Oğuz Güler

Finansmana Erişim Azaldı

Oğuz Güler

Evet, yeni gelen ekonomi yönetimi bir şeyler yapmalı, fiyat artışını azaltmalı ve bu bağlamda enflasyonu düşürmeli. Ancak bunu yaparken, yaptıklarının nerelere zarar vereceğini de hesaplamalı. Evet, daralma olacak dediler, ama kredi alıp yatırım yaparak büyüyecek olanların kredilerin daralması yüzünden finansman bulamadıkları ve yeni yatırım veya ek tesisler yapamadıkları için üretimi artıramayacağımız anlaşılmıyor mu? Merkez Bankası, bankalara büyüme sınırını tekrar düşürünce bankalar para satarak büyürdü. Ama şimdi büyümeyi %4’ten önce %3’e, şimdi de %1,5’a düşürmek kime fayda sağlayacak? Bunu anlatsalar da bilmediklerimizi bilsek. Diyeceksiniz ki bireysel krediler arttı, ama bu kredi türü daha kârlı olduğundan bankalar imkânlarını o yönde krediye kaydırdılar. Ey yetkililer, fiyatlar üretimi artırmakla, yani bol üretimle düşer. Fiyatlar düşünce de enflasyon düşer diye biliyorum, yanlışsa doğrusunu tekzip olarak yollayın da yayınlayalım ve sonucunda da haddimizi bilelim.

Zaten daralmanın en önemli argümanları arasında banka kredilerinin kısıtlanması, kamuda lafta değil icraatta tasarruf, ki bu olguda dağ fare doğurdu ve beklenenin olmayacağı görüldü, ve de kamu ödemelerinin geciktirilmesi demek yanlış olmaz. Başka ufak tefek olgular da olsa, en önemli daralma olguları bu üç yoldur. Merkez Bankası daralma uygulamalarında, yatırım olacaksa kredi vermeyi yani finansmanı kısıtlamamalıdır. En önemli tasarruf ise kamuda olmalı ve 11 trilyon TL’lik bütçede 100 milyarlık tasarrufu ben utanır açıklamazdım bile.

Cumhurbaşkanını yanıltma veya hükümeti başarısız etmede oynanan oyunu görememenin adını burada yazmak bana yakışmaz. Benim ödül alan Turizme Dayalı Ekonomi Modeli (TUDEM) ile sürdürülebilir bir ekonomi ve sürdürülebilir bir turizm ile başlangıçta taksitle 2 yılda 80 milyar avroyu aşan para bulup, bu parayı ekonominin çarklarına girdirdikten 6-10 yıl sonra %4 faizi ile geri vererek her yıl turizm geliri ile 25-30 milyar avro düzenli gelir getirecek sistemi uygulamayıp, şu an Carry Trade ve Swap piyasalarına döviz bazında %14-19 arasında faizle para bulmayı övünç kaynağı yapan bu ekonomi yönetiminin tümünü sinemaya ısmarlasam da, global oyun ile artık hükümetin fişinin çekildiği anlaşılıyor.

Ama bunu Cumhurbaşkanımızın görmemesini neye yorumlamak gerek, bunu size bırakıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız da zorda kaldığı için Mehmet Şimşek’in görevini tam yaptığı için ona plaket vererek yıldız kayması olarak hafızamızda kalacağına iddiaya girerim. Hükümet gidiyor diye bazı bürokratların ve partililerin vurgunları 5 katına çıkartma dedikodularına bazılarını avantadan el çektirerek bunlara korku vermek gerektiğini de buradan yazmalıyım ki vebalde kalmayayım.

Oysa çok ucuz ve çok verimli "2 Yemin 5 Büyük Mucizesi" ve piyasaları kaynak yönü ile regüle ederek güven verecek olan TUDEM’in sinerjisinden faydalanmayı sitemizdeki eski yazılarımdan okumalarını tavsiye etmiyorum. Yazılarımı okumayın ve okursanız da yapmayın, ey üç maymunu oynayan globallerin bürokratları... Siz zaten millî olsaydınız, 17 yıldır ulusal yayında bunları yazıyordum, yapardınız.

Yazarın Diğer Yazıları