Fehmi Çalmuk

Esnafın Umudu Kırılınca, Memleket Meselesi Ne Olmalı?

Fehmi Çalmuk

Esnaf ve sanatkarlar  yeni yıla seçim heyecanı, stresiyle girdi. Ekonomik dalgalanlamaların artan fiyat artışlarının, enflasyşon dengesizliklerinin üzerine bir de seçimler geldi. 

Seçimler, yeni adaylar. suçlamalar birbiri arkasına sıralanırken  dükkanında sattığı malın yenisini koyabilmenin derdine düşen esnaf ve sanatkarlar için ne ifade ediyor ? Seçimler ile iş başına gelen kadro veya yerini koruyan kadro heyecan uyandırıyor mu ?

Esnafın 2022 yılı için ve önümüzdeki üç yıl için kariyer planı var mı ? Yani umut var mı ? Geleceğe ilişkin plan var mı ?

Üzülürek belirtiyorum ki yok...

Delege sayısının yarısı kadar bile seçimlere katılım yok. 

TİESKOMB'a bağlı birliklerin kongrelerinde ise  delegelerin neredeyse yüzde doksana yakını  seçimlere katılıyor, oy kullanıyor.  İbra ediyor, tartışıyor, yönetimi belirliyor. Bu birliklerin hayatiyeti yalnızca genel kurullarla sınırlı. Ara sıra bölge toplantılyarı, belli dönemlerde eğitimler. Sonra birlikler sessizliğe  bürünüyor.

Evet oda kongrelerinde çoğunluk sağlanmasına sağlanıyor. Yeni seçimlere gidiliyor. Eski yönetim ibra ediliyor, yeni yönetim seçiliyor. Hakkı huzur ücretleri, maaşlar, aidatlar belirleniyor. Yeni seçilen yönetim bu kadar az delegenin oylarıyla seçilmeyi  kabulleniyorsa mantığı "yapacağımı bir şeyimiz yok. Seçimlere kimse katılmıyor,  esnaf odasına sahip çıkmıyor" diyebiliyor.

Şimdi seçilen başkanlara topal ördek mi diyeceğiz ? Elbette hayır... Kanuni süreç tamamlanmış. YSK gözetiminde seçimler  yapılmış. Onaylanmış. mazbatalar verilmiş. Her şey yasalar çerçevesinde...Başkan seçilmiş başkan, yönetim seçilmiş yönetim kuruludur.

Ancak hükmetmek, üyeler için bir değişim ve dönüşüm planı ortaya koymak, farkındalık oluşturmak bu haliyle mümkün olur mu?

Ne eski yönetim ne de yeni yönetim delegelerin  genel kurula katılmalarını sağlamak için ne yapıyor?. Bir iki genel kurul ile ilgili duydum. Delegelerin oy verebilmelerini sağlamak amacıyla servis bile tahsis edilmiş. Seçimlere bu suretle yüzlerce oy kendi  lehlerine çevrilmiş. Bunu  düşütnebilmek bile önemli bir öngörüyü gösteriyor.

Esnaf ve sanatkar odalardan mı, oda yönetimlerinden mi umudunu kesmiş bilen yok.  Ancak seçimlerin kendisi için bir şey ifade etmediğini seçimlere katılmayarak gösteriyor. Bunun nedeni nedir ? 

Cözüm bekleyen konu da budur? Esnaf odaları isteklerini cevaplarken devletin vergisinden, alacaklardan ağzını açıyor, kiralardan kapatıyor. Peki kendileri açısından ne yapabilecek, neler yaptırabilecek bunu ne tartışıyor ne de tartıştırıyor...

Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere TOBB, TESK, TESKOMB gibi çatı kuruluşlar, federasyonlar. odalar bu konunun üzerinde durmalı. Esnaf ve sanatkarın ülkesi için al sattan, yap sattan daha önemli işlerni yok mu ? Memleket meselesine el koymak kadar, tavır toymak, çözüm bulmak da önemlidir.

Esnaf ve sanatkarın sesi gür çıkmalı.

 

Yazarın Diğer Yazıları