Kevser Gülcan Topçu

Türkiye Bizimle Güzeldir

Kevser Gülcan Topçu

Kıymetli okurlarım öncelikle herkesin mübarek ramazan ayını kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim.

Sanırım mesleki olarak hayırlara vesile oluyor olacak. Pandemi önlemleri dolayısıyla kısmi kapanmaya gidilmiş 17 Mayıs'a kadar Güzellik hizmetleri durdurulmuştur.

Fakat güzellik salonu ruhsatı olanlar kapatılırken salon tabelalarında güzellik salonu yazıp kuaför ruhsatı bulunan ama içerde güzellik hizmeti verilen salonlar hizmetlerine devam etmektedir.

Yine hastane ve polikliniklerde de güzellik hizmetlerine devam edilmiştir.

Hatta amaç kısmi kapanma ve bulaş önlemleri iken kuaför ve hastanelerin güzellik hizmeti veren bölümlerinde yoğunluk yaşanıp sosyal mesafe ihlal bile edilmiştir.

Görülen o ki alınan önlemler amaca hizmet etmeyip sadece haksız rekabete sebep olmuştur. Şu anda pandeminin üzerine bir de sektörel bir sorunla karşı karşıyayız.

Güzellik salonu
Kuaför salonu
Berber Salonu
Hastane
Poliklinikler

Muayenehanelerin görev yetki ve sorumlulukları, ruhsat tanımları belli olmasına rağmen herkes yetkisinin dışına çıkarak ruhsat dışı işlem yapmaktadır. Ruhsatın gereklerini yerine getiren, yasalara uygun çalışan güzellik salonları çoğunlukta olmasına rağmen yetkisiz güzellik hizmeti veren kuaförler, berberler, hastaneler yüzünden güzellik salonları zor günler yaşamaktadır.

Şöyle ki bir kuaför salonu ruhsatına sahip işletmede; 
Saç kesimi, röfle, saç boyama, kaş alımı, manikür, pedikür,ş saç bakımı ve makyaj yapılabilir.

Güzellik salonu ruhsatına sahip bir işletmeniz varsa;
Cilt bakımı, epilasyon, kaş tasarımı kalıcı makyaj, protez, tırnak, vucut şekillendirme, bakım ağda,ipek kirpik, kirpik lifting, manikür, pedikür ve makyaj yapılabilir.

Eğer ruhsatınız sağlık kuruluşu ise bu saydığımız işlemlerin dışında kalan tüm tıbbi işlemleri yapabilirsiniz.

Gelelim ramazanın hayrına...

Mesleki karmaşa ile yetkisiz işlem yapan kurumlar güzellik salonların kısmi kapanması ile gün yüzüne çıkmıştır. Bu sayede güzellik salonu sahipleri ve çalışanları mesleğe sahip çıkarak haksız rekabet için mücadeleye başlamıştır.

Yaptığımız araştırmalar sonucunda ortaya çıkan tablo çok ilginçtir.

Bir kuaför salonuna sorduk; "yetkisiz epilasyon yapıyorsunuz, bunun fatkında mısınız ?" diye...

Bize gelen cevap "herkes yapıyor, ne var bunda?" oldu.

Bir hastaneye sorduk: "yetkisiz protez tırnak yapıyorsunuz, fatkında mısınız ?" diye....

"Ne var bunda... Amaliyatı yapabilen doktor protez de yapar kirpik te takar" oldu.

Bazı güzellik salonlarına sorduk:

"yetkisiz botox yapıyorsunuz, farkında mısınız/" diye...

Aldığımız cevap şudur:

"Ben doktorum, hemşireyim, sağlıkçıyım istediğimi yaparım" oldu.

Bu kadar karmaşanın içinden 'nasıl çıkılacak?' dediğinizi duyar gibiyim.

Çözüm bellidir. Kanunlar, yasalar yetkiler bellidir. Herkesin 2 diploması 3 diploması olabilir. Çok zeki olabilir. Çok yetenekli olabilirsiniz ama bu ülkede kanunlar var. İşletmenizin yetkisi dışında kafanıza göre işlem yapamazsınız.

Ramazanın hayrı güzellik uzmanlarının kenetlenmesine örgütlenmesine bilinçlenmesine sebep olmuştur. Başta İstanbul Güzellik Uzmanları Oda başkanımız Ayşe Aydın ve Uluslararası Güzellik Uzmanları Federasyon başkanı Nuran Şahin ile birlikte ülke çapında mesleğimize sahip çıkılmıştır.

Yasal olarak yetkisi olmadan işlem yapan kurumlar güzellik uzmanları tarafından deşifre edilip hukuki süreç başlatmak için şikayet dilekçeleri verilmiştir.

Çocuklarının rızkını, haksız yere yetkisiz işlem yapan merdiven altı işletmelere yedirmek istemeyen güzellik uzmanları ellerindeki şikayet dilekçeleri ile kilometrelerce kuyruk oluşturmuştur.

Mesleğini hakkıyla yerine getiren bu dönemde mağdur olan güzelliğin savunucuları; emin olun yarın her şey eskisinden daha güzel olacak...

TÜRKİYE BİZİMLE GÜZEL
Sevgi ve saygılarımla

Kevser Gülcan Topçu
Tüm Güzellik Uzmanları Güzellik Salonu İşletmecileri ve Egitimcileri Derneği Başkanı

Yazarın Diğer Yazıları