Fehmi Çalmuk

İnadına Çalışıp, Üreteceğiz

Fehmi Çalmuk

Zor günler yaşardınız. Günlerce,haftalarca, aylarca hatta bir yılı aşkın kapalı olan dükkanlar vardı.

Siftahsız günler, ödenmeyen krediler, vergi borçları, primler..Kaybettiklerimiz, hastalanan esnaf ve sanatkar, kapatılan işletmeler var.

.Ancak hamd olsun zor günler geçti. Ağır aksak da olsa işletmeler açıldı. Eskisi gibi olmayacak ancak eski düzeni yakalamak,eski düzeni oturtmak zaman alacak.

Kısıtlamalar kalkar kalkmaz; odalar, federasyon ve konfedarsyon aidat alacakları hemen kanun kapsamına alındı. Üyelerinin haklarını savundu savunmadı oda,fedarasyon yönetimleri seçimlere bir yıl kala üylerinin aidat borçları nedeniyle karşı karşıya gelecek.

Bir çok oda,federasyon üyelerinin aidat borçları yüzünden icraalık. Mahkeme kapılarına taşınan aidat borçları yıllık 300 TL'den az değil. www.esnafhabertv.com'un desteklediği Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği'nin yaptırdığı kamuoyu araştırmasında bu sonuç ortaya çıkmıştı. "Salgın Döneminde Esnaf Olmak/Bir Ayakta Kalma Mücadelesi” başlıklı araştırmasında meslek odasına bağlı olan esnafın %64'ü son 1 yıl içinde aidatlarını ödeyemediğini ifade etmişti.

Alın teri dökerek,helal kazanmadan başka derdi tasası olmayan esnaf ve sanatkar kimsenin gölgesine ihtiyacı olmadan yağıyla kavrulup gitmekteydi. Pandemi her şey gibi esnafın da düzenini alt üst etti. Ticaretin şekli değişti. İnternet üzerinden alışveriş çılgınlığı karşısında esnaf ve sanatkarın korunması kadar esnaf ve sanatkarın daha aktif bir şekilde pazarlama metodlarını değiştirmesi gerekmektedir.

Demem o ki, eski hamam,eski tas devam etmez.

Başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere konfederasyon, federasyon, birlikler ve odalar yeni baştan yapılan ve alternatif çözümler üretme zorunluluğu vardır. Listeler yayınlayarak,istekler sıralanarak, hükümete "aba altından sopa"gösterircesine "bıçak kemiğe dayandı, bizi sokağa çıkartmayın" sözleri artık geride kalmadı. 

Acilen bir arama konferansı, ardından esnaf şurası toplanması gereklidir. Ahilik yılı kutlamasında şu çalışmalar acilen yapılmalıdır. 

Şura; adet yerini bulsun cinsinden değil, bol keseden atılan, salona hitap etmeyen, piyasa koşullarında güncelliği olmayan konuşmalardan ibaret olmamalı...

Çünkü artık lafla, süslü belagat ile yapılan konuşmalar değil esnaf ve sanatkara dokunan, gelecek tasavvuru olan konuşmalar, kararlar olmalı.

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları