Fehmi Çalmuk

Afetin Esnafları 2-Yaparsa Erdoğan Yapar, Çözerse Erdoğan Çözer

Fehmi Çalmuk

Ya Cumhurbaşkanı….

İtimat, güven…Güvendikleri dağ onlar için…Ha devlet baba ha Erdoğan baba…Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu güven iklimi sayesinde  son seçimlerde deprem bölgesini neredeyse silmiş süpürmüş. Onu, bütün tartışmaların uzağında tutuyor.  “Yaparsa Erdoğan yapar, çözerse Erdoğan çözer ona güveniyoruz” diyorlar.

Geçmeden belirteyim. Kahramanmaraş’ın iki esnaf başkanı Kahramanmaraş Samsun Çarşısı Esnaf Başkanı Yahya Canlı ve Kahramanmaraş Elektrikçiler Bobinajcılar Esnaf Odası Başkanı  Bilal Güngör  seçimden sonra depremzedelere yönelik yapılan hakaretleri ve yardımlarının  haram edilmesi üzerine kurdukları çadırla cevap vermiş “Kim ne yardım göndermişse, kim ne kadar para vermişse gelsin bizden alsınlar” açıklamasını bile yapmışlardı.

Elbette ki burada da ancak deme durumundayız. Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin “Burada en büyük sorunumuz sayın Cumhurbaşkanımıza Malatya'yı ya tam olarak anlatamadığını Malatya'nın böyle yıkılmadığını göstermediğini insanların gelip arabayla gelip belli bir bölgeyi gezdi” derken Erdoğan’a bir çağrı yapıyor:

Malatya’nın üzerinden yapacağı bir yolculukları gerçekleri apaçık görebilir.”

Keskin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Esnafın tamamen işlerinin gittiğini evlerinin gittiğini arabalarının parçalandığını gelir olmadan gideri çok fazla olan esnaf sanatkar kesimin depremde baş başa kaldığımızı bugün Bağ-kur primlerine girdilere bakın elektrik su parası çek senetlerimizin çoğunun geri dönmesi ama kazancımızın olmadığını bunu sayın bakanlarımıza da defalarca anlattık ama bir arpa boyu da yol alamadık. Esnaf sanatkarlar camiası için sayın reise de söyledim yani cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmemizde de bunu anlattım ticareti ayağa kaldırmadığınız bir memlekette ayağa kaldıramazsınız.”

Hatay İskenderun’da yılların ayakkabı tamircisi, lostracı Doğan Kasal ise Cumhurbaşkanı Erdoğan için şunları söylüyor:

“Allah bu musibeti bize boşuna vermiyor yani atasını bilen yok başkanını bilen yok büyüğünü bilen yok babasını bilen yok annesini bilen yok başkanını bilen yok cumhurbaşkanını bilen yok adam verse de küfür ediyorlar vermese de küfür ediyor adama. Biz bu işten bir şey anlamadık adam ne yapsın Türkiye'nin cumhurbaşkanı elimden geleni yaşıyor. Çok gördük biz çok başkan gördüm”

Elbette ki gözlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dikiyor.

DEVLET KURUMLARI GEÇ  Mi KALDI?

Deprem Bölgesinde yaşanan en büyük tartışmalardan biri de deprem bölgelerine devletin kurumlarıyla geç kalıp kalmadığı konusuydu. Burada öne çıkan iki il var. Adıyaman, Hatay illeri var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "Maalesef ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Sizden helallik istiyoruz" sözlerini kanıt olarak gösteriyorlar.

Adıyaman Madeni Eşya Sanatçıları Odası Mahmut Yücel “İsterse siyasi ortam kızsın, 3 gün Adıyaman sahipsizdi. -9’larda gece sabahlara kadar insanlar dışarıda kaldı. Bir pet şişe suyu dahi bulamadık, sular, elektrik hep kesikti.” yorumunu yaptı.

Hatay içinde zamanlamanın öneminin üzerinde İskenderun Bakkallar Ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu’ da duruyor:

“Yani onlar o gün çıkmış olsaydı, bizim yanımızda olmuş olsaydı, vatandaşımız kendini daha güvende hissedebilirdi, daha çok can kurtarabilirdik ve bizim mallarımızı da koruyabilirlerdi. Ama onun için biraz geç kalındı.”

İskenderun’da ayakkabı tamirciliği lostaracılık yapan  Doğan Kasal ise geç kalındı iddialarını kesinlikle ret ediyor:

“AFAD geldi devletimiz yanımızdaydı. Kaymakamımız acilen şey kuruldu buraya, yakın acil kriz masası kurdular Allah hepsinden razı olsun, emniyet müdürümüz oradaydı, belediye başkanımız oradaydı, kaymakamımız oradaydı, komutanlarımız oradaydı, adamlar ellerinden yani Allah hepsinden razı olsun ellerinden gelen ne varsa hepsine kriz masasında ulaşmaya çalıştılar. Tabi internet ve telefonlar çekmez oldu. Allah'ım bize böyle şeyler yaşatmasın. Devletimize de zarar ve ziyan vermesin diyorlar. İşte bazıları kaymakam yoktu, belediye başkanı yoktu işte şu yoktu bu yoktu ben ona inanmıyorum ben 55 gün buradaydım.”

Kahramanmaraş’lı Anahtarcı esnafı Mehmet Ceviz de olaya farklı bir pencere açıyor. Devlet yardımlarının  geç kalmasını nedenini bakın nasıl anlatıyor:

“Kahramanmaraşlı depremzedelerin bir dezavantajı da 11 ilin tam ortasında olmasındaydı. Yani gelen hangi yoldan gelirse gelsin şehre girişte ki tüm il ve ilçelerde deprem vardı. Dolayısıyla orada acı çeken insanları görmezden gelip te oradan Maraş’a gelmezlerdi. İlk gördükleri yerde durmaları gerekmekteydi nitekim de öyle oldu. Dolayısıyla hem Kayseri yönünden gelenler için Afşin Elbistan da olan yıkımlara gitmek zorunda kaldılar Maraş’a gelmeden. Antep’ten gelenler Pazarcık’a gitmek zorunda kaldılar. Adana’da gelenler Türkoğlu, Şekerova’da büyük yıkımlar vardı. Oralara gitmek zorunda kaldılar. Devletimiz gerçekten çok büyük çok güçlü insanlarımız fevkalade fedakarlık yaptılar. Çok teşekkür ediyoruz Allah devletimize zeval vermesin, milletimize zeval vermesin bu günleri atlatacağız ama kolay olmayacak gerçekten insanlar aklını yitiriyor bilmiyorum yani Allah’ım esirgesin.”

Afetin esnafları dört gözle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgeye yapacağı geziyi dört gözle bekliyor. Kalıcı konutların yapımı, konteyner kentler, krediler, hasar tespit raporları, yıkımlar, elektrik fiyatları, kiralar, sorunlar… Çuval çuval sorun, çözüm bulacak irade arıyorlar.

Afetin Esnafları 3. Bölümünde yarın:  ESNAF KREDİSİNİN ÇİLESİ DEPREMDEN BETER !

 

Yazarın Diğer Yazıları