Fehmi Çalmuk

Tesk'in rontgen filmi... Esnafı Töresi mi Kaldı ?

Fehmi Çalmuk

Ahilik kültürünü özümsemesi ve harmanlaması ve en önemlisi yaşaması, Ahilerin baş obası olması gereken Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nda akıl almaz bir kavga sürüp gidiyor. Ahilik töresi unutulmuş durumda.  Altı federasyon başkanı toplantılardan dışlanmış durumda. fişiydi, vergisiydi, açmasıydı kapamasıydı bir çok sorunla boğuşan ve  hükümetten çözüm bekleyen  esnaf ve sanatkarların bağlı bulundukları federasyonlar TESK'de yoklar. Bugün TESK'in röntgen filmini çekti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar  Konfedarasyonu geçen hafta Bursa'da yönetim kurulu ve mesleki eğitim kurulları toplantısı ile yönetimde değişiklikler yaptı. Bendevi Palandöken seçimden  bu yana boş bulunan iki başkanvekilliğine nihayet  iki atama yaptı. Toplantıda atama seçime dönüştü.

Antalya Esnaf ve Sanatükarlar Birliği Başkanı Adlıhan Dere ve Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı iki yeni başkanvekili oldular.  Diğer başkanvekilliği görevini ise  Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı olarak Fevzi Apaydın sürdürüyordu. Son yapılan genel kurulda TŞOF Başkanlığını farklı olarak Mehmet Yiğiner'e kaptıran Fevzi Apaydın ayrılınca yerine Diyabakır Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu seçildi. 

Ancak  toplantıya gelmeyen federasyon başkanları vardı. Acaba neden  ?

Her şey seçimle başladı 

2022 yılının  Eylül ayının sonunda yapılan genel kurulda karşısında rakipleri yenerek 21. Genel kurulda yeniden genel başkan seçildi Bendevi Palandöken…17 yıldır konfederasyon, 40 yıldır Ankara Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanlığı, 45 yıldır da Ankara Bakkallar Bayiler Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi başkanlığını sürdürüyor.

 Bendevi Palandöken  21. Genel kurulda kendisine rakip çıkan Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak ve Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yiğiner'i yenerek 700 oydan 394'ünü aldı ve 4. kez TESK Genel Başkanı seçildi. 

Ancak seçim seçimde kalmadı. Kendisi aynı zamanda Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federsyonu başkanı olan Palandöken Yönetimine Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı Denetime de Türkiye. Berberler Kuaförler ve Güzellik İşletmeleri Federasyonu Başkanı Bayram Karakaş ile  Türkiye. Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Aydan’ı alan Bendevi Palandöken seçimden sonra başka bir sürpriz yaptı. 

Kimine Göre Kin, Kimine göre Bendevi Yönetimi

5 federasyon genel başkanını tüm toplantılardan ve organizasyonlardan dışladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz  da Çalışma Bakanı Bunun en son örneği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da TESK'i  ziyaret ettiğinde başkanlar ortada yoktu.  Toplantıya çağrılmadılar  Toplantı hakkında görüşlerini sorduğumuz federasyon başkanları " Çalışma Bakanı mı geliyormuş, bizim haberimiz yok. Kimse bizi davet etmiyor" yorumunu yaptılar.

Listeye giren başkanlar Bursa'ya da çağrılmadı.

İşte o Başkanlar

Protokol toplantılarından dışlanan federasyon genel başkanları ise şöyle:

Türkiye Ağaç İşleri Esnaf Ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Taklacı

Türkiye Elektrik Elektronik Ve Benzerleri Teknisyenleri Esnaf Ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı  Yusuf Aslantürk 

Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler Ve Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı  Murat Ağaoğlu

Türkiye Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı  Hayrettin Yıldırım 

Türkiye Sebzeciler - Meyveciler Ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Genel Başkanı  Ali Karaca

Üç başkan tarafsız kaldı.

Üç federasyon ise tartışmanın dışında kaldı. Bunlar Türkiye Lokantacılar Kebapçılar Köfteciler Pastacılar Ve Tatlıcılar Federasyonu, Türkiye Terziler Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu, Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu…  Her toplantılara çağrıldılar, onlar da katıldı.

Mehmet Yiğiner de listeye girdi 

Yasaklı federaslyon başkanları listesine Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanlığını kazanan Mehmet Yiğiner de katıldı. Palandöken ve Yiğiner arasındaki tartışma kavgaya dönmüş durumda. Zira Palandöken Yiğiner'in kendisine küfür ettiği iddiasını Külliye'ye bile taşıdı.

Ancak bu gelişmeleri sormak istediğimiz TŞOF Başkanı Mehmet Yiğiner'e esnafhabertv. olarak ulaşamadığımız gibi  randevu da alamadık.

Rakip Başkanların Sürpriz İttifakı

 21. Genel kurulda Bendevi Palandöken'e rakip çıkarak yenilen  Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak ve Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yiğiner son TŞOF kongresinde sürpriz bir ittifak yaptılar. Mehmet Yiğiner'in  Fevzi Apyadın'ı yenmesi ancak Muharrem Karabacak'ın desteği ile sağladı. Yiğiner genel başkan olurken Karaacak listeden başkanvekili olarak çıktı

Ömer Bolat Soruna dönüp Bakmadı

Bakanlığa geldiği günden bu yana esnaf ve sanatkara kol kanat gerip etkili iletişim kuramayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise bu gelişmelere karşı uzak kalmayı yeğledi.  Federasyon Başkanlarına göre Ticaret Bakanları esnaf ve sanatkarı ya Cumhurbaşkanı ile buluşmalarda veya Ahilik kutlamalarında  hatırlıyor. 

Yazarın Diğer Yazıları