Fehmi Çalmuk

Esnafın Gazını Almak

Fehmi Çalmuk

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’na (TESK), Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz geldi. Beraberinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel’i de getirdi. Hoş geldi, sefa geldi. Esnaf ve sanatkarın yaşanan ekonomik krizde gazının alınması gerekiyordu. Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program’ı bahane ederek esnaf ve sanatkarın çatı kuruluşu TESK’e geldi, çayını içti. Esnafın sorunlarını dinledi. Sizin anlayacağınız, Cumhurbaşkanlığı hükmünce esnafın gazı alındı. İyi mi yaptı? İyi de oldu tabii. Ancak bu ziyaretin bazı eksikleri var. Galiba bunları yazmak da bana düştü.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Türkiye’yi yöneten ikinci kişi sizin konfederasyonunuza gelecek, sonra da medyaya açıklamayı sosyal medya hesabından yapacak. Sosyal medya hesabından açıklama yaparken de şu ifadeleri kullanacak:

“TESK ev sahipliğinde kıymetli oda ve birlik başkanlarımız ile bir araya gelerek Eylül ayı içerisinde açıklayacağımız 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program hazırlıkları kapsamında talep, görüş ve önerilerini dinledik.”

Esnafın Gazını Almak

Şimdi diyebilirsiniz ki bu açıklamada ne var? Bir de TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in açıklamasını okuyalım:

“Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanvekillerim Antalya ESOB Başkanı Adlıhan Dere, Diyarbakır ESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu ve Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Yönetim Kurulu Üyeleri Fevzi Apaydın, Balıkesir ESOB Başkanı Fehmi Erdem, Erzincan ESOB Başkanı Bedir Limon, Kocaeli ESOB Başkanı Kadir Durmuş, Rize ESOB Başkanı Güven Aksoy, Kahramanmaraş ESOB Başkanı Ahmet Kuybu, Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin, Hakkari ESOB Başkanı Muharrem Tekin, Çankırı ESOB Başkanı Osman Karadeniz, Siirt ESOB Başkanı Cemal Koyuncu ile Denetim Kurulu Üyeleri Bahamettin Öztürk, Şevket Memirler, Bayram Karakaş ve Ahmet Aydan ile İstanbul ESOB Başkanı Faik Yılmaz, İzmir ESOB Başkanı Yalçın Ata, Bursa ESOB Başkanı Fahrettin Bilgit hazır bulundu.”

Elbette bu saydığı isimler arasında federasyon başkanları da var. Palandöken, yalnızca Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'nın ismini saydı. Oysa ki ziyarette yer alan diğer federasyon başkanları da şunlardı:

Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonları İşletmecileri Federasyonu’ndan Bayram Karakaş (Denetim Kurulu üyesi)

Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Ahmet Aydan (Denetim Kurulu üyesi)

Bu açıklamalarda bir gariplik yok mu sizce de? Neden diğer federasyon başkanları görüşmede yer almadı?

Daha önce yazmıştık, yasaklı federasyon başkanları var. Sayalım:

Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Hüseyin Taklacı, yok…

Türkiye Elektrik, Elektronik ve Benzerleri Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Yusuf Aslantürk, yok…

Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, yok…

Türkiye Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonu Başkanı Hayrettin Yıldırım, yok…

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca, yok…

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Mehmet Yiğiner, yok…

Peki, bu üç federasyon başkanı neden yok?

Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Köfteciler, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Başkanı Sayit Karabağlı, yok…

Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu Başkanı Ali Safa Şen, yok…

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Osman Yardımcı, yok…

Yani, şu anda aradığınız federasyon başkanına bu fotoğrafta ulaşılamıyor.

Esnafın Gazını Almak

Koskoca TESK başkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısını çeşitli illerin birlik başkanları ile karşılıyor. Elbette ki yıllarını esnaf sanatkara vermiş birlik başkanlarına diyeceğimiz bir şey yok; onların hakkıdır orada olmak, görüşlerini beyan etmek, fotoğrafta yer almak. Ancak iş bununla kalmıyor. Eğer birlik başkanları çağırılıyorsa, Ankara Esnaf Sanatkarlar Birliği Başkanı Hüseyin Ar toplantıda neden yok? Hadi TESK yönetimi federasyon başkanlarını çağırmadı, ama yıllarca bakanlık, başbakan yardımcılığı yapmış ve şimdi de Cumhurbaşkanının tek yardımcısı olan Sayın Cevdet Yılmaz, federasyon başkanlarını "nerede?" diye neden sormaz? Organizasyon sistemi belli: Oda, birlik, federasyon, konfederasyon…

Cevdet Yılmaz Dar Kadroyla Görüşmek İstedi

Bu olayın en önemli kısmına gelelim şimdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TESK görüşmesine katılanların dar kadroda olmasını istedi. TESK yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri… Buna ilaveten dört büyükşehrin esnaf sanatkar odaları birliği başkanları…

Esnaf Kaynıyor

Şunu bilmeliyiz ve anlamalıyız ki esnafın gazı sadece bir ziyaretle geçecek gibi değil. Esnaf ve sanatkar camiasında tencere kaynıyor; kaynadıkça kapağı sıkı sıkıya kapatılıyor. Allah korusun, bu iş bir yerden patlayacak gibi. Bu patlamaya da zemin hazırlayan halk deyimiyle çanak tutan kişiler ve kesimler elbette vardır ve olacaktır. Buna karşı esnaf ve sanatkar camiasının yapacağı en önemli şey birlik, beraberlik, dayanışma; sizin anlayacağınız, kenetlenmedir. Açıklanan 28 maddelik manifesto, esnafın temel sorunlarından sadece 28'idir. Açık ve net olarak perakende yasası ve hal yasasıyla ilgili taleplerini bıkmadan, usanmadan dile getirmelidir. Ama açıklama göremedik…

Esnafın Gazını Almak

Perakende Yasasında Sona Gelindi

TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in hakkını yemeyelim. Cumhurbaşkanı ile gittiği her seyahatte, ayakta üstü her sohbette mutlaka perakende yasasını gündeme getirdi. Ancak 28 maddelik manifestoda buna yer vermedi. Bunun nedeni toplantı sonrası aldığım kulislerde ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, görüşmede perakende yasasıyla ilgili çalışmanın sona geldiğini ve esnaf ve sanatkarı rahatlatacak bir yasa metninin yakında açıklanacağını söyledi. Peki, kim açıklayacak? Bu konuda bir sürpriz var.

23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek 37. Ahilik Haftası kutlamalarının Kırşehir’de yapılacak açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Yılmaz, "Cumhurbaşkanımız esnaf ve sanatkara müjdeli haberler verecek" dedi.

Vergi Hadleri Acil Konu

2007 yılında kabul edilen "Esnaf ve Sanatkar ile Tacir ve Sanayicinin Ayrılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı"nın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre yeniden düzenlenerek revize edilmesi gerektiğini savunan TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in acil koduyla verdiği bu istek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından önemli olarak not alındı. Yılmaz, "Bu konunun üzerine acil olarak gideceğiz, Hazine ve Maliye Bakanımızla ilgili görüşeceğim" dedi.

Sus Payı İstemek Gibi…

Esnafın bu kadar sorunu varken esnaf sanatkarın yeşil pasaport istemesi, Halk Bankası ile TSE’de yönetim kurulu üyeliği istemesi anlaşılacak değildir. Kazanım mıdır, kazanımdır. Ancak iki yönetim kurulu üyeliğine esnaf ve sanatkarın diğer sorunlarının feda edilmesi “sus payı” istemek gibi geliyor bana.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, görüşmede 2025 yılının ikinci çeyreğinde bir rahatlama olacağını, bu tarihe kadar kelime yerinde olursa sabır istedi. "Esnaf ve sanatkar, Türkiye ekonomisinin temel taşı, dinamosu ve Türkiye’nin birlik beraberliğinin çimentosudur" diyen Cevdet Yılmaz, her gelen talebi not ettirdi. Beraberinde getirdiği Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile konuştu.

TESKOMB’a Gidecek Mi?

Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program hazırlıkları kapsamında talep, görüş ve önerilerini almak için neden TESKOMB programında yok? Esnafa can suyu veren kara gün dostu TESKOMB es geçilirse, hani "nasıl olsa genel başkanı Abdulkadir Akgül AK Parti’nin Yozgat milletvekili... Bizim partiden gitmeyelim" denirse yazık olur. Esnafın kaynayan kazanının kapağını tutan TESKOMB’dur. Ya sabır çektirip “düzelecek” mesajı veren de TESKOMB’dur…

TESK, bu tarihi toplantıda da birlik beraberlik görüntüsünü keşke daha iyi sergileyebilseydi, kamuoyuna yansıtabilseydi. Dönelim esnaf ve sanatkara soralım: “Bu ziyaret sizin için bir anlam ifade ediyor mu?” diye. Ne cevap alacağınızı bekliyorsunuz? Esnaf ve sanatkar yoluna emin adımlarla devam edecek.

 

Yazarın Diğer Yazıları