ise
"jeofizik ve hiperspektral" araştırmalar olarak gösterilmişti.
ASKERLERE 80 MİLYON DOLAR ÖDENDİ
New York Times'da yer alan haberde, bilim delegasyonu ekibi olarak tanıtılan 20 paralı askere, Hafter'in 80 milyon dolar para ödediğini belirtirken, askerlerin vazifesinin de Türkiye'nin deniz sevkiyatlarını durdurmak olduğu belirtildi.
Buna ek olarak, askerlerin 11’inin Güney Afrika, 5’inin İngiltere, 2’sinin Avustralya ve birinin de ABD vatandaşı ve birinin de eğitimli pilot olduğu belirtildi. NYT haberinde şu ifadelere yer verdi:
“Libyalı komutanla anlaşamayan paralı askerler, çekilerek Malta'ya gitmeye karar verdiler. Ancak 2 Temmuz gecesi Bingazi'den ayrılmak istedikleri sırada, botlarından birinde sorun çıktı. 20 asker de bunun üzerine tek bir bota binerek Malta'ya gitti.”