Oğuz Güler

87 Milyar Dolar Nereden Geldi ? Açıklar mısınız Sayın Şimşek ?

Oğuz Güler

AA’nın son bir haftalık haberleri;

Sayın Cumhurbaşkanımız 4 Haziranda "Son 1 yılda Merkez Bankamızın brüt rezervleri yaklaşık 44 milyar dolar artışla, 142 milyar doların üzerine çıktı. Swap hariç net rezervlerdeki artış son 1 yılda 67 milyar dolara ulaştı” demiş. 

Sayın Mehmet Şimşek, 6 haziranda Swap hariç net rezervlerin, Mart 2020'den sonra ilk defa pozitife döndüğünü anımsatarak, şunları kaydetti: "Son 2 ayda swap hariç net rezervler 67 milyar dolar arttı, brüt rezervler ise 143,6 milyar dolara ulaştı”.

Beyler geçen hafta Cerry Trade ile ülkemize ciddi döviz girdiğini yazmıştım. Verdiğim örnek ile düşük faizle ülkesinden para bulanlar bu parayı bize yollayarak şu an 32,3 TL olan doların yıl sonunda 38 lira olacağı tahmini yapan MB’ızın öngörüsüne göre döviz %19 artacakmış. Oysa parasını %50 ile faize yatıran Cerry Trade’ciler TL bazında % 31 ve döviz bazına göre 38 TL’den dövize dönerse %26,3 kazancı olacak. Bu döviz kazancı dövizi %5 faizle alındığını düşersek %21,3 döviz kazancı ile çıkıp gidecek. Bu arada %30 civarında enflasyon olacağı öngörüsüne göre doların 42 TL olması gerekirken, dolara dönüp çıkış yapanlar bir süre sonra dövizde depremler olacak. Enflasyon kadar artmayan döviz sağlıklı ekonomiyi oluşturmaz ve sonra TUDEM’e sığınmazsak kur korumalı ya öpülürüz. 

Önceki haftalarda Sn. Şimşek Cerry Trade ile döviz gelmiyor dedi. Şimdi ise Swap hariç diyen Sn. Şimşek’e soruyorum pekâlâ, mistır Şimşek bu 67 milyar dolar hangi yolla ve ne için geldi? Kimse kimseye para kazanmadan yani faiz almadan para vermez. Bedava peynir veya tek gözlü balık fare kapanında olur beyler. Swap demek 2 para arası belli zaman aralığında karşılıklı faiz takayyüttü ile para TAKASI demektir. Cerry Trade olgusunda %21 kazananlar aptal mı da daha düşük faiz geliri olan swap’a razı olsun. Beyler Turizme Dayalı Ekonomi Modeli-TUDEM ekonomiyi düze çıkartacaktır ama ben aptal olduğumdan bu millilere boşa öneriyorum. Oysa Boşa değil Arçelik’e önersem TUDEM hayata geçerdi.

Sn. Şimşek şimdi size 4 soru soruyorum;

1-Cerry Trade ile döviz gelmiyorsa 67 milyar dolar nereden geldi?

2-Döviz Swap piyasalar için gelmediyse hangi büyük yatırımlar için 67 milyar dolar geldi?

3-Swap hariç 67 milyar dolar döviz geldi diyorsunuz. Swap döviz miktarı ne KADAR AÇIKLARMISINIZ?

4-Cerry Trade faizini az çok biliyoruz ama çok azda olsa sizin dediğiniz gibi “Swap döviz hariç” MB rezervleri tezine göre en son yapılan Swap değişimleri yani takaslarında faiz nasıldı? MOKTA. Özür dilerim NOKTA olacaktı.

Yazarın Diğer Yazıları