Oğuz Güler

Enflasyon biraz düşürülecek ama Fiyat anarşisini bitiremeyecek!

Oğuz Güler

Başlık çok iddialı oldu galiba. Evet, makalemizin başlığı çok iddialı ve eskiden ne yazdım da olmadı ne tutmadı? Değerli okurlarım 2023 yılında Adana’da kilosu bahçede 3, halde 4 liraya satılan limon, Adana’da ki marketlerin raflarında kilosu 18-24 lira arasında satılıyormuş. Hadi anladık Ankara’da, İstanbul’da bunun biraz üstü olabilir ama Adana’da 5-6 kat tek kelime ile vurgunculuktur. 
Adana Kabzımallar odası başkanı Mahsun Doğan, “Yetkililere defalarca seslenmemize rağmen hala denetim yapılmıyor. 4 liraya sattığımız limonu tüketicinin en fazla 7 liraya olması gerekirken Adana’da 18-24 liraya satıyorlar” dedi. Aşağıda solda renkli olan Yeni Şafak gazetesinden aldığımız 12/1/2016 tarihli yani 8,5 yıl önce ki katsayılar. Sağda ki siyah beyaz tablo ise 2/6/2023 yılı katsayıların şeması. Bu şemalarda tarladan tüketiciye olan %’de olarak farklar önemli. %400-600 farkı önleyemeyen vatan millet edebiyatını bıraksın. 
   


 
Takvim gazetesinin 2/2/2021 tarihli haberinde görseller vererek yaptığı haberde Lahananın üreticiden alındığı fiyatın 4 katına satıldığı manşet yapılmış, bakabilirsiniz. Bu habere göre TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, lahananın 4, maydanozun 3,9, süt ve patatesin 3, marulun 3,1 kat fazlaya tüketiciye satıldığını aktarmış. Burada aylarca bu ürünü yetiştirmek için uğraşan değilde aracılık edenler üreticiden fazla kar yapmakta. Aracıların gözünün doymadığı üreticiden 4 kat farkla satılan Lahana ne paketleniyor ne herhangi bir işlemden geçmeden kamyondan bile inmeden tarladan pazara veya markete gelen Lahana 4 kat farkla satılıyorsa Rabbim hain aracıları ıslah eylesin demekten başka bir şey yok.


Hal yasası yıllardır çıkartılamıyor. Her sektörün bir lobisi var ve bunlarla baş etmek veya bunları zaptı rapta almak ancak ve ancak komünist ülkelerde ki olgulardan faydalanıp içine biraz kapitalizim katmaktan başka çözüm yolu yok. Ticaret ve Tarım bakanının binlerce personeli var ve adamlar aybaşı gelsin sadece maaş alalım bu ülke için hiç koltuktan kalkmayalım derdindeler. 


Oysa perakende piyasasının %85’ine hitap eden 3 büyük maketin son 5 yıllık ürün girdilerinden yüzde hesaplarından giderek geliş fiyatları karşılaştırması yapılmadıkça onların fırsatçılığı bitmez. Oysa ucuzluk et ve sütten başlatılabilir ama bizim tarım bakanımız mistır Yumaklı tarımdan zerre kadar anlamamakta ve anlamadığını da anlamadığı için yerine Urfa BB başkanı gelince akıllanır. Aslında ucuz yem hem onu başarılı ederdi hem de hükümetine sinerji katardı. Üstad çok ileri zekâlı olduğu için milli olma yolunda kayboldu. Dev kral otu yani maralfalfa isimli bir yem var ve 1 tonu 300 TL’ye mal olan bu yem için bakan bey bu yem anlattığın gibiyse devreye girdirelim diye bizzat bana söylese de yem sanayicilerine ezildi. Aslında bürokratları ekimi dikimi zor diyerek ayakları ile ekilip dikilen videoları bakana gönderince beni bakan olduğunun 3. ayı cepten engelledi. Yani beni engelli gördü bazı engelsiz kafalar!


Tıpkı hal mafyası veya lobisi ile yem sanayicilerini yenemeyenler gibi. Bu yemin yanında 1 tonu 1,250 TL’ye mal olan ve mucizeler oluşturan Rafta yeşil yemi devreye girdirelim dese de sanırım dopingli olmadığı için koşuya katılmak istemedi. Sayın okuyucularımız saman ve mısır silajının 1 tonu 3 bin TL, yoncanın tonu 8,500 TL ve hazır yemin yani torba yeminin tonu 11-12 bin TL olduğu bir dönemde mistır Yumaklı et ve sütü ucuzlatma hamlesi olan bu ucuz yemleri devreye girdirmiyorsa Allah onu bildiği gibi ödüllendirsin. Bakalım benle ve çiftçi ile nasıl helalleşecek kendi cennetinde. Yani vicdanında…


Çiftçi aylarca uğraşıyor 10 liraya elinden çıkarttığı ürünü markette 40 liraya görüyorsa ve bu hükümet 22 yıl sonunda bu sorunları halledemiyorsa bindikleri dalı kendilerinin kestiği ortada. Maliye bakanı da ekonomiyi düzelteceğim ve partiyi iktidardan indirmeyeceğim ayakları ile Turuva atı olarak hükümeti mahvetme misyonu için kendisini kutluyorum. Halkın TUŞ edemediği hükümet mistır Şimşek 2 yılda esnaf ve emekli gözünden de TAM düşürerek globallarin yapamadığını yapacağına iddiaya girerim. Oysa TUDEM ekonomik sıkıntıları ona buna yüksek faiz vermeden halledecek bir sistem. TUDEM’i ve ucuz 2 yem konusunu en üst özel kaleme verdim ama oda globallerle baş edemez dendi. Demek ki ben toprak olmadan bunları paylaşacaklarla paylaşmalıyım. NOKTA

Yazarın Diğer Yazıları