Yatırımda Oklar E-ticareti Gösteriyor

Pandemiyle büyümesini hızlandıran e-ticaret, lojistikçilerin de yatırım adresi oldu. Sektöre yönelik depo yatırımları hızlanırken, e-ticaret lojistiğinde e-ihracat ve e-B2B yeni büyüme alanları olarak öne çıkıyor.

Lojistikçilerin yatırımda yeni rotası e-ticaret oldu. Pandemiyle hızlanan e-ticarette küresel hacmin 2021 yılında yüzde 14 artışla 4,9 trilyon dolara yükseleceği tahmin ediliyor. Sektör uzmanları, Türkiye e-ticaret pazarının bu yıl yüzde 50 büyüme ile 400 milyar TL’ye yaklaşmasını bekleniyor. Türk lojistik firmaları da büyüyen e-ticaret pastasından daha fazla pay lamak için bu alana yönelik yatırımlarını hızlandırıyor.

Yeni büyüme alanlarından biri olan e-ihracatın da bu yıl 2 milyar dolara yaklaşacağı öngörülüyor. E-ihracat geçen yıl 856 milyon dolarlık hacme ulaşmıştı. Diğer yandan, Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) raporuna göre, lojistik sektöründe 2020 yılında yapılan tüm gönderiler içinde e-ticaretin payı yüzde 60 olarak ölçülmüştü. 2021’de bu oranın artması bekleniyor. TÜ- BİSAD'ın raporuna göre, e-ticaret yatırımları sektörde istihdamı da önemli oranda artırıyor.

Aysel Yücel'in haberine göre Ekol Türkiye Ülke Müdürü Arzu Akyol Ekiz “Ürünlerini e-ticaret platformlarından satışa sunan yerli üreticilere yeni hizmetimiz sayesinde gümrük müşavirine ihtiyaç duymadan, daha az bürokrasiyle en hızlı şekilde yurt dışındaki nihai müşterilerine ulaştırmalarını sağlıyoruz. Bu özelliğiyle e-ihracat hizmetimizin KOBİ’lerimiz için büyük avantaj yaratarak onların büyümelerine katkı sağlamasını bekliyoruz.” dedi. Ekol’ün e-ihracat hizmeti; tekstil, aksesuar ve yedek parça gibi sektörlere ticarette kolaylık imkanı sağlıyor. Ekiz, e-ihracatın sağladığı avantajları şöyle sıraladı:

  • Gümrük Beyannamesi hizmet bedeli yok.
  • Çıkış ambar ücreti yok
  • Noter masrafı oluşmuyor.
  • İhracatçılar Birliği kaydı aranmıyor.
  • Basılı beyanname arşivlenmesi gerekmiyor.
  • İhracat hızlı bir şekilde alıcısına ulaşıyor.
  • Gönderiler için KDV iadesi talebinde bulunma imkanı sunuyor.
  • Mikro ihracat işlemlerinde, ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilmesi genel rejime tabi değil.

Bakmadan Geçme