Oğuz Güler

Sayın Mehmet Şimşek milyarlarca $ döviz yatırıma mı, faize mi geldi?

Oğuz Güler

 

n. Şimşek 147 milyar dolara dayanan MB rezervleri ile övünüyor.  Son 1 yılda 78 milyar dolara civarında döviz girdiğini başarı sayıyorsa hangi entegre sanayi için temel atıldı, hangi büyük yatırım için geldiğini ben gibi salaklara açıklansın haddimizi bilelim! Beyler bu büyük paralar yatırıma değil ülkemizi FAİZ batağı ile diz çöktürmeyi arttırmak için geldi denmekte. Sn. Şimşek sizin bu hamlelerinizi iktidar mensubu vekiller bile kuşku ile karşılayıp seçimleri altın tepsi ile muhalefete sunma gayretinde olduğunuz konuşuluyor. Endişem bu denli çok ciddi para şu yatırıma geldi diyemediğinize göre sizin batak FAİZ yolculuğuna geldiğini düşünmeden edemiyorum. Şimdi içeride 3 kr kalan döviz pastamızı da çok yüksek faiz vererek bitireceksiniz. Bunun önüne TUDEM ile geçebileceksiniz ama basın müşaviriniz bunu size sunmuyor. Sizden umut yok ama deprem şiddetini azaltmak için randevu verirseniz bu yeni ekonomik modeli anlatırım.

Bana ne kim iktidar kim muhalefet ben torunlarımıza bırakılacak ülkemi düşünüyorum. Kim hain, kim kâhin beni ilgilendirmiyor. Şu an bankalar para satamadıklarından faizler gevşedi. Kısa bir süre önce %45-60 bandındaydı. Şimdi %35-55 bandında. O yüzden evvelki haftaya göre %50 değil %45’ten hesap yaptım. O yazımda dolar kurunu da dönem sonu 38 TL hesaplayınca döviz bazında daha yüksek yüzdeler ortaya çıkıyordu. 1,5 yıl önce borçlanmamız döviz bazında yıllık %9’un üstündeydi. Bu yılın başını baz alırsak döviz bazında ortalama borçlanmamız %15 ortalamalarda olacak gibi.

Bizi gri listeden oy birliği ile çıkartmışlar. Hayret hem de tüm oyları arkamıza alarak. Ama gri listeden çıkılmasının ülkeye kaynak girişini ivmelendirir mi ilişkin soru üzerine Şimşek, "İvmelenebilir. Ama şunun altını çizmek istiyorum, ülkeye kaynak girişi zaten çok güçlü, biz şu anda bu kaynak girişini nasıl yönetiriz, onunla uğraşıyoruz. Çünkü sisteme aşırı döviz girdiği zaman karşılığında Türk lirası basıyorsunuz yani satın alıyorsunuz. O, Türk lirası da tabii ki dezenflasyon sürecini tehdit ediyor. Tekrar o likiditeyi geri çekmeniz gerek. Mart sonundan itibaren bugüne kadar net baz da Merkez Bankasının rezervlerine yansıyan boyutu neredeyse 78 milyar dolar civarına ulaştı. Bu çok ciddi bir rakam. Türk finans tarihinde bu kadar kısa vadede eşi benzeri görülmemiş bunun. Şu an itibarıyla rezerv yeterliliğinde IMF tanımına göre arzulanan seviyeye neredeyse vardık. Geçtiğimiz Haziranın son haftası açıklanan rakamlara göre zaten brüt rezervler yaklaşık 147-148 milyar dolar seviyesine kadar çıktı. Tarihi rekor." değerlendirmesini yapması ile övünmek için bu paranın yatırıma geldiğinden bahsetmesi gerekirdi. YAZIK ki ne yazık bu para bulma yolu. TUDEM varken ve TUDEM ile 70-80 milyar Avro en başta para bulabilecekken ve de her yıl 25-30 milyar Avro turizm gelirini sürdürülebilir olacakken bu modeli bu ülkede yaptırmayanların Allah belasını vermesin, Rabbim onları kahru perişan eylemesin.

Beyler evvelki hafta Cerry Trade ile ülkemize ciddi döviz girdiğini yazmıştım. O ara faizler %50 den fazlaydı ama şimdi %45 civarını baz alarak yeni örneklememi yapıyorum. Verdiğim örnek ile düşük faizle ülkesinden para bulanlar bu parayı bize yollayarak şu an 32,6 TL olan doların yıl sonunda 38 lira olacağı tahmini yapan MB’ızın öngörüsüne ilaveten 2025 Temmuz projeksiyonuna göre doların 42 TL olacağı konuşuluyor. Buna göre yani döviz %28,8 artacakmış. Oysa parasını %45 ile faize yatıran Cerry Trade’ciler veya yatırımcılar TL bazında ciddi kazancı olacak. Bu dövizi getiren %5 faizle dövizi alındığını düşersek 1 milyar dolar şu an getirenin eline 32,6 milyar TL geçecek. 2025 Temmuzunda faizde %45’den olunca 32,6 milyar TL’si 1 yıllık faizle 47 milyar 27 milyon TL eline geçecek. Bunu o zaman ki dolar öngörüsüne göre 42 TL’ye bölersek %11.25 döviz kazancı elde edip çıkıp gidecek. %11,25 - %5 = %6,25 döviz bazında kar ve %11.25 dolara faiz dünyada görülmemiş bir durum. Bu arada önümüzde ki 1 yıl için enflasyon öngörüsüne göre doların 42 TL olması gerekirken, yatırımcılar dolara dönüp çıkış yaparken döviz talebi yüzünden bir süre sonra dövizde depremler olacak onu kimse konuşmuyor.

Ben Temmuzda 42 değil ama önümüzde ki yıl sonbaharında doların 50 TL’yi çok, çok geçeceğini ve hükümetin 2026’da beyaz bayrak çekeceğini düşünüyorum. Sağlıklı enflasyon kadar artmayan döviz sağlıklı ekonomiyi oluşturmaz. Ekonomi çarklarımızda böyle Ticaret ve Tarım bakanlarımız olursa bizi gıdıklayan çok olur. Sonucunda TUDEM’e sığınmazsak(!) kur korumalı ya öpülürüz. İşte tam bu arada TUDEM devreye girerse bu KAOSU az sıyrıklarla atlatırız. Külliyedeki milli akiller vatanseverler torunlarınızı düşünüyorsanız TUDEM’i masaya yatırın ve gereğini yapın derim. Ama Anadolu Ajansı TUDEM’i haber yapmak için 12 yıl önce 2,5 saat röportaj yapıp yayınlayamadığı için ben milli veya devrimci biri bu ülkede yok diyorum. Solun bir kısmını da Pentagon yönettiği için orada da gerçek emperyalist karşıtı arıyorum.

Önceki haftalarda Sn. Şimşek Cerry Trade ile döviz gelmiyor dedi. Şimdi ise Swap hariç diyen Sn. Şimşek’e soruyorum pekâlâ, Sn. Şimşek bu 78 milyar dolar hangi yolla ve ne için geldi? Kimse kimseye para kazanmadan yani faiz almadan para vermez. Bedava peynir veya tek gözlü balık fare kapanında olur. Swap demek 2 para arası belli zaman aralığında karşılıklı faiz takayyüttü ile para TAKASI demektir. Cerry Trade olgusunda fazladan %6,25 kazananlar aptal mı da daha düşük faizli denen swap’a razı olsunlar. Beyler Turizme Dayalı Ekonomi Modeli-TUDEM ekonomiyi düze çıkartacaktır ama ben aptal olduğumdan bu millilere boşa öneriyorum. Oysa Boşa değil Arçelik’e önersem TUDEM hayata geçerdi.

Şunu son 30 senedir biliyordum ama yeniden itiraf edeyim ki biz asla bağımsız bir ülke değiliz. Rahmetli Oğuzhan Asiltürk Sn. Fehmi Çalmuk’un yanında sen milli bir adamsın senin projelerine YOL vermezler. Bu iktidar da bu cümleme dahil demesini unutmuyorum. Devlet bizim ve ben mücadelemi yine de bırakmayacağım. Basın kuruluşlarının bir kısmının “vatan millet sakarya” demelerine inanmayınÇoğu göbeklerinden Pentagona bağlılar bunu bilin. İki ucuz yem konusunda bile bu ülkenin en büyük 2 gazetesi aylarca konuyu yayınlayacağız dediği halde yapmadılar. İktidar televizyonlarında da program yaparız dedikleri halde yapamayınca ULUSAL TV’de Şule Perinçek’le ancak program yaptık. Ulusal kanal ailesine bu yüzden çok teşekkür ediyorum. Memleketim olan Kayseri’den milletvekili seçilen program yapımcısı olan ve bağlı bulunduğu iktidara hizmeti unutmuş ve şahitli bir basın mensubunun yanında “yem sanayicileri ile ters düşemem ve zaten formatım değil” dediği Küresel ısınma ve ucuz yem konusunda kimin ne durumda olduğunu anlayınız. Hanfendi oysa çevre ve iklim konusunda 2 program yapmış hatta formatının dışına onlarca kez çıkmış ama ucuz yem için program yapıp yem sanayicilerine bayrak açamazmış. Koca vekil yalan konuşmaktan bile kaçınmadı ama biz formatınızın dışına çıktığınızı biliyorum diyerek konuyu kapadık. Ben İran’lı olsam iş değişirdi yazdım morda bir renk oldu ki cevap yazamadı muhterem bayan hazretleri vekil. Şunu bilin basın kuruluşları çok hür ve bağımsız değiller. Ama ucuz yem, çok ciddi su tasarrufu, açlığı sonlandırma ile bunların sonucunda küresel ısınmaya çözümden kaçmamalılar ama maalesef kaçıyorlar. Neyse konumuz dönelim;

Şimdi Sn. Şimşek’e soruyorum ama cevap zaten vermeyecekler ama soralım yine de;

1-Cerry Trade ile döviz gelmiyorsa 78 milyar dolar ne için ve neye geldi?

2-Döviz Swap piyasalar için gelmediyse hangi büyük yatırımlar için 78 milyar dolar geldi?

3-Swap hariç 78 milyar dolar döviz geldi diyorsunuz. Swap döviz miktarımız ne kadar AÇIKLARMISINIZ?

4-Cerry Trade faizini şu an %11.25 olduğunu biliyoruz ama azda olsa sizin dediğiniz gibi “Swap döviz hariç” MB rezervleri tezine göre en son yapılan Swap değişimleri yani takaslarında faiz ney?

 

Yazarın Diğer Yazıları