Kevser Gülcan Topçu

Kozmetik Ürün Kullanırken Aman Dikkat Edelim !

Kevser Gülcan Topçu

Sevgili okurlarım,

Bu alanda eğitim almış, sürekli olarak eğitim ve mesleki gelişmeleri takip eden, meslek alanım itibariyle kozmetik ürünleri uygulayan uzman aynı zamanda işletmeci olarak bir soru ile karşılaşıyorum:

Kozmetik ürünlerin zararları var mı? 

Kabul edelim ki kozmetik, günümüzde toplumda bir ihtiyaç haline gelmiştir. Yüzlerce çeşit kozmetik ürün imal edilirken, bu ürünleri pazarlayan firmaların pazarlama stratejileriyle de karşılaşıyoruz. Tam bir sihirli pazarlama stratejisi ile karşı karşıyayız.

Kadınlar bu ürünleri kullanmasalar bile tonlarca para ödeyip alıyorlar, kendilerini almak zorunda hissediyorlar.   İndirim kampanyalarına rağmen Pandemi döneminde bile bu ürünlerin fiyatı da yükselmektedir.

Bilinmelidir ki; kimyasal içeriklerinden dolayı, kozmetik ürünlerin zararları da artmaktadır.

Kozmetik ürünlerin zararları nelerdir? Soruları buradan cevaplayım istedim. Haydi ben anlatmaya siz de okumaya başlayın.

Kozmetik ürünlerin içeriği bakımından çoğu kozmetik ürün kanserojen madde içerir.

Baş ağrıları: Kadınların, fazla makyaja uzun süre maruz kalmaları sonucu oluşabilecek sorunlardan bir tanesi baş ağrısıdır. Bu durum mide bulantıları ve baş dönmelerini de beraberinde getirebilir. Makyaj çıkarılırken iyice silinmeli ve eser kalmayacak şekilde çıkarılmalıdır. Uzun süre yüzünüzde kalması bilinç kayıplarına dahi yol açabilmektedir.

Saç sorunları: Şampuan, saç boyalara, saç jelleri ve serumları çok fazla kimyasal içermektedirler. Dolayısı ile uzun vadede saçlarınıza çok ciddi zararlar verebilir. Saç incelmesi, kafa derisinde kızarıklık, saç dökülmesi ve kepek oluşumu karşılaşabileceğiniz sorunlardan sadece birkaçı.

Üreme organları için zararları: Köpük banyoları ve belirli yağlar üreme organları ile temas ettiğinde zarar verebilirler. Adet döngülerinin bozulması, kozmetik ürünlerin zararlarından kaynaklanabilmektedir. Kozmetik kalitesinin düşüklüğü, vajinal enfeksiyonlara, prostata ve hatta yumurtalık kanserine neden olabilir.

Yaşlanma: Kozmetik ürünler, kanserde dahil olmak üzere çoğu kronik hastalıklara neden olabilirler. Rujlar yüksek derecede alüminyum içerirler ve bu nedenle uzun vadede anemiye, glikoz intoleransına ve solunum yolu sorunlarına neden olabilir. Bu etkiler, cildinizin yıpranmasına ve erken yaşlanmanıza neden olabilir. Birçok kozmetik ürün böbrek ve karaciğer sorunlarına neden olabilen çinko asit, baryum ve sülfat gibi zararlı kimyasallar içerebilir.

 Tırnaklara zarar verir: Tırnak ojeleri, manikür, pedikür gibi bakımlar hijyeniktir. Fakat bunları sık tekrarlamanız sonucunda tırnağın kalitesini düşürür ve kırılgan hale gelmesine neden olur. Aynı zamanda tırnaklar solgun bir görünüm kazanırlar. Kozmetik ürünlerinin zararları, tırnaklarınızı epeyce bir süre uzatamamanıza neden olabilir.

Gözler için zararları: Göz farı, rimel ve benzeri göz makyajı malzemeleri ciddi göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Aynı zamanda kirpiklerinizde incelmelere ve dökülmelere de neden olabilirler. Özellikle rimeller, körlüğe neden olabilecek, Pseudomonas aeruginosa adlı bir bakteriyi barındırabilmektedirler. Bu bakteri  sıcağa dayanıklı olduğu için herhangi bir bulaşma durumunda rimelin atılması gerekir.

Alerjiler ve cilt hastalıkları: Kozmetik ürünler, sık kullanıldıklarında veya yanlışlıkla solunduklarında çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedirler. Eğer kimyasal ürünlere karşı cilt hassasiyeti yaşıyorsanız, kullanılmaları cildinizde geri dönüşümü olmayacak hasarlara neden olabilmektedir. Cilt kanseri gibi, tedavisi kolay olmayan ve ölümcül olabilen bir rahatsızlığa neden olabilmeleri de kozmetik ürünlerin zararlarının boyutlarını gözler önüne sermektedir. K

Kozmetik ürünlerin ortak kullanılmaması ve doğru seçim yapılması gerekir. Tabi ki piyasadaki kanserojen içerikli ürünlerin denetlenmesi şart…

Bu yüzden kozmetik ürün tercihini mutlaka bir uzman eşliğinde yapmalısınız.

Sevgiyle kalın.

Yazarın Diğer Yazıları