Oğuz Güler

Ey Milletim ! Sütlaç Yemek Yakında Hayal Olacak…

Oğuz Güler

Oda TV Tarım bakanını Orman konusunda liyakatsiz bulmuş. Oda TV’yi kınıyorum. Tarım bakanı süper bir bakan ve onu ABD Tarım bakanı yaptırmaları şart. ABD ile bu aralar kroki durumdayız ama biz onu teklif etsek bile milli biri diye orada NARIM bakanı yaparlar inşallah. Bakan sadece orman konusunda mı liyakatsiz ey oda tv? Bakanlıktan düşünce yanımda aylığı on paraya bile çalıştırmam demiyorum. İşte kongreden sonra İYOT gibi olacak olan şu an ki bakan bu ülkenin en ballı adamı. Neredeeeen nereye. Bilal beye binlerce kez teşekkür etse az. 

Süt ve yem konusunda Yumaklı’ya 2 saat ucuz ve çok verimli yemi bakan yardımcısı iken aktarmış ve bahsettiğim 2 ucuz yem devreye girmez ise hayvan kesimi artarak özellikle süt krizi başlar dedim. Şu an sanayi yeminin tonu 12.000, Yoncanın tonu 8.500 ve Samanın tonu 3.000 TL olduğu ortamda tonu 300 TL’ye mal olup yığma tonu 1-1.250 TL olan Maralfalfa yani Dev kral otu-DEKO varken çok bilgili dahi bakan köylüyü sanayiciye niye öptürüyor anlamadım gitti? Yem sanayicileri lobisi Yahudi lobisi kadar güçlü olduğu için bu milli bakan köylüyü trene bakan yapmak istemez inşallah.

Beyler sütün litre alım fiyatı şu an 14,65 TL idi ama bu fiyata alıcı yok. Pahalı yem fiyatları yüzünden inek kesimi arttı ve bu günlerde et fiyatlarının düşmesi bu yüzden. Çapsız bakanlık bürokratların dünyayı takip edemediği için açıp kapadığımız ihracat için gümrük kapılarında bekleyen süt tozu üreticilerinden Konya’da 30 işletme “depolarımız dolu, süt alamıyoruz” dediklerinden süt fiyatları düşmeye başladı. Onlar bunu yapınca diğer illerde de süt alım fiyatları düştü.

Küresel süt pazarı 2023 yılına göre bir önceki yıl üretim %5 artıp ciroda %9 artışla 11,07 milyar $ oldu. Bizde süt üretimi %3 düştü. Durgunluk ve gıdadan kısma yüzünden fiyatlarda düştü.Pahalı yem yüzünden süt ineklerinin kesilmesi üretimi azalttı. Süt dünya sıralamasında 344. ticaret üründür. Küresel ticaretin %0,048’ini oluşturur. Zengin ülkelerin süt içme oranı yükseliyor, bizde düşüyor. Almanya 1,69 milyar $ ile ihracat şampiyonu ve pazarın %15,3’ü elinde. Onu Belçika, Hollanda, Yeni Zelanda takip ediyor.Süt tozu piyasası diğer tarım ürününe göre daha stabil. Pazarın spotçusu Belarus fiyatları belirler. 8 Temmuz’da süt tozu ihracatı açılsa da işe yaramadı “elimde fazla ürün var diyen olunca ” ihracat hemen olmuyor. İthalatçılar en az 6 aylık fiyat pazarlarına yöneliyor veya düşük fiyattan spotçudan ürün alıyor. Belarus’un elinde ürün varsa Türkiye gibi istikrarsız ülkeler ürün satmıyor. Süt tozu ihracatçıları ihracatta teşvik olursa işler yoluna biraz girebilir.

Sayın bakan çok çok ucuz 2 yemi şahitli bir ortamda size kabul ettirmiştim ama sonradan caydınız. Bu size ileride bir kara mizah olacak, kötü anılacaksınız. Bir bakan ucuz yem bekleyen köylüyü değil 3-4 kat pahalı satan yem sanayicisini neden tutar anlayamıyoruz? Yalan veya abarttıysam tekzip yazın da haddimizi bilelim

Yazarın Diğer Yazıları